Το Μέντιουμ: Το ιδανικό ξεκίνημα για τα θερινά σινεμά

00:11 14/5/2024 - Πηγή: InStyle

Έχοντας αποσπάσει 5 υποψηφιότητες στα Βραβεία ΙΡΙΣ 2024 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ενδυματολογίας, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου), το βραβείο Cineuropa στο Φεστιβάλ του Σεράγιεβο, το βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας στο Φεστιβάλ της Σόφιας, τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, και έχοντας κερδίσει την αγάπη κοινού και κριτικών όπου κι αν προβλήθηκε, το Μέντιουμ της Χριστίνας Ιωακειμίδη, είναι έτοιμο για την έξοδό του στα θερινά σε διανομή Weirdwave.

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της

μετά το Χάρισμα, η Χριστίνα Ιωακειμίδη επιστρέφει με μία ταινία ενηλικίωσης για τον πρώτο έρωτα, με απρόσμενο τέλος.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Πρωταγωνιστούν, η πρωτοεμφανιζόμενη χορεύτρια Αγγελική Μπεβεράτου στον ρόλο της Ελευθερίας, ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου (γνωστός μας από το MilkyWay, και από την Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς, τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες ταινία του Βασίλη Κεκάτου) στον ρόλο του Άγγελου, η Κατερίνα Ζησούδη στον ρόλο της Αλεξάνδρας, της εγκύου αδερφής της Ελευθερίας, και η αγαπημένη τραγουδίστρια Μάρθα Φριντζήλα στον ρόλο της Άννας, του μέντιουμ και φίλης του Άγγελου.

Παίζει επίσης ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Νατάσα Εξηνταβελώνη γνωστή μας από το Dodo, αλλά και από την επιτυχημένη της κωμική περσόνα στο δημοφιλές κανάλι της στο youtube, η οποία σήμερα πρωταγωνιστεί στη σειρά “Ο Παράδεισος των κυριών”.

Στην ταινία ακούγεται το τραγούδι του ΛΕΞ «Απ’ το παράθυρό μου», μουσική από τους ΜΙΚΡΟ, ενώ το σάουντρακ υπογράφει ο Θοδωρής (Τεντ) Ρεγκλής, που έχει μελοποιήσει μεταξύ άλλων το Καλοκαίρι της Κάρμεν και την σειρά Σιωπηλός Δρόμος.

Το Μέντιουμ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Σεράγεβο, όπου και κέρδισε το βραβείο Cineuropa, ενώ έκανε την ελληνική του πρεμιέρα στο Διεθνές Τμήμα του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκηςτον περασμένο Νοέμβριο. Προβλήθηκε επίσης στο 7ο φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, και σε πολυάριθμα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Μία συγκινητική, νεανική και πολύ φρέσκια ταινία, για τον έρωτα, το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας, και την δυσκολία του να ανακαλύπτεις την ταυτότητά σου σε μια κομβική ηλικία –με φόντο την Αυγουστιάτικη Αθήνα που βράζει.

Η πλοκή

Στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης και έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, η Ελευθερία έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία για να επισκεφθεί την μεγάλη της αδερφή, την οποία βρίσκει ερωτευμένη και ετοιμόγεννη. Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης που βράζει, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Άγγελου, ο οποίος την παρασύρει στον εκκεντρικό του κόσμο και τον ριψοκίνδυνο στρόβιλο του πρώτου έρωτα.

Όταν η Ελευθερία γνωρίζει μία φίλη του Άγγελου, ένα μέντιουμ, η γυναίκα αυτή την μαγνητίζει και την ωθεί να κοιτάξει βαθύτερα στον εαυτό της και να βιώσει το πρωτόγνωρο συναίσθημα της επιτακτικής επιθυμίας για κάποιον άλλο…

Η σκηνοθέτις, Χριστίνα Ιωακειμίδη, σημείωσε: «Η Ελευθερία, το μέντιουμ στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος της ταινίας, βρίσκεται ανάμεσα -ανάμεσα στο παιδί και τη γυναίκα, στο πένθος για το χαμό της μητέρας και την χαρά από τον ερχομό της μικρής της αδερφής και ανιψιάς. Νιώθοντας χαμένη και σχεδόν ξεχασμένη σ’ αυτό το νέο περιβάλλον, χάνεται στους δρόμους της καυτής μεγαλούπολης, ενώ νιώθει το ξύπνημα της ερωτικής επιθυμίας. Μέσα από αυτήν την περιπλάνηση καταφέρνει να βρει τον εαυτό της, βιώνοντας την επίπονη διαδικασία του να αφήσει το παιδί που ήταν, πίσω. Το Μέντιουμ είναι μια ταινία χαρακτήρα, που βασίζεται λίγο στην πλοκή και τον διάλογο και περισσότερο στην παρατήρηση των μικρών – μεγάλων στιγμών και στις συναντήσεις με τυχαίους ανθρώπους, που μπορεί να αγγίξουν τις ζωές μας με μοναδικό τρόπο».

Η σκηνοθέτις

Η Χριστίνα Ιωακειμίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο και φωτογραφία στο London Film School, όπου έγραψε, σκηνοθέτησε και φωτογράφησε ταινίες μικρού μήκους. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Χάρισμα, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2010 και συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ.

Το Μέντιουμ, η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους, έκανε την παγκόσμια της πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Σαράγιεβο, όπου απέσπασε το βραβείο Cineuropa, και συμμετείχε στο διεθνές διαγωνιστικό του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα Φεστιβάλ.

Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση.

Μέντιουμ (Medium, Ελλάδα, 2023, 100’)

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη

Σενάριο: Χριστίνα Ιωακειμίδη –βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη (Μεταίχμιο)

Ηθοποιοί: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη,Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Μάρθα Φριντζήλα

Το «Μέντιουμ», είναι μια παραγωγή της Ekso Productions, σε συμπαραγωγή με τη Red Carpet. Έχει πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Bulgarian National Film Centre και του ΕΚΟΜΕ. Παραγωγοί είναι οι Γιώργος Νούσιας, Λουίζος Ασλανίδης, Χριστίνα Ιωακειμίδη και Veselka Kiryakova.

Keywords
Τυχαία Θέματα