Δωρεάν εξετάσεις για γυναίκες άνω των 21 – Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

21:30 13/5/2024 - Πηγή: InStyle

Σε εξέλιξη είναι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που τρέχει το Υπουργείο Υγείας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μια σειρά από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τύπους καρκίνου και νοσήματα τα οποία συναντώνται συχνά στην Ελλάδα. Οι δωρεάν μαστογραφίες επεκτάθηκαν ηλικιακά και αφορούν πλέον στις γυναίκες από 45 – 74 ετών. Από την περασμένη εβδομάδα λαμβάνουν με sms

τα παραπεμπτικά στο κινητό τους.

Ήδη ξεκίνησε η αποστολή των μηνυμάτων και για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες 21-65 ετών. Τεστ Παπανικολάου, Hpv dna test, κολποσκόπηση και βιοψία, εάν χρειαστεί, παρέχονται δωρεάν από το κράτος, σε μια προσπάθεια το screening για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών να οδηγήσει στην εξάλειψη αυτού του τύπου καρκίνου.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 21 έως και 65 ετών, είτε είναι ασφαλισμένη είτε είναι ανασφάλιστη, αρκεί να διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε PAP-TEST και HPV-DNA TEST τα τελευταία τρία χρόνια για τις ηλικίες 21 έως και 29 ετών και για τα τελευταία τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα για τις ηλικίες 30 έως και 65 ετών.

Σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες, η διενέργεια PAP-TEST σε γυναίκες από 21 έως και 29 ετών συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, ενώ το HPV-DNA TEST σε γυναίκες από 30 έως και 65 ετών συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά τα προηγούμενα έτη την αντίστοιχη – με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει- εξέταση, δεν συστήνεται να την επαναλάβει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εξαιρούνται επίσης οι γυναίκες που έχουν υποστεί ολική υστερεκτομία ή έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας.

Η διαδικασία

Οι γυναίκες-δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν άυλο παραπεμπτικό είτε με sms στο κινητό τηλέφωνο τους είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δικαιούχοι που είναι από 21 έως και 29 ετών θα λάβουν παραπεμπτικό, διάρκειας 6 μηνών, για τη διενέργεια (A) PAP-TEST, ενώ οι γυναίκες που είναι από 30 έως και 65 ετών θα λάβουν παραπεμπτικό, διάρκειας 6 μηνών, για τη διενέργεια (Β) HPV-DNA TEST.

Στον ιστότοπο testpap.gov.gr επιλέγοντας το σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων», οι γυναίκες μπορούν να βρουν, ανά περιοχή, τους παρόχους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Οι γυναίκες-δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν απευθείας σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο με το Πρόγραμμα κέντρο (Δημόσιο ή Ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους δίνοντας απλά το ΑΜΚΑ τους.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50 έως 69 ετών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν για την παραλαβή self tests από τα φαρμακεία. Αναλόγως με το αποτέλεσμα του τεστ θα παραπέμπονται για κολονοσκόπηση.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 300 εκατ ευρώ μόνο για τις προληπτικές εξετάσεις, επιχειρώντας την αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στην Υγεία τους, δίνοντας «βήμα» στην πρόληψη, κάτι που έως σήμερα δεν ίσχυε. Το «κρας τεστ» έχει γίνει με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», αφού το διάστημα που είναι σε εξέλιξη έχουν γίνει περισσότερες από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί 20.000 γυναίκες με πρώιμα ευρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα