Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μπάνιου – Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουμε

17:10 29/8/2023 - Πηγή: InStyle

Τα σεντόνια και οι πετσέτες μπάνιου αγγίζουν καθημερινά τα πιο οικεία σημεία του σώματός μας. Και όμως συνηθίζουμε να τα κρεμάμε αφού στεγνώσουν ή ακόμη χειρότερα, μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν.

Ωστόσο, πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μπάνιου; Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί:

Οι πετσέτες μπάνιου έρχονται σε επαφή με το σώμα μας και η καθαριότητά τους είναι σημαντική. «Ο τρόπος χρήσης τους, τις φέρνει σε στενή επαφή με όλα τα μέρη του σώματος, κυριολεκτικά από το κεφάλι μέχρι τα νύχια», λέει η Elizabeth Scott,

PhD, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Simmons στη Βοστώνη και αντιπρόεδρος του Διεθνές Φόρουμ για την Οικιακή Υγιεινή. Όπως τονίζει η πετσέτα σας μπορεί να μολυνθεί με μια μακρά λίστα πραγμάτων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Μεταξύ αυτών:

Παθογόνα του δέρματος (Staphylococcus aureus, συμπεριλαμβανομένου του MRSA)

Παθογόνα κοπράνων (E. coli , C. diff και norovirus)

Βακτηριακά και ιικά παθογόνα που προκαλούν επιπεφυκίτιδα

Μυκητιακά είδη (αυτά που προκαλούν το πόδι του αθλητή και τη δακτυλίτιδα)

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας

Η καλύτερη πρακτική είναι να πλένετε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση, λέει η Kelly Reynolds, PhD, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Zuckerman College of Public Health στο Tucson. Ωστόσο, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε δύο έως τρεις φορές το πολύ, αρκεί να τις στεγνώσετε ενδιάμεσα.

Ως δερματολόγος, η Deirdre Hooper, MD, η συνιδρυτής της Audubon Dermatology στη Νέα Ορλεάνη, πλένει τις πετσέτες της κάθε μέρα, αλλά προσθέτει ότι είναι επίσης φυσιολογικό να τις βάζει στο πλυντήριο μετά από κάθε δύο ή τρία ντους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να στεγνώσετε τις πετσέτες αφού βγείτε από το μπάνιο και σκουπιστείτε καθώς η ξήρανση βοηθά στην εξόντωση πιθανών μικροβίων. Σε ξηρό κλίμα, οι πετσέτες σας μπορεί να στεγνώσουν γρήγορα, αλλά σε ένα πιο υγρό, μπορεί να μην στεγνώσουν εντελώς. Επιπλέον, το μπάνιο σας παραμένει πιο υγρό από άλλους χώρους του σπιτιού σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κρεμάσετε την πετσέτα σας για να στεγνώσει έξω από το μπάνιο.

Τελικά πρέπει να πλένουμε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσουμε;

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, εάν έχετε ανοιχτά κοψίματα ή γρατζουνιές στο σώμα σας, εάν είχατε μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση (συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης σπίλων ή καρκίνου του δέρματος) ή έχετε πολλά έκζεματα ή γενικά δερματικά εξανθήματα, θα πρέπει να αλλάζετε την πετσέτα σας πιο συχνά.

“Χρησιμοποιήστε μια φρέσκια πετσέτα μετά από κάθε ντους μέχρι να επουλωθεί το δέρμα σας” λέει η Deirdre Hooper. Ομοίως, εάν είστε επιρρεπείς σε αποστήματα – θύλακες πύου που προκαλούνται από μόλυνση που είναι κόκκινοι, ανασηκωμένοι και επώδυνοι, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής – μην επαναχρησιμοποιήσετε μια πετσέτα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μεταδώσει τη μόλυνση ή να συμβάλει σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Ο σωστός τρόπος για να πλένετε τις πετσέτες σας

Πλένουμε τις πετσέτες σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό

«Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας για τη διατήρηση της αντίστροφης μέτρησης των μικροβίων και της μούχλας», λέει ο Reynolds. Στην ιδανική περίπτωση, επιλέξτε ένα απορρυπαντικό με ένζυμα, τα οποία είναι απορρυπαντικά με υπερισχύ που έχουν σχεδιαστεί για να διασπούν τη βρωμιά και να σκοτώνουν τα μικρόβια, λέει ο Reynolds.

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ένα νέο προϊόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Εάν αυτό είναι κάτι που παρατηρείτε, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε. Τα απορρυπαντικά που δεν περιέχουν χρωστικές και άρωμα και ενσωματώνουν ένζυμα στη σύνθεσή τους, συνήθως είναι πιο ήπια για το δέρμα.

Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε υγρό λευκαντικό ή προϊόντα πλυντηρίου με ενεργοποιημένο οξυγόνο λευκαντικό, λέει ο Δρ Scott. «Όλα αυτά τα προϊόντα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ξεπλύματος».

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν πλένετε τις πετσέτες σας δύο φορές την εβδομάδα;

Εάν η πετσέτα σας έχει μυρωδιά μούχλας, μπορείτε να τη μεταφέρετε στο δέρμα σας, λέει ο Reynolds. Εάν έχετε αλλεργία στη μούχλα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στα συμπτώματά της.

Όπως ααφέραμε παραπάνω, μπορεί επίσης να μεταφέρετε παθογόνους παράγοντες από τις πετσέτες σας στο δέρμα σας, ακόμα κι αν είναι τα δικά σας μικρόβια. Ο κίνδυνος να πάρετε κάτι από την πετσέτα σας εξαρτάται επίσης από το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει το συγκεκριμένο παθογόνο και αν θα μεταφερθεί από την πετσέτα στο σώμα σας. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι γενικά χαμηλότερος από ό,τι με σκληρές επιφάνειες (όπως πόμολα πόρτας και βρεγμένα δάπεδα), λέει ο Scott.

Μερικοί άνθρωποι δεν θα έχουν δερματικά προβλήματα από την υπερβολική χρήση μιας πετσέτας. Εάν δεν έχετε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του δέρματος, τότε πιθανώς οι συνήθειες πλυσίματος των πετσετών σας είναι φυσιολογικές για εσάς.

Πώς να διατηρήσετε τις πετσέτες φρέσκες και καθαρές: Χρησιμοποιήστε την πετσέτα από την κορυφή του κεφαλιού σας προς τα κάτωΚρεμάστε τις χρησιμοποιημένες πετσέτες για να στεγνώσουν, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως απλωμένες. Μην τις αφήνετε σε σωρό στο μπάνιο σας.Αφήστε τις πετσέτες να στεγνώσουν φυσικάΜην μοιράζεστε πετσέτεςΑντικαταστήστε τις πετσέτες εάν παρατηρήσετε άρωμα μούχλας, το οποίο δεν εξαφανίζεται μετά από στέγνωμα σε υψηλή θερμοκρασίαΠλύνετε το πλυντήριό σας, το οποίο μπορεί να περιέχει βιοφίλμ που μεταφέρεται στις πετσέτες. Προσθέστε καθαριστικά σε έναν κύκλο χωρίς ρούχα, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστήΠώς πλένουμε τις πετσέτες πιάτων

Προηγούμενη έρευνα βρήκε κολοβακτηρίδια στο 89% των πετσετών κουζίνας που δοκιμάστηκαν και βακτήρια E. coli στο 25% των δειγμάτων (και τα δύο είναι βακτήρια κοπράνων). Σε εκείνη την έρευνα, οι πετσέτες που πλύθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες είχαν λιγότερο E. coli από εκείνες που έμειναν περισσότερες από τέσσερις ημέρες χωρίς πλύσιμο.

Έρευνα από το 2018, δείχνει ότι περίπου οι μισές πετσέτες κουζίνας περιείχαν βακτήρια και αυτές που χρησιμοποιούνταν για πολλά πράγματα, όπως το σκούπισμα των πιάτων και το στέγνωμα των χεριών, είχαν υψηλότερο αριθμό μικροβίων. Επιπλέον, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτές οι πετσέτες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Πλένετε τις πετσέτες πιάτων συχνά, ακόμα και καθημερινά, ενώ χρησιμοποείτε διαφορετικές για το στέγνωμα των πιάτων και μία για τα χέρια.

Στεγνό Καθάρισμα: Πώς να φρεσκάρετε τα ρούχα σας με 5 απλά βήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα