Ο Λάκης Γαβαλάς μάς μιλά για όλα, από την απόλυτη επιτυχία μέχρι την πτώση και όλα τα ενδιάμεσα

13:39 27/9/2023 - Πηγή: InStyle

Ο Λάκης Γαβαλάς είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που αξίζει να τους αποδοθεί η φράση «ένα όνομα, μια ιστορία». Μια ιστορία γεμάτη μόδα, glamour, εκκεντρικές εμφανίσεις, έντονη κοινωνική ζωή, καυστικές ατάκες. Η ιστορία ενός ανθρώπου που δούλεψε σκληρά, γνώρισε την επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γεύτηκε την αποτυχία, αλλά δεν

έχασε τις αξίες του. Την αυθεντικότητα, την καλοσύνη, το πείσμα. Kαι φυσικά το χιούμορ του! «Αγαπώ το χιούμορ το εξευγενισμένο, αυτό που σου αφήνει κάτι! Το δικό μου χιούμορ έχει τζίντζερ, δεν έχει γλυκάνισο», δηλώνει ο ίδιος.

Το ταλαντούχο παιδί που μεγάλωσε σε μια συνοικία του Πειραιά, αγάπησε τον χορό και έφυγε για την Ιταλία, όπου γνώρισε διάσημους σχεδιαστές μόδας και στη συνέχεια δούλεψε για αυτούς, επέστρεψε κάποια στιγμή για να συστήσει στην Ελλάδα το σύγχρονο στιλ κάνοντας προσβάσιμες στην ελληνική αγορά τις συλλογές των μεγαλύτερων διεθνών οίκων μόδας και δημιουργώντας το δικό του brand, το LAK., σε μια εποχή οικονομικής άνθησης. Από το ζενίθ της επιτυχίας, τα χλιδάτα πάρτι στη Μύκονο με την ελίτ της διεθνούς και της ελληνικής showbiz, βρέθηκε στο ναδίρ, βιώνοντας την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκιση.

Credit: InStyle Greece / Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη / Grooming: Κων/να Μιχοπάνου

Στο «σημείο μηδέν» της καριέρας του στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, επιδεικνύοντας ακλόνητη αξιοπρέπεια και ήθος. Το ήθος ενός ηθοποιού του θεάτρου που μόλις έδωσε την παράσταση της ζωής του. Γιατί κάπως έτσι το βίωσε, σαν έργο στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής. Κι αν μέχρι τότε κάποιοι δεν τον εκτιμούσαν αρκετά, ακόμα κι αυτοί τελικά τον καταχειροκρότησαν.

Τα πάντα στη ζωή μου είναι σκηνικά. Είμαι ένας πρωταγωνιστής της ζωής, ξέρω καλά τους ρόλους που επιλέγω.

Ο Λάκης Γαβαλάς, όπως λέει ο ίδιος, ανήκει στο σύμπαν και σε όλους εμάς, που τον θαυμάζουμε αδιάκοπα και τον ακολουθούμε πιστά, από το ξεκίνημα της απαστράπτουσας πορείας του μέχρι το απόγειο της επιτυχίας και από την πτώση μέχρι τη δυναμική επιστροφή του στη δημιουργία, σήμερα, με την Temeno, ένα βιώσιμο brand με genderless, διαχρονικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτό το εγχείρημα μάλιστα έγινε ο πρώτος Ελληνας σχεδιαστής που μπήκε στο metaverse, με ρούχο από τη συλλογή του να είναι διαθέσιμο σε digital μορφή στην Decentraland, μια από τις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας.

Credit: InStyle Greece / Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη / Grooming: Κων/να Μιχοπάνου

Πώς είναι για ένα παιδί τόσο ταλαντούχο να μεγαλώνει σε μια συντηρητική εποχή και κοινωνία; Νιώσατε ποτέ συναισθήματα καταπίεσης ή απόρριψης;

Πώς μπορώ να έχω νιώσει καταπίεση όταν είμαι καλλιτέχνης και έχω κάνει τόσα καλλιτεχνικά πράγματα πριν από όλους για όλους! Για μένα δεν έχει σημασία η συνοικία, η περιοχή ή οτιδήποτε, τα πάντα στη ζωή μου είναι σκηνικά. Είμαι ένας πρωταγωνιστής της ζωής, ξέρω καλά τους ρόλους που επιλέγω και οι εκάστοτε συγκυρίες και καταστάσεις είναι τα σκηνικά.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας από τον χορό…

Με επέλεξε η κρατική ιταλική τηλεόραση. Πήγα στην Ιταλία, διέπρεψα εκεί και γνώρισα πολλούς σχεδιαστές. Η γνωριμία μου μαζί τους ήταν που οδήγησε στο να αναδειχθεί το εμπορικό μου πνεύμα – το οποίο φυσικά πήρα από τον πατέρα μου, που ήταν έμπορος, είχε μηχανήματα κοπής μαρμάρων. Χάρη στον χορό, ό,τι κάνω το κάνω με πειθαρχία και μελέτη. Θα μπορούσα να είχα πάει στο διάστημα, να είμαι ελεγκτής λεωφορείου, μαέστρος σε μια ορχήστρα, και είμαι τελικά κυρίαρχος του εαυτού μου! Ολα τα κάνω οργανωμένα και μελετημένα, χωρίς να σκεφτώ πολύ το μακρινό μέλλον. Οσο «κρατάει» σιδερωμένο ένα ένδυμά μου, μέχρι εκεί υπολογίζω.

Το στιλ είναι ένστικτο με το οποίο γεννιέται κανείς ή καλλιεργείται;

Πάντα ανανέωνα τις γνώσεις μου. Αυτό μου έδωσε «θράσος» και αυτό συνιστώ και στους μαθητές μου στις τρεις σχολές που διδάσκω. Τους λέω ότι πρέπει να έχουν «θράσος», αλλά μέσω της γνώσης. Εγώ ακόμα και σήμερα, που είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία αλλά και σε γνώσεις, δεν παύω να αισθάνομαι μαθητής των πραγμάτων και να μελετώ πάνω σε αυτά για να τα φιλτράρω.

Αγαπώ το χιούμορ το εξευγενισμένο, αυτό που σου αφήνει κάτι! Το δικό μου χιούμορ έχει τζίντζερ, δεν έχει γλυκάνισο.

Ας μιλήσουμε για τη χρυσή εποχή, την εποχή της οικονομικής άνθησης τόσο για εσάς και τις επιχειρήσεις σας όσο και για την ίδια τη χώρα. Πόσο σημαντική είναι η επιχειρηματική σκέψη για την επιτυχία;

Ο καθένας θεωρεί ότι κατέχει το εμπορικό κομμάτι, γι’ αυτό και βγαίνει στην αγορά για να διεκδικήσει χρήματα. Εγώ είμαι μέσα στην παγκοσμιοποίηση – αυτό άλλωστε με χαντάκωσε, γιατί τότε αυτό μας υπόσχονταν οι κυβερνήσεις. Προετοιμάστηκα, έκανα μεγάλα κτίρια, μεγάλα καταστήματα, πολύ ακριβά, χωρίς να έχω πάρει χρήματα από το χρηματιστήριο, χωρίς τίποτα, απλώς γιατί πίστεψα σε αυτό. Δεν επενδύω πλέον στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι μια μπλόφα. Αυτό όμως δεν με πτοεί, γιατί εγώ την αγαπώ για τον ήλιο της, τα δυο-τρία σουβλατζίδικα, καμιά φορά για τα μπουζούκια – γιατί αγαπώ και το κιτς! Για να βλέπω και τις διαφορές!

Εκκεντρικές εμφανίσεις, μόδα, πλούσια πάρτι και καυστικό χιούμορ. Τι ρόλο έπαιξε η έντονη προσωπικότητα και περσόνα σας στη δημιουργία του θρύλου σας;

Δεν αισθάνομαι ούτε θρύλος, ούτε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δεν διστάζω να φορέσω μια φούστα ή ένα σταυρωτό κοστούμι ή να ντυθώ αστροναύτης ή σκέτος ναύτης ή να ντυθώ Ginger Rogers. Εμείς οι δημιουργοί έχουμε έναν δικό μας κόσμο. Δεν αισθάνομαι εκκεντρικός.

Την εποχή των πάρτι στη Μύκονο όλοι ήθελαν να βρεθούν στη λίστα των καλεσμένων σας. Υπήρξε κάποια στιγμή που αισθανθήκατε ότι θέλετε να απομονωθείτε;

Απομονωνόμουν! Ετσι κι αλλιώς εγώ στη Μύκονο δεν είχα πάει για τα πάρτι. Είχα τρία καταστήματα, οπότε ήμουν μια διεθνής βιτρίνα για τη χώρα μου. Γι’ αυτό και ξαναγυρίζω τώρα στη Μύκονο εμπορικά, γιατί υποσχέθηκα ότι θα κάνω μια εκκαθάριση. Λέμε, για παράδειγμα, για μια παραλία ότι είναι βρόμικη, αν όμως δεν πάμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια εμείς πώς περιμένουμε να καθαρίσει; Το ίδιο κάνω κι εγώ τώρα, επιστρέφω, μαζεύω τα σκουπίδια και τα στέλνω εκεί που πρέπει. Τώρα θα κάνω πάρτι σε βίλες φίλων μου –γιατί είμαι ο βασιλιάς των πάρτι– και θα εμπορεύομαι την ημέρα, για να κερδίσει η χώρα μου χρήματα, να έχω ξανά υπαλλήλους, να μπορώ να δείξω ότι εγώ είμαι ικανός στη μόδα όσο κανένας άλλος. Αυτή είναι η ζωή μου, δεν σταματάει. Είναι ένας κύκλος. Δεν ζούσα για τα πάρτι, αυτά ήταν δυο-τρία τον χρόνο. Υπήρχαν 360 μέρες που δούλευα σκληρά. Δεν απέχω από τα πράγματα τα κοινωνικά, τα διεθνή, παρόλο που η έδρα μου είναι εδώ, γιατί αγαπώ τη χώρα μου, όχι τους χωρικούς της!

Δεκαπέντε μήνες σε ένα κελί. Πώς το διαχειριστήκατε; Ποιο ήταν τελικά το μεγαλύτερο μάθημα από εκείνη την περίοδο;

Ξανακάνω τώρα τον φυλακισμένο σε ένα σίριαλ όπου συμμετέχω στην ΕΡΤ. Μετά τους πρώτους δυο-τρεις μήνες στη φυλακή, αδικαιολόγητα –και το ξέρουν όλοι αυτό– σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα σκηνικό. Εκανα τον φυλακισμένο σε μια ταινία 15 μηνών. Βέβαια, ένας ηθοποιός θα είχε πάρει χρήματα, ενώ εγώ έχασα τα πάντα. Δεν έχει σημασία αυτό. Χάνει κανείς τα πάντα όταν βρεθεί στην εντατική, όταν έχει μια ανίατη ασθένεια, όταν χάνει δικά του πρόσωπα πριν από την ώρα τους. Αυτό είναι θλίψη για μένα, δεν είναι η φυλακή που έκανα. Μετά από τρεις μήνες έκανα τις γυμναστικές μου, κοιμόμουν όση ώρα ήθελα, διάβαζα τα βιβλία μου, έγραφα συγγράμματα. Δεν τα παίρνω τόσο σοβαρά στη ζωή μου τα πράγματα. Σήμερα το πρωί, για παράδειγμα, απ’ τη βιασύνη μου έσπασα ένα βάζο 2.500 ευρώ. Αφού έφυγε η κακή ενέργεια δεν πειράζει. Από τη στιγμή που δεν είμαι ένας συνταξιούχος που κάθεται με τις ώρες σ’ ένα καφενείο να παίζει πρέφα ή τάβλι, γίνονται και ζημιές. Ζημιά ήταν και αυτή της φυλακής. Μικρό το κακό, που λέμε. Για μένα στη ζωή έχουν υπάρξει πράγματα πιο σκληρά από τη φυλακή. Εβλεπα ποια είναι η χώρα μου, ποιοι είναι αυτοί που τη διοικούν, ποιοι είναι έξω, ποιοι θα έπρεπε να είναι μέσα. Τους εξευτέλισα βασικά με αυτήν τη φυλακή μέχρι και σήμερα που μιλάμε.

Το γεγονός ότι εκτίσατε την ποινή σας, ενώ οποιοδήποτε άλλο δημόσιο πρόσωπο ενδεχομένως να το είχε αποφύγει, ήταν σημαντικό.

Ποινές έχω εκτίσει πολλές στη ζωή μου. Οταν θέλεις να ζεις με πειθαρχία, αυτό από μόνο του είναι ποινή, δεν είναι αστείο. Οταν έχεις τριάντα ραντεβού τη μέρα, όταν πρέπει να κλείνεις συμφωνίες για να μπορείς να ταΐσεις 300 άτομα… ποινές είναι κι αυτές, ζόρια! Το ζόρι δεν έχει γένος ούτε ώρα. Είτε είναι φυλακή είτε δημιουργία, ζόρι είναι. Οι αρτηρίες δεν ξέρουν τη στιγμή που χτυπάνε αν είναι στη φυλακή ή στον παράδεισο, απλώς τα όργανά σου λειτουργούν με τρελή ένταση.

Δεν επενδύω πλέον στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι μια μπλόφα. Αυτό όμως δεν με πτοεί, γιατί την αγαπώ.

Σκεφτήκατε ποτέ να φύγετε από την Ελλάδα;

Οχι. Είναι τέτοιο το πείσμα μου. Το μότο μου είναι «ζω για να ταλαιπωρώ αυτούς που με αμφισβητούν».

Πιστεύετε ότι γίνατε το εξιλαστήριο θύμα;

Ολοι το πιστεύουν. Εμένα τώρα το μόνο που με νοιάζει είναι να μην παχύνουν δυο πόντους οι γοφοί μου και η μέση μου. Γι’ αυτό κάνω διατροφή και πολλούς κοιλιακούς. Δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο.

Ως ένας από τους ανθρώπους που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους και μάλιστα σε μια εποχή που αυτό θεωρούνταν ταμπού, πώς βλέπετε τη στροφή της διεθνούς μόδας στη συμπερίληψη;

Και παλιότερα υπήρχαν στις τουαλέτες γυναίκες που φιλιόντουσαν μεταξύ τους και άντρες. Σήμερα είναι λιγότεροι και ο λόγος είναι ότι πλέον αισθάνονται απελευθερωμένοι. Ολη η «φασαρία» του no gender έκανε καλό. Γιατί όσο πιο απαγορευμένο και κατακριτέο είναι κάτι, τόσο περισσότερο ο άλλος θέλει να το κάνει. Πλέον, δεν θα συζητάμε για αυτό. Εγώ είμαι υπέρ του σεβασμού. Ο κόσμος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Προσωπικά, έχω ερωτευτεί γυναίκες νοητικά, τους έχω ανοίξει την πόρτα και την καρδιά μου – πιο πολύ από το να έχω κάτι άλλο, πιο επιτηδευμένο, που μπορεί να λέγεται σεξ ή οτιδήποτε, με ένα αρσενικό. Μέσα μου αισθάνομαι μια ισορροπία καταπληκτική. Είμαι no gender.

Credit: InStyle Greece / Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη / Grooming: Κων/να Μιχοπάνου

Temenο. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το νέο σας project;

Είχα πει ότι τελείωσα με τη μόδα στην Ελλάδα, γιατί είμαι σύμβουλος τριών διαφορετικών εταιρειών και δεν θα είχα και τον χρόνο να το κάνω, συν ότι σχεδιάζω γραμμές και για άλλες, ξένες εταιρείες. Ομως το κοινό μού το ζητούσε και βρέθηκε η αφορμή να ξανακάνω πράγματα. Πήρα και δύο άτομα με τα οποία δουλεύαμε και παλιότερα μαζί και είχαμε άψογη συνεργασία και δημιουργήσαμε αυτή την υπέροχη σειρά. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος ήθελε το design μου, αυτό που έκανα επί 10 χρόνια με το LAK. Αυτό κάνουμε και τώρα, πιο βελτιωμένο, πιο updated, σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα, όπως είναι τo sustainability, οπότε μιλάμε για βιώσιμη και ηθική μόδα.

Το θέμα φιλοξενήθηκε αρχικά στο περιοδικό InStyle, στο τεύχος 108 Σεπτέμβριος 2023, με εξώφυλλο την Καίτη Γαρμπή.

New Issue Teaser: Τι θα διαβάσουμε στο νέο τεύχος InStyle που κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή μαζί με τη Realnews

Keywords
λακης γαβαλας, μιλα, γαβαλας, επιτυχια, λακης, glamour, ελλαδα, πειραιας, lak, μυκονος, showbiz, instyle, κιτς, ginger, ΕΡΤ, θλίψη, design, issue, βιβλια, χρηματιστηριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ξανα, glamour, θλίψη, διατροφη, εδρα, ηθικη, ηθοποιος, θεμα, θρυλος, ιταλια, καριερα, μοδα, σχολες, τηλεοραση, υψος, φωτογραφια, ωρα, lak, αγορα, ακλονητη, αξιζει, αξιοπρεπεια, αρσενικο, αφορμη, αψογη, βγαινει, βιλες, γεγονος, γινονται, γοφοι, γνωριμια, διαστημα, δημοσιο, εγινε, εγχειρημα, ευρω, εκκαθαριση, ενεργεια, ενστικτο, εποχη, επρεπε, εφυγε, ζενιθ, ζημια, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, ιωαννα, ισορροπια, καφενειο, κυκλος, κτιρια, μαεστρος, μηνες, μικρο, μορφη, μοτο, μπορεις, ναδιρ, ξεκινημα, παντα, ονομα, παιδι, παμε, πειθαρχια, πεισμα, πιο πολυ, πλατφορμες, πορτα, πρωι, ραντεβου, ρολο, σεξουαλικοτητα, συνεχεια, σειρα, σιριαλ, συγχρονο, συμπαν, τζιντζερ, τρια, φυλακη, φυσικα, φορα, χιουμορ, χρυση, ωρες, αντρες, ανηκει, design, εμφανισεις, ginger, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερο, instyle, issue, κομματι, καρδια, κυριακη, μελετη, μπουζουκια, μυκονο, οργανα, ορχηστρα, σκηνικα, showbiz, τριαντα, υπεροχη, βαζο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα