Έκζεμα ή ξηροδερμία: Πώς θα καταλάβουμε ποια δερματική πάθηση μας ταλαιπωρεί;

08:09 24/3/2024 - Πηγή: InStyle
Τελικά τι είναι αυτό που ταλαιπωρεί την επιδερμίδα μας;

Η δερματική υγεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γενικότερης ευεξίας μας. Ωστόσο, δύο συχνές παθήσεις που την επηρεάζουν είναι η ξηροδερμία και το έκζεμα. Αν και μοιάζουν παρόμοιες σε ορισμένα σημεία, έχουν διαφορετικές αιτίες, συμπτώματα και μεθόδους θεραπείας. Επομένως τι είναι αυτό που ταλαιπωρεί την επιδερμίδα μας; Έκζεμα ή μια απλή ξηροδερμία;

Τι είναι το έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του δέρματος και ερεθισμό. Συνήθως οι αλλεργικές

αντιδράσεις ή παράγοντες όπως το στρες, η αφυδάτωση του οργανισμού ή κάποιες τροφές είναι οι αιτίες του. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν κνησμό, καψίματα, κόκκινα εξανθήματα και ξηρότητα του δέρματος. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έκζεμα, συστήνεται η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο για διάγνωση και θεραπεία.

Τι είναι η ξηροδερμία;

Η ξηροδερμία είναι μια κατάσταση του δέρματος όπου η επιδερμίδα είναι ξηρή, τραχιά και μερικές φορές ξεφλουδίζει. Κύρια αιτία της είναι η έλλειψη ενυδάτωσης του δέρματος, είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως ο δυνατός αέρας, οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, είτε λόγω εσωτερικών παραγόντων, όπως η έλλειψη ενυδάτωσης από τον οργανισμό, ορμονικές αλλαγές, ή χρήση αντιβιοτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.

Τα συμπτώματα της ξηροδερμίας περιλαμβάνουν αίσθημα τραβήγματος, τραχύτητα, θαμπή όψη και ενίοτε ξεφλούδισμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ξηροδερμία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και κνησμό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SkinCeuticals (@skinceuticals)

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο δερματικών παθήσεων;

Τόσο η ξηροδερμία όσο και το έκζεμα είναι δερματικές παθήσεις που μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα κοινά συμπτώματα, αλλά έχουν και διαφορές στα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

ΑίτιαΗ ξηροδερμία προκαλείται κυρίως από την έλλειψη ενυδάτωσης του οργανισμού και κατ’ επέκτασιν του δέρματος. Το έκζεμα προκύπτει από φλεγμονή του δέρματος λόγω αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλων παραγόντων.ΣυμπτώματαΗ ξηροδερμία παρουσιάζει κυρίως τραχύ, ξηρό δέρμα που μπορεί να ξεφλουδίζει, καθώς και κνησμό.Το έκζεμα μπορεί να παρουσιάζει επιπλέον συμπτώματα όπως κόκκινα εξανθήματα, καψίματα, έντονο κνησμό, μερικές φορές ακόμη και δίχως έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες.Θεραπεία

Οι θρεπτικές ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ξηροδερμίδα. Επίσης αποφεύγουμε παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως πολύ ζεστό νερό ή χρήση ‘σκληρών’ σαπουνιών.

Το έκζεμα θέλει συνήθως πιο ειδική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιφλεγμονώδων κρεμών, αντιισταμινικών φαρμάκων ή κορτικοστεροειδών, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικές φορές η ξηροδερμία μπορεί να εξελιχθεί σε έκζεμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SKKN BY KIM (@skkn)

Keywords
Τυχαία Θέματα