Δίσεκτο έτος: Η ημέρα που οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες

20:31 28/2/2024 - Πηγή: InStyle

Παράδοση αποτελεί στην Ιρλανδία οι γυναίκες να κάνουν πρόταση γάμου στους αγαπημένους τους σε δίσεκτο έτος, κάθε 29η Φεβρουαρίου.

Αν και νομίζαμε ότι πρόκειται για μύθο, σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση, το δίσεκτο έτος είναι η τέλεια ευκαιρία για μια γυναίκα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να γονατίσει μπροστά στον άνδρα της ζωής της για την πολυπόθητη πρόταση γάμου.

Ενώ οι γυναίκες είναι βέβαια σε θέση να ζητήσουν από έναν άνδρα το χέρι του σε γάμο οποιαδήποτε ημέρα του έτους το επιθυμούν, παραδοσιακά στην Ιρλανδία, το δικαίωμα αυτό το

κατοχυρώνουν ειδικά για το δίσεκτο έτος.

Πώς καθιερώθηκε η παράδοση του δίσεκτου έτους

Ανατρέχοντας στην αρχαία ιρλανδική ιστορία, λέγεται ότι η παράδοση ξεκίνησε τον 5ο αιώνα στην Ιρλανδία, όταν η Αγία Brigid του Kildare παραπονέθηκε πικρά στον Άγιο Πατρίκιο ότι οι γυναίκες έπρεπε να περιμένουν πάρα πολύ καιρό για να τους κάνουν πρόταση γάμου οι άνδρες.

Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Πατρίκιος όρισε ότι οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν πρόταση γάμου αυτή τη μία ημέρα του Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του δίσεκτου έτους.

Η παράδοση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Σκωτία από Ιρλανδούς μοναχούς.

FD of St. Brigid of Ireland (550). Born a slave, baptized by St. Patrick, she founded a double monastery (men and women) in Kildare, one of the great centers of the Celtic church. She induced a bishop to share her leadership; legend has it that he ordained her as a fellow bishop pic.twitter.com/kOtcoSZu31

— @RobertEllsberg (@RobertEllsberg) February 1, 2019

Πίσω στο 1288, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν νόμο που επέτρεπε σε μια γυναίκα να κάνει πρόταση γάμου στον άνδρα των ονείρων της σε δίσεκτο έτος, με τον νόμο να ορίζει επίσης ότι όποιος άνδρας αρνηθεί την πρόταση γάμου την ημέρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

Ο νόμος φέρεται να ψηφίστηκε από μια ανύπαντρη βασίλισσα Margaret (αν και τα αρχεία δείχνουν ότι μπορεί να ήταν μόλις πέντε ετών εκείνη την εποχή) και έθεσε σε ισχύ έναν κανόνα ότι όλες εκείνες οι γυναίκες που έκαναν πρόταση γάμου έπρεπε να φορούν ένα κόκκινο μεσοφόρι ενώ το έκαναν.

La Fhéile Bríde shona daoibh!#DYK? St Brigid of Kildare (c.453-c.525) is one of Ireland’s three patron saints, alongside St Columba and St Patrick. To mark her feast day, here’s a plaster model by sculptor Seamus Murphy from our collection. #StBrigidsDay #IrishArt pic.twitter.com/YVpZtNVxZO

— Crawford Art Gallery (@CrawfordArtGall) February 1, 2019

Το πρόστιμο που έπρεπε να καταβληθεί αν ένας άνδρας αρνιόταν μπορούσε να κυμαίνεται από ένα φιλί μέχρι την πληρωμή για ένα μεταξωτό φόρεμα ή ένα ζευγάρι γάντια.

Αυτή η παράδοση προέρχεται από μια άλλη ιστορία για τον Άγιο Πατρίκιο και την Αγία Brigid, στην οποία εκείνη πέφτει κατευθείαν στα γόνατα με απόφαση του Πατρίκιου, κάνοντάς του αμέσως πρόταση γάμου. Ο Πατρίκιος απέρριψε την προσφορά της – μάλλον ήταν πολύ απασχολημένος να σώσει την Ιρλανδία από τα φίδια – αλλά της έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο και ένα μεταξωτό φόρεμα για να απαλύνει το χτύπημα.

The Feast Day of St Brigid | Imbolc | The traditional first day of Spring in Ireland
St Brigid of Kildare or Brigid of Ireland (c. 451-525) is one of Ireland’s patron saints along with Saints Patrick and Colm Cille. Her feast day is 1 February or Imbolc, the traditional first day… pic.twitter.com/IGjhKGSpWI

— SubRosa )✿( Magick (DM to book a reading) (@SubRosaMagick) January 31, 2024

Και αυτό, επίσης, είναι αμφίβολο. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Πατρίκιος και η Αγία Brigid συναντήθηκαν και ότι εκείνη του πρόσφερε τους όρκους της, η Brigid θα ήταν ιστορικά μόλις εννέα ή δέκα ετών όταν πέθανε ο Πατρίκιος το 461 μ.Χ.. Αν πιστεύετ ότι πέθανε αργότερα, ωστόσο, το 493 μ.Χ., αυτό μπορεί να ήταν πιθανό, αν και εξακολουθεί να μην είναι εντελώς πιθανό.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες της ανώτερης τάξης, το έθιμο της άρνησης περιελάμβανε την αγορά 12 ζευγαριών γαντιών για τη γυναίκα που απορρίπτατε. Για να κρύψει την ντροπή της που δεν είχε δαχτυλίδι να φορέσει, φυσικά!

Σε ορισμένα μέρη, η 29η Φεβρουαρίου έχει μετονομαστεί σε Ημέρα των εργένηδων εξαιτίας αυτής της παράδοσης.

Υπάρχει επίσης προηγούμενο της παράδοσης στο αγγλικό δίκαιο. Η 29η Φεβρουαρίου αγνοήθηκε και δεν είχε κανένα νομικό καθεστώς. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι παραδόσεις δεν θα είχαν επίσης κανένα καθεστώς εκείνη την ημέρα, καθώς δεν ήταν νόμιμη ημέρα και έτσι ήταν δυνατόν να κάνουν πρόταση γάμου οι γυναίκες, αλλάζοντας ένα άδικο έθιμο που επέτρεπε μόνο στους άνδρες να κάνουν πρόταση γάμου.

Leap Year 2020 – An Irish proposal tradition

29th February is officially ‘Bachelor’s Day’: An Irish tradition dating back to the 5th century that on Leap Day ( 29th February ) allowing women to initiate dances and propose marriage pic.twitter.com/7Yu7CzQB1E

Creative Ground (@_creativeground) February 28, 2020

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παράδοση εορταζόταν επίσης με ορισμένους ανθρώπους να αναφέρουν την 29η Φεβρουαρίου ως Ημέρα της Sadie Hawkins. Την καθορισμένη αυτή ημέρα του τετραετούς κύκλου, οι γυναίκες, υποτίθεται, έχουν το δικαίωμα να τρέχουν πίσω από ανύπαντρους άνδρες για να τους κάνουν πρόταση γάμου.

Η Sadie Hawkins ήταν ένας γυναικείος χαρακτήρας στο κόμικ του Al Capp “Li’l Abner”, ο οποίος ενέπνευσε τους χορούς Sadie Hawkins, όπου τα κορίτσια ζητούσαν από τα αγόρια να παρευρεθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα