Robert Downey Jr.: Από κρατούμενος P50522 θριαμβευτής στα Όσκαρ

12:07 17/3/2024 - Πηγή: InStyle

Υπήρξαν πολλές στιγμές, που απολαύσαμε τη βραδιά των Οσκαρ αλλά μία ήταν σίγουρα εκείνη που χειροκροτήσαμε όρθιοι μπροστά στις οθόνες μας, χιλιάδες μίλια μακριά από το Χόλιγουντ. Η στιγμή που ο Robert Downey Jr. ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο για τον Β’ Ανδρικό Ρόλο με την ερμηνεία του στο Oppenheimer ήταν κορυφαία της βραδιάς και μας θύμισε ότι ο σταρ αναγγενήθηκε από τις στάχτες του.

Η δύσκολη πορεία μέχρι
τα Όσκαρ

Ο κρατούμενος P50522 έκανε υπηρεσία στην κουζίνα, κοιμόταν με τον “Figueroa Slim”, τον Timmons, τον “Sugar Bear” και τον “Big Al” – και πήρε το πτυχίο του.

Ο ρόλος του Robert Downey Jr. ως ο επιτήδειος Lewis Strauss στην ταινία “Oppenheimer” του χάρισε το πολυπόθητο βραβείο, ολοκληρώνοντας την πιο μαγική επάνοδο στο Χόλιγουντ.

Το 1999, ο Downey Jr. καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης εν μέσω της μακροχρόνιας πάλης του με τα ναρκωτικά. Είχε μόνο μια “πολύ μικρή” ομάδα ανθρώπων γύρω του, που συνέχισαν να πιστεύουν σ’ αυτόν – συμπεριλαμβανομένου του παιδικού του φίλου Rob Lowe.

Ο Lowe δήλωσε στο Page Six την εβδομάδα πριν από τα βραβεία: “Πάντα πίστευα ότι θα ήμουν το πρώτο άτομο στην τάξη μου στην ιστορία της Σάντα Μόνικα που θα κέρδιζε Όσκαρ, τελικά θα είναι ο Downey. Και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος”.

Oι βραβευμένοι με το βραβείο Όσκαρ Robert Downey Jr., Da’Vine Joy Randolph, Emma Stone και Cillian Murphy στη σκηνή για την πατροπαράδοτη φωτογραφία, στις 10 Μαρτίου 2024. Dania Maxwell / Los Angeles Times via Getty Images

Ο Downey, σήμερα 58 ετών, είναι νηφάλιος εδώ και χρόνια και μιλά ανοικτά για τα προβλήματα του παρελθόντος. Τον περασμένο Ιούνιο, είπε στον Dax Shepard ότι η φυλακή ήταν σαν να “τον έστειλαν σ’ έναν μακρινό πλανήτη όπου δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής μέχρι να ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες“.

Τη μεγαλη βραδιά του κινηματογράφου, o Jimmy Kimmel δεν δίστασε να αστειευτεί αναφερόμενος στην παλαιότερη χρήση ναρκωτικών από τον σταρ, με τον Downey Jr. να το αποδέχεται με αξιοπρέπεια. “Αυτό είναι το υψηλότερο σημείο της μακράς και λαμπρής καριέρας του Robert Downey Jr.“, δήλωσε ο Kimmel. “Λοιπόν, ένα από τα υψηλότερα σημεία” είπε ξύνοντας ελαφρά τη μύτη του, υπονοώντας τους εθισμούς του Robert Downey Jr. που κούνησε καταφατικά το κεφάλι χωρίς να γελάσει, ενώ η Emily Blunt που καθόταν πίσω του τον ακούμπησε τρυφερά με κατανόηση στους ώμους. Ο 58χρονος σήμερα σταρ είχε συλληφθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 με κατηγορίες που αφορούσαν ναρκωτικά.

Making fun of the drug issues of Robert Downey Jr. is actually pretty lame. I’m not surprised though, because Jimmy Kimmel has always sucked.#Oscars pic.twitter.com/LwsEhKwFr6

— Craig R. Brittain (@RealBrittain) March 10, 2024

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ήταν ο Robert Downey Jr. που γέλασε τελευταίος όταν κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, θυμίζοντας ότι το άσχημο παρελθόν του ήταν η αιτία για το λαμπερό παρόν του: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την απαίσια παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία με αυτήν τη σειρά“, αστειεύτηκε εκφωνώντας τον ευχαριστήριο λόγο του και πρόσθεσε, αποδίδοντας τα εύσημα στη σύζυγό του:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κτηνίατρό μου – εννοώ τη σύζυγό μου, Susan Downey, εκεί πέρα. Με βρήκεκατοικίδιο που χρειαζόταν διάσωση και με αγάπησε επαναφέροντάς με ξανά στη ζωή. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ”, είπε εκφράζοντας με τον πιο απόλυτο τρόπο τον έρωτα και την ευγνωμοσύνη στη σύζυγό του επί 22 χρόνια. “Χρειαζόμουν αυτή τη δουλειά περισσότερο από ό,τι αυτή χρειαζόταν εμένα”, δήλωσε ακόμη ο Downey Jr.

Robert Downey Jr.’s acceptance speech for Best Supporting Actor at the Oscar

Robert Downey Jr. is officially an Academy Award winning actor.#Oscars2024 #Oscars #Oscar #Oscars2024 #Robert #Downey #RobertDowneyJr#Robert_Downey_Jr pic.twitter.com/3SVdWYCu64

— Sunil Lamba (@Post4Lamba) March 11, 2024

Έκανε το ντεμπούτο του το 1970, στην ηλικία των πέντε, στην ταινία του πατέρα του Pound.

Η μάχη με τους εθισμούς και οι συλλήψεις

Έγινε γνωστός από τις επιτυχίες της δεκαετίας του 1980, όπως το “Weird Science” και το “The Pick-up Artist”, ενώ έβγαινε με τη Sarah Jessica Parker. Αλλά μετά την υποψηφιότητά του για Όσκαρ για την ταινία “Chaplin” το 1993, η καριέρα του άρχισε την ελεύθερη πτώση.

O Robert Downey Jr. και η Sarah Jessica Parker στην πρεμιέρα στο Λονδίνο της ταινίας “L.A. Story” το 1991.Photo by Tom Wargacki/WireImage)

Μια πηγή που γνωρίζει τον Downey εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στο Page Six: “Ο δρόμος του Downey προς τη νηφαλιότητα ήταν ταραχώδης. Δεν ήταν πολύς κόσμος στο πλευρό του, ήταν μια πολύ μικρή ομάδα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήταν μερικοί αγαπημένοι φίλοι“.

Πρόκειται, πράγματι, για μια αληθινή χολιγουντιανή ιστορία. “Τους αρέσει να σε ανεβάζουν στην κορυφή για να σε διαλύσουν και να σε βλέπουν να σέρνεσαι ξανά προς τα πάνω και να σου δίνουν ένα μικρό άνοιγμα για να ξαναμπείς και ένα μονοπάτι για την εξιλέωση”, είπε η πηγή.

Ni siquiera con el mismo equipo defensor de O. J. Simpson evitó su condena a tres años de prisión en California Substance Abuse Treatment Facility en Corcoran. Ya no era el actor promesa Robert Downey Jr., sino el reo P50522. pic.twitter.com/m2a8i29Yg2

— barbie? (@vaalbish) February 21, 2021

Ο ηθοποιός συνελήφθη για πρώτη φορά το 1996 για κατοχή ηρωίνης, κοκαΐνης και ενός άδειου Magnum διαμετρήματος .357, του επιβλήθηκε τριετής αναστολή και υποβλήθηκε σε υποχρεωτικές εξετάσεις για ναρκωτικά.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Downey παρέλειψε ένα τεστ για ναρκωτικά και πέρασε σχεδόν τέσσερις μήνες στη φυλακή της κομητείας του Λος Άντζελες. Η πρώτη του σύζυγος, Deborah Falconer, τον εγκατέλειψε.

Αφού παρέλειψε άλλο ένα τεστ ναρκωτικών, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης τον Αύγουστο του 1999. Εξέτισε μεγάλο μέρος του επόμενου έτους σε πολιτειακή φυλακή στο Κόρκοραν της Καλιφόρνια. Όταν ρωτήθηκε αν είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση όσο ήταν έγκλειστος, δήλωσε στο Vanity Fair το 2000 ότι ήταν “απολύτως σεβαστό, για κάποιους, να συνεταιρίζεσαι με έναν άλλο κρατούμενο” αν ήσουν “ισοβίτης”.

8/5/99 στο Μαλιμπού. Ο Robert Downey, Jr. πηγαίνοντας προς το λεωφορείο μετά την απολογία του. Ο ηθοποιός καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης για βιαιοπραγία. Photo by James Peterson/Online USA, Inc.

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης συνέντευξης, είπε: “Δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το αρνηθώ”, προτού τελικά αρνηθεί οποιαδήποτε επίθεση.

“Μπορούσες απλά να αισθανθείς το κακό στον αέρα, και αυτό δεν ήταν καθόλου πρόβλημα γιατί ήταν σαν να βρισκόσουν σε μια πραγματικά κακή γειτονιά”, είπε ο Downey στο podcast “Armchair Expert”. “Δεν υπήρχε καμία ευκαιρία εκεί. Υπήρχαν μόνο απειλές”.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά περιστατικά πριν από τη φυλάκισή του ήταν όταν μεθυσμένος, περιπλανήθηκε στο σπίτι ενός γείτονα όπου λιποθύμησε σ’ ένα κρεβάτι. “Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω επιγραμματικά: Βρίσκομαι στο δικαστήριο, μου επιβάλλει υπερβολική ποινή ένας θυμωμένος δικαστής και κάποια στιγμή είπε κάτι στα λατινικά. Νόμιζα ότι μου έκανε ένα ξόρκι”.

Όλοι οι συντελεστής της ταινίας στη σκηνή: Kenneth Branagh, David Krumholtz, Emily Blunt, Alden Ehrenreich, Robert Downey Jr., Josh Hartnett, Cillian Murphy, Casey Affleck και Benny Safdie το βραβείο για την ταινία ‘Oppenheimer’ στα 30α Sag Awards. το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στο Los Angeles.Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images

Αν και η φυλάκιση ήταν ένα από τα “χειρότερα” πράγματα που του είχαν συμβεί, ο Downey είπε ότι προσαρμόστηκε έπειτα από δύο εβδομάδες μέσα. “Όσο έχεις τη διάθεση να κάνεις κακό, είναι απίθανο να γίνεις στόχος. Είναι πραγματικά αυτό το πράγμα: ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να προσποιείσαι ότι είσαι πρόθυμος να κάνεις κακό και στο να είσαι πρόθυμος να κάνεις κακό“, είπε.

Συνάντησε ακόμη και τον ηθοποιό του “Will & Grace” Leslie Jordan, ο οποίος φυλακίστηκε για παραβάσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ το 2000. Οι δυο τους έπρεπε να ανταλλάξουν κρεβάτια και ο Jordan – που πέθανε τον Οκτώβριο του 2022, αναπολούσε ότι θα είχαν πάντα: “152, Pod A, κελί 13, πάνω κουκέτα”.

Αποφυλακίστηκε πρόωρα τον Αύγουστο του 2000, αλλά το Σαββατοκύριακο μετά την αργία των Ευχαριστιών συνελήφθη ξανά για υποτιθέμενη κατοχή κοκαΐνης και βάλιουμ καθώς και επειδη ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά απέφυγε ποινή φυλάκισης.

Τελικά, συνελήφθη για ναρκωτικά τον Απρίλιο του 2001. Αυτό οδήγησε στην απόλυσή του από την τηλεοπτική επιτυχία “Ally McBeal”, αλλά τον έστειλαν σε κέντρο αποτοξίνωσης.

O Robert Downey Jr παίζοντας με το καπέλο του σε σκηνή από την ταινία “Chaplin”, του 1992. Photo by Carolco Pictures/Getty Images

Πριν ο Downey γνωρίσει τη δεύτερη σύζυγό του, την παραγωγό ταινιών Susan Levin, την οποία αποκαλεί “βράχο, λυδία λίθο και τυχερά αστέρια”, βασίστηκε σε φίλους, όπως ο πρώην ατζέντης του, Ed Limato, ο οποίος πέθανε το 2020, και ο Mel Gibson, ο οποίος τον προσέλαβε για την ταινία “The Singing Detective” το 2003.

Το ζευγάρι είχε συμπρωταγωνιστήσει μαζί στην ταινία “Air America” του 1990 και κατά τη διάρκεια μιας τελετής της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας στο Λος Άντζελες το 2012, ο Downey αποκάλυψε: “Δεν μπορούσα να προσληφθώ, οπότε μου έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία που στην πραγματικότητα αναπτύχθηκε για εκείνον. Και κράτησε το φαγητό στο τραπέζι”.

Στη συνέχεια, ο Downey στάθηκε στο πλευρό του Gibson όταν το Χόλιγουντ τον εξοστράκισε το 2006, όταν είπε σε έναν αστυνομικό ότι “οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για όλους τους πολέμους στον κόσμο”, μετά τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Προέτρεψε τους συναδέλφους του να συγχωρήσουν τον φίλο του, λέγοντας: “Εκτός αν είστε εντελώς αναμάρτητοι”, πριν αστειευτεί: “Σε αυτή την περίπτωση, διαλέξατε λάθος βιομηχανία”.

Το μονοπάτι για τη λύτρωση

Βρήκε επιτυχία με την ταινία “Iron Man” του 2008, υποδυόμενος τον υπερήρωα Tony Stark. Έκανε 100,8 εκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας και δημιούργησε ένα franchise της Marvel αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Downey συνέχισε να βγάζει άλλα εκατομμύρια με τις ταινίες “Sherlock Holmes” του Guy Ritchie.

Ο Robert Downey Jr. και η Gwyneth Paltrow στην πρεμιέρα της ταινίας “Iron Man 2”. Credit: Getty Images

Η πηγή του Downey δήλωσε: “Δεν νομίζω ότι ο Downey θα είναι συναισθηματικά φορτισμένος στα Όσκαρ, θα σας πω τι ήταν πιο συναισθηματικό – το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας πηγαίνοντας στο “Iron Man”. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν σας χτυπάει η ευκαιρία, οι εθισμένοι δεν το δέχονται πάντα αυτό. Ο Downey έχει πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από αυτόν, είναι εμπόρευμα. Αν αναπαράγεις την επιτυχία, πρέπει να ταΐσεις πολλά στόματα και πολλά στούντιο θα τρέξουν πάνω σου. Και αυτοί οι τύποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Θα μείνουν μακριά σου αν δεν είσαι καυτός – είναι η βιομηχανία του θεάματος, η επιχείρηση είναι η λέξη-κλειδί”.

Το 2009, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου B’ ρόλου για το “Tropic Thunder”. Ο Heath Ledger κέρδισε το βραβείο μετά θάνατον για την ερμηνεία του ως Joker στην ταινία του Christopher Nolan “The Dark Knight”. Ο Nolan σκηνοθέτησε επίσης το “Oppenheimer”.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Downey, ο οποίος έχει έναν 30χρονο γιο, τον Indio, με τη Falconer, παντρεύτηκε τη Susan σε έναν γάμο με παρουσία πολλώνσταρ στα Χάμπτονς, το 2005, με εμφανίσεις του Billy Joel και του Sting. Το ζευγάρι έχει τον γιο Exton, 12 ετών, και την κόρη Avri, 9 ετών.

“Η Susan είναι η ευλογία του”, είπε η πηγή προσκείμενη στον Downey.

H Susan Downey και ο Robert Downey Jr. στην πρεμιέρα της ταινίας”Dolittle” στο Regency Village Theatre το 2020.Photo by Jon Kopaloff/Getty Images

Ο Downey έχει κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο SAG, ένα BAFTA και το κορυφαίο βραβείο της σεζόν, το Όσκαρ, για το “Oppenheimer”, επιβεβαιώνοντας με απόλυτο τρόπο ότι έχει κανει την πιο επιτυχημένη επάνοδο, με την ιστορία του να θυμίζει παραμύθι. “Είναι πολύ διασκεδαστικός, πολύ θρασύς, έτσι λειτουργεί το μυαλό του”, πρόσθεσε η πηγή του Downey, “Είναι λίγο πολύ ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο δωμάτιο. Είναι ωραίο όταν μπορείς να κάνεις επιλογές για το ποιες δουλειές θα πάρεις… Τότε είναι που ξέρεις ότι έχεις κερδίσει”.

Εξάλλου, πρόσθεσε η πηγή, “είναι αξιολάτρευτος – δεν μπορείς να μην αγαπάς τον τύπο”.

Keywords
υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, sarah jessica parker, emma stone, los angeles, emily blunt, vanity fair, mel gibson, guy ritchie, gwyneth paltrow, heath ledger, oppenheimer, σταρ, lowe, joy, emma, murphy, times, dax, ώμους, fun, pretty, twitter, award, photo, era, barbie, february, συλληψεις, τεστ, vanity, james, usa, podcast, david, josh, jordan, επήρεια, gibson, franchise, marvel, guy, gwyneth, images, heath, joker, nolan, village, oscar 2011, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, oscar 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, μιλα, δουλεια, εβραιοι, ηθοποιος, καριερα, λονδινο, λυδια, ναρκωτικα, οθονες, σταρ, σφαιρα, ταινιες, τεστ, φωτογραφια, ωρα, era, gibson, gwyneth paltrow, images, james, joker, times, usa, village, αλκοολ, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, απλα, ατομο, εβδομαδες, βραδια, φαγητο, γειτονα, δρομος, ευλογια, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξετασεις, επήρεια, επρεπε, επιτυχια, ετων, ζωη, ηλικια, υπηρεσια, υπηρχαν, θυμιζει, θυμισε, κουζινα, κρεβατια, λαθος, λατινικα, λεφτα, λεωφορειο, λογο, μακρια, μηνες, μικρο, μπορεις, μυαλο, μυτη, νηφαλιος, νηφαλιοτητα, νομιζα, ομαδα, παντα, οδηγηση, πεθανε, πηγη, προβληματα, πτυχιο, ρολο, σαββατο, σεζον, σιγουρα, συζυγο, συνεχεια, συλληψη, σπιτι, στην κουζινα, τρια, φυλακη, φορα, χρυση, fun, award, guy, dax, δουλειες, david, δωματιο, εμφανισεις, emily blunt, emma stone, emma, february, photo, franchise, guy ritchie, gwyneth, heath ledger, joy, jordan, josh, κρεβατι, los angeles, lowe, marvel, mel gibson, μπροστα, murphy, nolan, oppenheimer, podcast, pretty, sarah jessica parker, σκηνη, vanity fair, vanity, ώμους, ωραιο, heath, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα