Quiz Ημέρας: Σε ποια πόλη γεννήθηκε το 1937 ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας Γιάννης Τσεκλένης

Σε ποια πόλη γεννήθηκε το 1937 ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας Γιάννης Τσεκλένης;

α) Αθήνα

β) Θεσσαλονίκη

γ) Κέρκυρα

δ) Χανιά

Ο Γιάννης Τσεκλένης υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ήταν αυτός που εισήγαγε την ελληνική μόδα στον σύγχρονο διεθνή κόσμο. Οι δημιουργίες του από το 1965 έως το 1991 βρίσκονταν σε όλο τον κόσμο. Σε περισσότερες από 30 χώρες και σε κορυφαία καταστήματα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elena’s Diary Blog (@elenasdiary_blog)

Η εικοσαετία 1960-1980

Την εικοσαετία 1960-1980, άντλησε τα θέματα για τα σχέδια των υφασμάτων του, από τις δημιουργίες του ελληνικού και του Παγκόσμιου πολιτισμού. Πηγή έμπνευσής του ήταν τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα βυζαντινά χειρόγραφα, τα ελληνικά παραδοσιακά ξυλόγλυπτα και έργα ζωγραφικής, τα κινούμενα σχέδια, τα περσικά χαλιά, τα ταπισερί, και τέλος οι πίνακες των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του Ανρί Ρουσσώ και του Γιάννη Γαΐτη.

Το 1961 δημιούργησε τη διαφημιστική εταιρεία Spectra. Το 1962 ανέλαβε τη διακόσμηση του γάμου της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Έναν χρόνο μετά αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση και δοκιμάζει τις δυνάμεις του στον σχεδιασμό υφασμάτων. Το 1967 ξεκινά τη σχεδίαση ολοκληρωμένων συλλογών μόδας και δημιουργεί την αλυσίδα “Boutiques Tseklenis”.

Λίγα χρόνια μετά, ο Αριστοτέλης Ωνάσης επιλέγει τον Γιάννη Τσεκλένη για να σχεδιάσει τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μέχρι τότε είχαν προηγηθεί οι: Jean Desses 1957-1966, Coco Chanel 1966-1969 και Pierre Cardin για το διάστημα 1969-1971. Εκείνη την εποχή οι Financial Times θα γράψουν «ένας νεαρός Έλληνας εκθρονίζει τον Cardin από την Ολυμπιακή!»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vassi (@vassilikirgs)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τη δεκαετία του 1980, υπέγραφε με τη φίρμα TSEKLENIS στολές εργασίας, κάλτσες, βαλίτσες. Αλλά και λευκά είδη, υφάσματα διακόσμησης εσωτερικών χώρων και επίπλων, πλακάκια τοίχου και δαπέδου κ.λπ. Επίσης σχεδίαζε τους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ξενοδοχείων.

Το 1977 ήταν το σημείο καμπής. Διαγνώστηκε ότι έπασχε από επιθετική μορφή μελανώματος. Στο νοσοκομείο Memorial στη Νέα Υόρκη οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι, για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου. Παρ’ όλο που αυτό το τραυματικό γεγονός, του άλλαξε τη ζωή, αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του κι έτσι μετακόμισε από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, μαζί με το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Εκεί συνεργάστηκε με το International Management Group, που στην πορεία θα τον εκπροσωπούσε διεθνώς στην παραχώρηση αδειών για την κατασκευή των συλλογών του και των παιδικών-αθλητικών ενδυμάτων.

Τι έγραψε για τον Γιάννη Τσεκλένη ο Ξένος Τύπος

Για τον ίδιο και το έργο του μίλησαν με εγκωμιαστικό τρόπο κορυφαίοι συντάκτες της μόδας παγκοσμίως. Η Bernandine Morris στους New York Times, η Sally Kirkland στο Life Magazine, η Eugenia Sheppard στην International Herald Tribune και στους Los Angeles Times αλλά και πολλοί άλλοι.

Η καλλιτεχνική συνεισφορά του Γιάννη Τσεκλένη στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Τσεκλένης έχει αναγνωριστεί και του έχουν απονεμηθεί διάφορες διακρίσεις. Έχει λάβει τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το Βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Urban Owl (@urban_owl_eyewear)

Ο Γιάννης Τσεκλένης γεννήθηκε στην Aθήνα στις 6 Νοεμβρίου 1937 και έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 82 ετών. Ήταν γιος του Κώστα Τσεκλένη με καταγωγή από τον Πύργο και της Μελανίας Παστιρματζή με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα. Αρχικά φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Στη συνέχεια πήγε στη Σχολή Μωραΐτη, απ’ όπου και αποφοίτησε. Το 1960 παντρεύτηκε την Άσπα Πεσμαζόγλου και το 1963 απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο Τσεκλένη, καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή. Χώρισαν το 1965 και το 1976 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Έφη Μελά, πρώην μοντέλο και Μις Ελλάς του 1954, με την οποία ζούσε μέχρι τον θάνατό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα