Liz Truss: Τα τελευταία λόγια της βασίλισσας Ελισάβετ στην πρωθυπουργό

14:19 13/4/2024 - Πηγή: InStyle

Στα απομνημονεύματά της, που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο βιβλίο πολιτικού, η Liz Truss περιγράφει τη συνάντησή της με την αείμνηστη βασίλισσα δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ, αλλά και την πτώση της έπειτα από 49 ημέρες στον πρωθυπουργικό θώκο.

Σε αποκλειστικό απόσπασμα που δημοσιεύει η Daily Mail, γράφει η Liz Truss:

“Την ημέρα που κέρδισα τις εκλογές για την

ηγεσία των Συντηρητικών, το μυαλό μου γυρνούσε γύρω από τον τεράστιο αριθμό των πραγμάτων που έπρεπε να κάνω μόλις αναλάμβανα την πρωθυπουργία. Αλλά πριν από αυτό, είχα ένα ραντεβού στο Μπαλμόραλ.

Queen Elizabeth II waits in the Drawing Room before receiving Liz Truss for an audience at Balmoral, Scotland, where she invited the newly elected leader of the Conservative party to become Prime Minister and form a new government.

Image ID: 2JWKA23 // Jane Barlow // PA Wire pic.twitter.com/tUVrketbi1

— Alamy Editorial (@Alamy_Editorial) September 6, 2022

Ο Boris Johnson, ο προκάτοχός μου, είχε πετάξει πριν από μένα με διαφορετικό αεροπλάνο. Είχε προτείνει να πετάξουμε μαζί, αλλά το υπουργικό συμβούλιο άσκησε βέτο σε αυτή την ιδέα – προφανώς επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια να έχουμε τον απερχόμενο και τον επερχόμενο πρωθυπουργό στο ίδιο αεροπλάνο.

Αν και αισθητά πιο αδύναμη από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο, η βασίλισσα ήταν αποφασισμένη να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον να διορίσει αυτοπροσώπως τον νέο πρωθυπουργό της – όπως είχε κάνει για κάθε έναν από τους 13 προκατόχους μου – και να αποδεχθεί την παραίτηση του τελευταίου”.

Και συνεχίζει για τη συνάντησή της με τη βασίλισσα: “Την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, με υποδέχτηκε όρθια στο σαλόνι της. Μου είπαν ότι είχε καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να το κάνει, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη δυσφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας.

Liz Truss became Britain’s prime minister when Queen Elizabeth II invited her to form a government. The monarch met with Truss at Balmoral Castle, a sprawling estate in the Scottish countryside where the queen spends much of the summer.https://t.co/jZaAcVTc6Z pic.twitter.com/Sd7DrOWAgl

— The New York Times (@nytimes) September 6, 2022

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη προσωπική μου ακρόαση μαζί της. Στην προηγούμενη περίπτωση, αφού με είχαν απομακρύνει από μια άλλη θέση στην κυβέρνηση, είχε σχολιάσει ότι το να είσαι γυναίκα στην πολιτική είναι δύσκολο. Για περίπου 20 λεπτά, συζητήσαμε για την πολιτική – και ήταν σαφές ότι ήταν απόλυτα συντονισμένη με όλα όσα συνέβαιναν, καθώς και ότι ήταν τυπικά ευφυής και πνευματώδης. Απλώς δεν υπήρχε καμία αίσθηση ότι το τέλος θα ερχόταν τόσο γρήγορα όσο ήρθε.

“Γιατί εγώ; Γιατί τώρα;”

Η πρώτη πραγματική ένδειξη που είχα ήταν το βράδυ της Τετάρτης, την επομένη που έγινα πρωθυπουργός. Οι νέοι μου υπουργοί επρόκειτο να ορκιστούν επίσημα στο αξίωμά τους, με τη βασίλισσα να συμμετέχει εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσύνδεσης – αλλά λίγο πριν από τη συνάντηση, έφτασε η είδηση ότι η Μεγαλειότητά της δεν θα ήταν διαθέσιμη. Τότε ήταν που ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία. Μου έφεραν το μαύρο πένθιμο φόρεμά μου από το σπίτι μου στο Γκρίνουιτς του Νότιου Λονδίνου. Αγωνιώδη τηλεφωνήματα έγιναν με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Άρχισα να σκέφτομαι τι στο καλό θα έλεγα αν συνέβαινε το αδιανόητο.

The last Prime Minister of the reign of Queen Elizabeth II and the first of the rule of King Charles III has resigned.

Liz Truss announced the end of her tenure on October 20th 2022 – she will be the shortest serving Prime Minister in British history. pic.twitter.com/9oike100DH

— Coronation News & Updates (@Coronation2023) October 20, 2022

Την Πέμπτη, λάβαμε την είδηση ότι η βασίλισσα είχε πεθάνει ειρηνικά στο Μπαλμόραλ. Το να μου το λένε αυτό μόλις τη δεύτερη ημέρα μου ως πρωθυπουργού, μου φάνηκε εντελώς εξωπραγματικό. Σε κατάσταση σοκ, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται: “Γιατί εγώ; Γιατί τώρα;” Κάποιοι πρωθυπουργοί θα ήταν ίσως καταλληλότεροι για να σηματοδοτήσουν αυτή την ιστορική στιγμή με μεγαλόστομη ρητορική και πολιτικά λόγια, αλλά αυτό δεν ήταν η δική μου ζώνη άνεσης. Είχα απλώς μια βαθιά αίσθηση θλίψης.

“Queen Elizabeth II was the rock on which modern Britain was built”

Prime Minister Liz Truss pays tribute to the Queen Elizabeth II, who has died aged 96https://t.co/qmv4KQNpMs pic.twitter.com/TVoyQ4Grb0

BBC News (UK) (@BBCNews) September 8, 2022 “Ίσως θα έπρεπε να την είχα ακούσει”

Την επόμενη ημέρα, είχα την πρώτη μου ακρόαση με τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ένιωσα μια ελαφρώς παράξενη συντροφικότητα μεταξύ μας, καθώς και οι δύο ξεκινούσαμε τους νέους μας ρόλους και περιηγούμασταν σε άγνωστο έδαφος. Το πρώτο μου Σαββατοκύριακο ως πρωθυπουργού το πέρασα με την οικογένειά μου, παρακολουθώντας από την τηλεόραση το φέρετρο της βασίλισσας να μεταφέρεται από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο. Ξαφνικά συγκλονισμένη από τη συγκίνηση όλων αυτών, ξέσπασα σε πλημμύρες δακρύων στον καναπέ.

Ήξερα ότι δεν θα ξεχνούσα ποτέ την τελευταία μου συνάντηση με την Αυτής Μεγαλειότητα – και ιδίως αυτό που είπε προς το τέλος της συζήτησής μας στο σαλόνι της. Το να είσαι πρωθυπουργός, με προειδοποίησε, σε γερνάει απίστευτα. Μου έδωσε επίσης μία συμβουλή: Βρες τον ρυθμό σου.

Ίσως θα έπρεπε να είχα ακούσει.“

Keywords
Τυχαία Θέματα