Σπάει το ευρωπαϊκό μπλοκ στον Πούτιν; Υποκύπτουν στο αίτημα για πληρωμές σε ρούβλια οι μεγάλοι εισαγωγείς φυσικού αερίου

11:52 28/4/2022 - Πηγή: Fortune

Για υποχώρηση στις απαιτήσεις της Ρωσίας για την πληρωμή των εισαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλια από ορισμένους από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στην Ευρώπη, κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times.

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ενεργειακοί κολοσσοί σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια.

Αναφερόμενοι

στο ποιες εταιρείες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, οι Financial Times, σημειώνουν επικαλούμενοι άτομα που έχουν γνώση των προετοιμασιών: «Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία,προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσικήαπαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσλεντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές: «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής».

Bloomberg: Και η ιταλική Eni θα πληρώνει σε ρούβλια

Άλλο ρεπορτάζ, αυτή τη φορά από το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι η ιταλική Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank. «Η Eni προετοιμάζεται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά σαφείς οδηγίες από τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με το τι επιτρέπεται να κάνει, ανέφεραν πηγές» σύμφωνα με το δημοσίευμα. Από την πλευρά τους, οι Financial Times, επικαλούμενοι κι αυτοί πηγές – γνώστες των συζητήσεων, λένε πως η Eni αξιολογεί τις επιλογές της καθώς έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαϊού, όταν και λήγει η επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες.

Η Κομισιόν καλεί τις χώρες να μην υποκύψουν, αλλά οι οδηγίες της είναι ασαφείς

Νωρίτερα σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν περισσότερες εξηγήσεις για το πώς σχεδιάζει η Κομισιόν να απαντήσει στο αίτημα του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια, έπειτα από το κλείσιμο της κάνουλας την Τετάρτη σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Η σύγχυση προέκυψε αφότου η Ρωσία διέκοψε τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, ενώ τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα, αν και δεν είναι σαφές εάν προέρχονταν από χώρες μέλη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον τερ Λάιεν χαρακτήρισε το ρωσικό αίτημα ως μια «μονομερή απόφαση που αποτελεί αθέτηση των ισχυουσών συμφωνιών». Ήδη από χθες οι γειτονικές χώρες της ΕΕ σε Πολωνία και Βουλγαρία κινητοποιήθηκαν με στόχο να τις προμηθεύσουν με φυσικό αέριο όσο διαρκεί ο αποκλεισμός τους από τη ρωσική Gazprom.

Στις 20 Μαΐου η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom

Στο συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει στο εξής την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο, είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, και πρόσθεσε ότι η επόμενη πληρωμή που είναι προγραμματισμένη να γίνει από την Ελλάδα προς την Gazprom για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στις 20 Μαΐου.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

To άρθρο Σπάει το ευρωπαϊκό μπλοκ στον Πούτιν; Υποκύπτουν στο αίτημα για πληρωμές σε ρούβλια οι μεγάλοι εισαγωγείς φυσικού αερίου δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα