Έτοιμος να σορτάρει τα data centers ο Τζιμ Χάνος: «Το Cloud θα τα πνίξει»

11:15 29/6/2022 - Πηγή: Fortune

Αυξάνει τις θέσεις short κατά των data centres ο παγκοσμίου φήμης «σορτάκιας» Τζιμ Χάνος, που «βλέπει» τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από την Big Tech να τα πνίγει…

Υπενθυμίζεται πως η φήμη του Chanos απλώθηκε στα 4 σημεία του επενδυτικού ορίζοντα χάρη στα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που απεκόμισε ποντάροντας κατά του τότε ενεργειακού κολοσσού της Enron, ο οποίος

έπειτα από λίγο καιρό απλώς… κατέρρευσε.

«Αυτό είναι το μεγάλο μας short στοίχημα αυτήν τη στιγμή», είπε ο Chanos σε μια συνέντευξη. «Το θέμα είναι ότι, παρόλο που το cloud μεγαλώνει, είναι ο εχθρός τους, όχι η δουλειά τους. Η αξία πλέον συσσωρεύεται στις εταιρείες cloud, όχι στα παραδοσιακά data centers». 

Η αύξηση της ζήτησης για data centers ήταν ένα μεγάλο θέμα για τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την παγκόσμια επέκταση του υπολογιστικού νέφους. Πέρυσι, ο διευθυντής εναλλακτικών λύσεων Blackstone αγόρασε την QTS Realty Trust για περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ένα  από τα μεγαλύτερα deals στα data centers.

Ο Mike Foreman, διευθύνων σύμβουλος της Blackstone Real Estate, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η συμφωνία σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει την «εκθετική» ανάπτυξη στη ζήτηση για δημιουργία και αποθήκευση δεδομένων. 

«Το σύννεφο» δεν είναι κυριολεκτικά στα σύννεφα. Eίναι σε φυσικά στοιχεία του κέντρου δεδομένων. Όλα αυτά μεταφράζονται σε άνευ προηγουμένου ζήτηση για data centers που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιους ρυθμούς την επόμενη δεκαετία στις ΗΠΑ και διεθνώς». 

Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι cloud, το Amazon Web Services, το Google Cloud και το Microsoft Azure, είναι μακράν οι μεγαλύτεροι ενοικιαστές κέντρων δεδομένων. Το αφήγημα του Chanos είναι ότι αυτοί οι τρεις προτιμούν να χτίζουν κέντρα δεδομένων παρά να μετακινούνται σε ήδη υπάρχοντα. Και όταν προβαίνουν σε αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, συνήθως προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις στους εταίρους τους. 

«Το πραγματικό πρόβλημα για το κέντρο δεδομένων Reits είναι η τεχνική απαξίωση», είπε ο Chanos. «Οι τρεις μεγαλύτεροι πελάτες τους γίνονται οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους. Και όταν οι ανταγωνιστές σου είναι τρεις από τους πιο μοχθηρούς στον κόσμο, τότε έχεις πρόβλημα». 

 

To άρθρο Έτοιμος να σορτάρει τα data centers ο Τζιμ Χάνος: «Το Cloud θα τα πνίξει» δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα