«Έκρηξη» 110% στo νικέλιο – Αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

12:23 8/3/2022 - Πηγή: Fortune

Διέκοψε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, μετά από μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη των τιμών, που προκάλεσε μεγάλη δυσκολία στους χρηματιστές να πληρώσουν margin calls έναντι των βαθιά ασύμφορων short θέσεων.

Το νικέλιο, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, αυξήθηκε έως και 111% κατά τη διάρκεια της ημέρας την Τρίτη, πάνω από τα 100.000 δολάρια ανά τόνο. Η ξέφρενη κίνηση, η μεγαλύτερη ποτέ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, προκλήθηκε

από το γεγονός ότι επενδυτές και βιομηχανικοί χρήστες που είχαν πουλήσει το μέταλλο προσπάθησαν να αγοράσουν τα συμβόλαια πίσω, αφού οι τιμές αρχικά αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ρωσία.

Στο τεράστιο short squeeze που συνέβη ενεπλάκη μεγάλη κινεζική τράπεζα καθώς και ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Κινέζος επιχειρηματίας Xiang Guangda -γνωστός ως «Big Shot»- κατέχει επί μήνες μια μεγάλη short θέση μέσω της εταιρείας του, Tsingshan Holding Group Co., του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου και ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο.

Τις τελευταίες ημέρες, η Tsingshan δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους brokers της για να ανταποκριθεί στα margin calls σε αυτή τη θέση – μια δυναμική που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών. 

Πριν από τη αναστολή της διαπραγμάτευσης, το νικέλιο είχε αντισταθμίσει κάποια κέρδη, διαπραγματευόμενο στο +66% υψηλότερα και στα 80.000 δολάρια ανά τόνο. 

Η κατάρρευση ξυπνά μνήμες από την πιο σκοτεινή περίοδο του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου, την «Κρίση του Κασσίτερου» του 1985, κατά την οποία το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές κασσίτερου για τέσσερα χρόνια και ώθησε πολλούς μεσίτες εκτός λειτουργίας.  

H Ρωσία τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο

Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο, το νικέλιο, αυξάνεται ιλιγγιωδώς.

«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.

«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Vladimir Putin», συνέχισε.

«Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.

To άρθρο «Έκρηξη» 110% στo νικέλιο – Αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα