Η ενέργεια του σώματος στα Anime και γύρω μας

Η ενέργεια, δύναμη, θέληση και άλλα πολλά είναι που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα μας σε καθημερινή βάση. Στα anime βλέπουμε πολλές μορφές ενέργειας, που πηγάζουν από τους χαρακτήρες, να βγαίνουν και να χρησιμοποιούνται με την θέληση τους. Όλα αυτά φυσικά έχουν κάποιες ρίζες.

Τα γνωστότερα στους λάτρεις των anime είναι το KI (dragonball), CHAKRA (naruto), REIATSU (bleach).
Προτού τα αναλύσουμε ας μιλήσουμε λίγο πιο γενικά.

Πώς αντιλαμβάνεται κάθε πολιτισμός αυτήν

την ενέργεια;

Στην Κίνα υπάρχει το Qi και προφέρεται ”Τσι” . Θεωρείται ενεργές δύναμη και είναι από τα βασικά στοιχεία που υπάρχουν στον κλάδο της ιατρικής και των πολεμικών τεχνών.

Στον Ινδουισμό υπάρχει το Prana. Θα το ακούσετε στην yoga, στην ιατρική και τις πολεμικές τέχνες.

Αν τα πιάσουμε όλα ένα ένα θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολλές έννοιες. Σίγουρα οι περισσότεροι gamers, αν όχι όλοι, έχουν συναντήσει το Mana (προήλθε από τον πολυνησιακό πολιτισμό) και το Force (star wars, δυτική κουλτούρα)

Η γενική έννοια αυτής της δύναμης είναι πως ο άνθρωπος έχει μέσα του ένα είδος ενέργειας που διαφέρει από πρόσωπο σε πρόσωπο σε ποσότητα, ”ισχύ” , χρώμα, κτλ. Θεωρητικά με την κατάλληλη ”εκπαίδευση” του νου και με πολύ σκεπτικισμό μπορούμε να ανοίξουμε τους κλειστούς πόρους που ελευθερώνουν την ενέργεια αυτή ώστε να μπορέσουμε να την αντιληφθούμε, ίσως και να την χρησιμοποιήσουμε.

Στον κόσμο των Anime.

Το ΚΙ.
Στο Dragonball έχουμε το ΚΙ και σημαίνει life force, δηλαδή η δύναμη της ζωής. Υπάρχει σε κάθε ζωντανό ον και το περισσότερο είναι συγκεντρωμένο στο κέντρο του κάθε σώματος.
Το Κι το χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες για να δημιουργήσουν διάφορες τεχνικές, μπορούν να το βγάλουν προς τα έξω σε ορατή μορφή, να αυξήσουν την δύναμή τους, την ταχύτητα τους, την αντοχή τους και εν κατακλείδι την αποτελεσματικότητα τους στην μάχη. Αν και το σώμα είχε τα όρια του, το Κι είχε απεριόριστες δυνατότητες αλλά όσο πιο δυνατό ήταν, τόσο πιο δύσκολος ήταν και ο έλεγχός του. Επίσης αποτελείται από 3 στοιχεία, μυαλό, ενέργεια, και θάρρος. Τέλος μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό ή θετικό ανάλογα τον χρήστη και διαφέρει σε χρώμα ή μορφή.

To Reiatsu.
Στο Bleach τα πράγματα είναι πιο απλά. Πρώτα όμως πρέπει να αναφέρω το Reiryoku.
Reiryoku: είναι η πνευματική δύναμη που έχει κάθε ψύχη. Όσο πιο υψηλό είναι, τόσο πιο ”ευαίσθητος” ήταν κάποιος στον πνευματικό κόσμο και επηρέαζε τον πραγματικό.

Reiatsu: είναι η πίεση που πηγάζει από το Reiryοku. Ελέγχοντας το μπορούν να εκδηλώσουν μία φυσική μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην άμυνα μα και στην επίθεση.
Κάποιος που έχει υψηλότερο Reiryoku δεν σήμαινε πως είχε και υψηλότερο Reiatsu. Στην ουσία η μέγιστη δύναμη του Reiryoku ήταν η ενδεχόμενη δύναμη που μπορούσε να φτάσει το Reiatsu.
Επειδή είχε την μορφή της πίεσης, κάποιος με υψηλό Reiatsu μπορούσε απλά εκδηλώνοντας την ”αύρα” του στον εχθρό (με μικρότερο Reiatsu) να τον φοβίσει, να τον παραλύσει μέχρι και να του δημιουργήσει την εντύπωση ότι δέχεται σωματική επίθεση!

Το Chakra.
Στο Naruto για να χρησιμοποιήσουν μία τεχνική πρέπει να συγχωνεύσουν chakra (είναι ο συνδυασμός της πνευματικής και σωματικής ενέργειας τους). Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τρόπο που το χρησιμοποιούν. Μπορούν να εξάγουν chakra από τα πόδια τους για να αναρριχηθούν σε ένα δέντρο, να ενισχύσουν το άλμα τους, να περπατήσουν πάνω στο νερό, ή ακόμη και να ενισχύσουν την καταστροφική δύναμη ενός όπλου.
Κάθε ninja μπορεί να χρησιμοποιήσει το chakra του διαφορετικά για να έχει όλο και περισσότερη δύναμη. Συγχωνεύοντας το chakra τους και χρησιμοποιώντας διαφορετικές αναλογίες της σωματικής και πνευματικής ενέργειας μπορούν να σχηματίσουν νέες μορφές chakra. Κάθε ninja έχει το δικό του είδος chakra, αλλά όλοι έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν ένα ακόμη.
Οι βασικοί τύποι chakra είναι 5. Φωτιά, Αέρας, Γη, Ηλεκτρισμός, Νερό· και κάθε τύπος έχει την αδυναμία του.

Αυτά για σήμερα, οποιαδήποτε απορία έχετε μπορείτε να την εκφράσετε στα σχόλια.
Θα με βρείτε εδώ και στο Greek Otaku Radio κάθε παρασκευή 21:00-22:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα