Ξεκαθάρισμα λογαριασμών Βενιζέλου - Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπό το βάρος της γενικευμένης αμφισβήτησης που εκδηλώνεται προς το πρόσωπό του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να παίξει τα τελευταία του χαρτιά με την ελπίδα ότι μπορεί να αποτρέψει την εκπαραθύρωσή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και συνάμα να διατηρήσει τον ρόλο του «ελεγκτή» της κυβερνητικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

φέρεται να έδωσε προ ημερών το «πράσινο φως» προκειμένου να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το πόρισμα που είχαν συντάξει οι ορκωτοί λογιστές για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Από δικαστικές πηγές επιβεβαιώνεται ότι το επίμαχο υλικό βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Καλλιόπης Νταγιάντα, η οποία πριν από έναν περίπου χρόνο είχε διατάξει σχετική έρευνα, παράλληλα με τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις που είχαν γίνει προς τη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να παραδοθεί το σύνολο της πορισματικής έκθεσης των ορκωτών λογιστών.

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας, που είχε διαταχθεί έπειτα από δημοσιεύματα για απόπειρα κουκουλώματος του πορίσματος, ήταν να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κόμματος της κρατικής επιχορήγησης, καθώς και αυτό της φορολογικής απάτης.
Πέραν των όποιων ευθυνών καταλογιστούν, εφόσον αυτές προκύψουν, για πρόσωπα που είχαν άμεση ή έμμεση ανάμιξη στη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος κατά την περίοδο 2007-2010, ύστερα από την αξιολόγηση του πορίσματος εκ μέρους των εισαγγελικών Αρχών, το ζήτημα αναμένεται να λάβει εσωκομματικές διαστάσεις.

Η αποστολή του πορίσματος συμπίπτει χρονικά με σφίξιμο του εσωκομματικού κλοιού γύρω από τον Ευ. Βενιζέλο, ενόψει της διεξαγωγής του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, και είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον της ομάδας των παπανδρεϊκών στελεχών, τα οποία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ανατροπής του από την ηγεσία.

Σημειωτέον ότι όλοι όσοι διετέλεσαν γραμματείς της Κ.Ε. του κόμματος κατά τη διάρκεια της παπανδρεϊκής περιόδου, επάνω στην οποία συντάχθηκε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, βρίσκονται σήμερα απέναντι στον Ευ. Βενιζέλο. Μεταξύ αυτών οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Αθανασάκης, Σωκράτης Ξυνίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε επικοινωνία που είχαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αυτοί δήλωναν «άγνοια» για την πληροφορία περί αποστολής του πορίσματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισαν πως, ακόμη και εάν επαληθευτεί η είδηση και δει το φως της δημοσιότητας η έκθεση των ορκωτών λογιστών, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. «Δεν υπάρχει τίποτα. Μη φοβάστε για τίποτα», φέρεται να λέει στους στενούς του συνεργάτες ο Γ. Παπανδρέου.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη που συνδέονται μαζί του εκτιμούν πως, εάν ο Ευ. Βενιζέλος έστειλε το πόρισμα στην Εισαγγελία με σκοπό να εκθέσει τον πρώην πρωθυπουργό ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών για αλλαγή ηγεσίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον «αναστήσει μια ώρα αρχύτερα» και να «συσπειρώσει γύρω του» ακόμη και αυτούς που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είχε κορυφωθεί πέρυσι τον Μάιο, όταν οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει σκληρές ανακοινώσεις επί του θέματος, αφού προηγουμένως είχαν συναντηθεί κατ’ ιδίαν σε τεταμένο κλίμα. Τότε, το γραφείο του Γ. Παπανδρέου είχε δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Ευ. Βενιζέλο, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση: «Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την οργή του για τις απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές, που στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της προεδρίας του. Υπογράμμισε ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί διαλύει το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Τα σχετικά δημοσιεύματα στοχεύουν στην ηθική απαξίωση του Γιώργου Παπανδρέου με ανήθικες πρακτικές. Πρακτικές που μετατρέπουν σε δήθεν “μαύρη τρύπα” τις γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 110 εκατομμύρια. Οσοι συνεργούν στην παραγωγή και αναπαραγωγή των ανήθικων, χαλκευμένων διαρροών και των ψευδών θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

«Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη»

Στην ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου που είχε γίνει τον περυσινό Μάιο για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κινήματος είχε απαντήσει ο Ευ. Βενιζέλος διά του γραφείου Τύπου του κόμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς και χυδαίες συκοφαντίες. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι υποχρέωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία και την παράταξη να διασφαλίσει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και πλήρη σεβασμό στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες. Ο έλεγχος στοχεύει στη χάραξη μιας καθαρής διαχωριστικής γραμμής, καθώς τώρα μόνο το μοντέλο μιας λιτής, αυτοχρηματοδοτούμενης διαχείρισης μπορεί να εφαρμοστεί και να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία. Ο κ. Βενιζέλος παρότρυνε τον κ. Παπανδρέου, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται από διάφορα δημοσιεύματα, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Τον ενημέρωσε επίσης ότι ζήτησε, πριν από την υποβολή της έκθεσης των ελεγκτικών εταιρειών, να ζητηθεί από κάθε πρόσωπο που έλαβε χρήματα από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ να δώσει τυχόν αναγκαίες εξηγήσεις και να προσκομίσει τυχόν ελλείποντα παραστατικά. Εκθεση των εταιρειών δεν έχει υποβληθεί και δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν στοιχεία είναι αυθαίρετες».

Keywords
Τυχαία Θέματα