Ο Ν. Ανδρουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής και γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε στις 15/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.94» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την επικύρωση της τοποθέτησης Γιούνκερ:

«Τώρα συνεδριάζει η ευρωομάδα των σοσιαλιστών και συζητάμε την προγραμματική συμφωνία, το πλαίσιο αυτών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και του Λαϊκού κόμματος, σε σχέση με διάφορα σημεία που είχαμε θέσει από την προηγούμενη εβδομάδα, για να υπάρξει
συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ. Πέρα από το ζήτημα, που είναι ο σεβασμός στη συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή να μην καταφέρουν οι δυνάμεις όπως ο κ. Κάμερον να απαξιώσουν πλήρως το να έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση ο πρόεδρος, σύμφωνα με την συνθήκη της Λισαβόνας -το οποίο είναι πολύ σοβαρό επιχείρημα-, υπάρχουν και θέματα πολιτικής, γιατί μετά από πέντε χρόνια, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη, κανείς δεν θα το θυμάται. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι πολίτες θα λένε, σεβαστήκατε τις συνθήκες, την περισσότερη δημοκρατία, αλλά τι άλλαξε στις ζωές μας; Γι' αυτό πιέσαμε πάρα πολύ να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία, η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα σημεία. Το βασικό είναι το σχετικό με την μετανάστευση, όπου για πρώτη φορά δεσμεύτηκε ο κ. Γιούνκερ ότι θα υπάρχει επίτροπος για τη μετανάστευση, που θα ασκήσει μια άλλη πολιτική, η οποία θα έχει μια διαφορετική ατζέντα σε σχέση με τη μετανάστευση. Θα εξειδικεύσει, δηλαδή, σε περισσότερα θέματα, ξεφεύγοντας από αυτό που υπάρχει σήμερα».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να υπάρξει και επαναδιαπραγμάτευση όσον αφορά τους όρους της συνθήκης του Δουβλίνου;

Ν. Ανδρουλάκης: «Το θεωρώ δεδομένο και πιστεύω ότι αφού θα υπάρχει επίτροπος για τη μετανάστευση, σίγουρα θα δοθεί πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στο ζήτημα αυτό τα επόμενα χρόνια και δεν θα μπορεί το Δουβλίνο -το οποίο έχει δεσμεύσει τις νότιες χώρες-, να δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για εμάς, το οποίο έχει βολέψει σε σχέση με τη κατανομή, διότι οι χώρες του νότου και η Ελλάδα δεν είναι προορισμός. Είναι μια χώρα που περνούν οι μετανάστες για να πάνε σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα ο τρόπος που έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα η μεταναστευτική πολιτική, επί της ουσίας, δημιουργεί ένα ζήτημα για τις χώρες οι οποίες είναι μεταβατικές, όπως η Ελλάδα. Η πολιτική αυτή θα αλλάξει.
Άλλο σημαντικό θέμα είναι το νομισματικό και αυτό της ανάπτυξης και κάποια συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με μια μεγαλύτερη ευελιξία που πρέπει να υπάρξει στα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά... Εμείς δεν λέμε ότι προφανέστατα πρέπει να πάμε σε μια πολύ μεγάλη ελλειμματική πολιτική, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο ευελιξίας να στηριχθούν οι αδύναμες οικονομίες. Θεωρούμε ότι με μια δέσμευση που υπάρχει στο κείμενο που δημοσιεύτηκε πριν λίγο, πρέπει να διοχετεύσουν ως 300 δισεκατομμύρια σε πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στη πραγματική οικονομία τα επόμενα 3 χρόνια. Είναι μια ποσοτική δέσμευση αυτή που υπάρχει στο κείμενο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γιούνκερ πριν από λίγο.
Υπάρχει ένα άλλο περιβάλλον. Οι ευρωεκλογές ήταν ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη και το είδαμε και στη χώρα μας και το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φανταστείτε αυτά που πέρασε η Ελλάδα, αν συνέβαιναν στη Γαλλία, τι ποσοστά θα έπαιρνε η κ. Λεπέν. Άρα αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό μήνυμα, οπότε πιέζονται τα κόμματα, η ατζέντα και βλέπουμε ότι υπάρχει μια πρόθεση να αλλάξουν τα πράγματα με ένα τρόπο δίκαιο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Συνεχώς μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και βλέπω ότι τώρα συζητιέται το πώς θα υπάρξουν κοινωνικοί δείκτες οι οποίοι θα ελέγχουν το κοινωνικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων... Αυτό πρώτη φορά συζητιέται πραγματικά στην Ευρώπη και συμβαίνει αυτό γιατί βλέπουμε μια στροφή στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα -όπως έχει κατοχυρωθεί- και εκεί πρέπει να μείνουμε. Το μήνυμα των εκλογών ήταν τέτοιο που αρχίζουν και οι συντηρητικές δυνάμεις να καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη ρύθμιση και έλεγχος σε όλο αυτό το απελευθερωμένο σύστημα».

* Για την Τρόικα:

«Όλοι λένε ότι πρέπει να αντικατασταθεί η Τρόικα μ' ένα όργανο μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Όλοι έχουν καταλάβει, όχι μόνο στην Ελλάδα, συνολικά, ότι ο ρόλος της Τρόικας δεν μπορεί να είναι ο ίδιος. Έχει κλείσει το κύκλο της με το τρόπο που λειτουργούσε έως σήμερα, χωρίς έλεγχο... Άρα, αυτή τη στιγμή, αν η Τρόικα δεν πάρει το μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν συγκεκριμένες αντοχές, προφανέστατα τότε θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές και ας πάνε να διαπραγματευτούν με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν το λέω αυτό με όρους εκβιαστικούς, το λέω με πολιτική και κοινωνική λογική. Αν δεν το καταλαβαίνουν, ας γίνουν εκλογές και ας διαπραγματευτούν με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν είναι με τη μορφή απειλής. Ενημερώνουμε ότι οι αντοχές είναι συγκεκριμένες, με βάση ένα πλαίσιο όχι δημαγωγίας, αλλά πολιτικής λογικής. Εάν η Τρόικα δεν θέλει να διαπραγματεύεται με πολιτική λογική, ας διαπραγματευτεί με τη δημαγωγία. Υπάρχει ζήτημα για τη πατρίδα μας, αλλά αν δεν θέλουν να διαπραγματεύονται με αυτούς που εκφέρουν πολιτική λογική, ας διαπραγματευτούν με αυτούς που εκφέρουν δημαγωγία, να δούμε πού θα οδηγηθούν τα πράγματα».

* Για το ΠαΣοΚ:

«Το ΠαΣοΚ υπάρχει. Είναι ένα κόμμα με μια πολύ μεγάλη ιστορική διαδρομή στον τόπο. Θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις επόμενες εκλογές. Το ζήτημα είναι να σταθεροποιηθεί μια προοδευτική πολιτική ατζέντα για τη χώρα. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και με την Ελιά, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και τώρα. Εμείς βάζουμε το θέμα των συνεργασιών και της προγραμματικής συμφωνίας με άλλους χώρους της κεντροαριστεράς και με τη Δημοκρατική Αριστερά. Δεν πλήρωσε η Δημοκρατική Αριστερά την εμμονή της να μην συνεργάζεται και να μην υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης των ευρύτερων δυνάμεων; Το πλήρωσε. Πρέπει να υπάρχει μια τρίτη επιλογή, προοδευτική, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η οποία να μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά για ένα προοδευτικό πλαίσιο... Πρέπει όλοι να πάρουν το ρίσκο τους, να κάνουν υπερβάσεις. Πρέπει όλοι να ρισκάρουν. Αν δεν θέλουν να πάρουν ρίσκο, τότε θα τους ξεπεράσουν τα γεγονότα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα