Βρέθηκε αρχαίο νεκροταφείο στον Πλαταμώνα Πιερίας

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα βγήκαν στο φως στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής των οδικών τμημάτων που θα συνδέσουν τις τρεις σήραγγες των Τεμπών με την υπόλοιπη Εθνική Οδό.

Στη θέση Ρέμα Ξυδιάς, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αψιδωτό κτήριο μεγάλων διαστάσεων, εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό, αφού στην περιοχή σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα από τη 2η χιλιετία π.Χ., καθώς και νεκροταφείο και οικισμό της Ύστερης

Εποχής του Χαλκού.

Ανακοίνωση της αρχαιολόγου της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Σοφίας Κουλίδου, αναφέρει πως η σωστική ανασκαφική έρευνα που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, στο πλαίσιο κατασκευής της νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ (τμήμα Μαλιακός - Κλειδί Ημαθίας), αποκάλυψε πρόσφατα, στη θέση «Ρέμα Ξυδιάς» (περιοχή Πηγή Αρτέμιδος) του Πλαταμώνα, νεκροταφείο και οικισμό της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.). Η θέση χρησιμοποιήθηκε κατ’ αρχήν ως νεκροταφείο, με μέχρι στιγμής δεκαεννέα (19) αποκαλυμμένους κιβωτιόσχημους τάφους. Αρκετοί περιείχαν πλούσια κτερίσματα, όπως αγγεία (χειροποίητα και τροχήλατα μυκηναϊκού ρυθμού), χάλκινους κρίκους, οστέινες χάντρες, πήλινα «σφονδύλια» ή βαρύδια, χάλκινα μαχαίρια, έναν σφραγιδόλιθο κ.ά. Κάποιοι από τους τάφους είχαν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και, προφανώς, περιείχαν παιδικούς ενταφιασμούς. Μετά την ταφική χρήση και, ίσως, παράλληλα με αυτήν, κατασκευάστηκαν στην ίδια θέση αρχιτεκτονήματα, τα οποία φέρνει τώρα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Πρόκειται για δύο αψιδωτά κτήρια και μνημειακούς τοίχους (ίσως περιβόλους), που, πιθανόν, οριοθετούν τον οικιστικό χώρο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που είναι ο κύριος του έργου, με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., καθώς και με την Κοινοπραξία Μαλιακός - Κλειδί (MKC JV), για την ανάδειξη των ευρημάτων στο αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα εντυπωσιακή 3D αναπαράσταση της Αμφίπολης (VIDEO)

Η Περιστέρη έφυγε από την Αμφίπολη...

Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2014

Έκθεση με 500 έργα της αρχαίας Ελλάδας περιοδεύει στην Αμερική

Πρωινές συναυλίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Ακρόπολη φτιαγμένη με τουβλάκια Lego (ΦΩΤΟ)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οι μισοί Βρετανοί είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Keywords
Αναζητήσεις
αρχαια πλαταμωνας
Τυχαία Θέματα