Η Τράπεζα της Ελλάδος τιμάει τον Ξενοφώντα Ζολώτα

Σήμερα Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα τιμάται ο μακροβιότερος διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφών Ζολώτας (1904 - 2004) με μία ειδική εκδήλωση και με την έκθεση «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος».

Με θέμα τη ζωή, το έργο και την προσφορά του Ξενοφώντα Ζολώτα και

με προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού, η ειδική τιμητική εκδήλωση για τον «Καθηγητή», όπως ήθελε να τον αποκαλούν όλοι οι συνάδελφοί του στην Τράπεζα, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα: Ελ. Βενιζέλου 21). Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Καθηγητής της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, και ο πρώην διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Ξενοφώντα Ζολώτα, κ. Νίκος Αλεξόπουλος.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Με υλικό, κυρίως, από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, και άλλο που έχουν προσφέρει η Ακαδημία Αθηνών, η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΝΕΡΙΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα» και ο Οίκος Ζολώτα, η έκθεση, προκειμένου να αναδείξει όλη τη σημαντική πορεία του Ξενοφώντα Ζολώτα, χωρίζεται στα εξής πέντε τμήματα:

α) Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν στην παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
β) Τεκμήρια που αφορούν στο πανεπιστημιακό έργο του, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926 - 1955.
γ) Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό. Προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
δ) Ο Ζολώτας Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως συνδιοικητής (1944 - 1945) και διοικητής (1955 -1967, 1974 - 1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας, κατά την οποία είχε παραιτηθεί.
ε) Συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής δράσης του, κυρίως ως πρωθυπουργού της οικουμενικής κυβέρνησης (1989 - 1990).

ΤΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Στους επισκέπτες της έκθεσης, θα διατίθεται δωρεάν ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ), αλλά και ο δίγλωσσος κατάλογος των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του κ. Ψαλιδόπουλου, ο οποίος εκδόθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), που είχε τη γενική επιμέλεια της έκθεσης. Με πρόλογο του κ. Στουρνάρα, ο κατάλογος παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 9:00 - 15:00, Πέμπτη: 9:00 - 19:00, το Μουσείο παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα εντυπωσιακή 3D αναπαράσταση της Αμφίπολης (VIDEO)

Η Περιστέρη έφυγε από την Αμφίπολη...

Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2014

Έκθεση με 500 έργα της αρχαίας Ελλάδας περιοδεύει στην Αμερική

Πρωινές συναυλίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Ακρόπολη φτιαγμένη με τουβλάκια Lego (ΦΩΤΟ)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οι μισοί Βρετανοί είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Keywords
Τυχαία Θέματα