Βρετανός Αιγυπτιολόγος: "Ο τάφος είναι της Ολυμπιάδας"

Ο τάφος της Αμφίπολης βρίσκεται πάνω από ένα μήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τους περισσότερους πλέον να αναζητούν τον πιθανό ένοικο του τάφου με την ονοματολογία σχεδόν να έχει εξαντληθεί.

Ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος, Άντριου Τσαγκ, έχει διατυπώσει εδώ και μέρες την πεποίθησή του ότι ένοικος του τάφου είναι η Ολυμπιάδα, κάτι που επανέλαβε μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής.

"Έχουμε να κάνουμε σίγουρα με ένα γυναικείο τάφο. Υπάρχουν 50% πιθανότητες να πρόκειται για τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας.

Σε διαφορετική περίπτωση είτε πρόκειται για τη σύζυγό του Ρωξάνη είτε για κάποιο άλλο θηλυκό μέλος της βασιλικής οικογένειας" σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ η άποψή του υιοθετείται και από το History Channel.

Ο Βρετανός επιστήμονας στοιχειοθετεί την άποψή του εξετάζοντας τις Καρυάτιδες "Πρώτον οι Καρυάτιδες φαίνεται να φέρουν στο κεφάλι τους ένα καλάθι (χαρακτηριστικό των ακολούθων του Διονύσου), και δεύτερον στο στήθος τους διακρίνονται πτυχώσεις που παραπέμπουν στο κουβάλημα ενός σακιδίου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά σπάνιο και εντοπίζεται σε δύο μόνο αγάλματα του Διονύσου που βρίσκονται σε μουσεία της Ευρώπης" αναφέρει και συνεχίζει "Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής Περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα".

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Άντριου Τσαγκ μιλάει και για τους πιθανούς χορηγούς ενός τόσο μεγάλου έργου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τις δύο αδελφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου "Το κόστος και τον σχεδιασμό όμως του τάφου φαίνεται ότι ανέλαβε κάποιος εκ των στενών συγγενών της Ολυμπιάδας. Έτσι θεωρώ ότι σχεδόν σίγουρα η Κλεοπάτρα, η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη της Ολυμπιάδας, έπαιξε κάποιον ρόλο στην κατασκευή του, ενώ δεν αποκλείεται και η σύζυγος του Κασσάνδρου και ετεροθαλής αδελφή του Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη"

Διαβάστε επίσης:

Ρωμιοπούλου: "Ενάμιση μήνα κοσκινίζουν το χώμα και δεν έχουν βρει ένα καρφί;"

Περιστέρη: ''Σε ένα μήνα ολοκληρώνουμε τις ανασκαφές''

Λόφος "Καστά": Η ρωμαική ετυμολογία της λέξης

Keywords
Τυχαία Θέματα