Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναζητούν νέα εκλογική περιφέρεια

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εντονη κινητικότητα και αναβρασμό στις τάξεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει προκαλέσει το έντονο άρωμα εκλογών που πλανάται στην ατμόσφαιρα. Εξάλλου, ανεξαρτήτως των προθέσεων της πρωθυπουργικής αυλής ή των εξελίξεων στο μέτωπο της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το ρευστό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, αλλά και ο περιορισμός της εκλογικής δύναμης του άλλοτε κραταιού δικομματισμού οδηγούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην αναζήτηση διεξόδων,

με στόχο την εξασφάλιση ακόμα μίας θητείας στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είτε σκέφτονται είτε έχουν δρομολογήσει ήδη τη μετακόμισή τους σε άλλες περιφέρειες από αυτές όπου πολιτεύονταν μέχρι και το 2012, στις οποίες ο ανταγωνισμός αυξάνεται επικίνδυνα. Με το δεδομένο αυτό και το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης να λειτουργεί στον απόλυτο βαθμό, εν μέσω της παρούσας χρονικής συγκυρίας, ψάχνουν να βρουν νέα πολιτική «γη της Επαγγελίας», ευελπιστώντας πως με τον τρόπο αυτό θα έχουν καλύτερη τύχη. Πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη, πρόσωπα που παίζουν μέχρι και σήμερα κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα των κομμάτων τους, αλλά και στελέχη που φιλοδοξούν να περάσουν σε μια νέα πολιτική φάση, δίνοντας αντίστοιχο στίγμα, έχουν αρχίσει ήδη να ιχνηλατούν το τοπίο και να συνομιλούν με τη «γαλάζια» και την «πράσινη» ηγεσία αναφορικά με τα σχετικά πλάνα τους (σε μερικές περιπτώσεις βέβαια μιλάμε για οριστικές αποφάσεις και κλεισμένα deals).

ΠΕΡΙ ΦΘΟΡΑΣ

Οπως γίνεται αντιληπτό, χοντρό παιχνίδι γίνεται στους κόλπους του βασικού κυβερνητικού εταίρου, όπου η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, καθώς και η αναμενόμενη κυβερνητική φθορά έχουν προκαλέσει προβληματισμό, ειδικά σε ορισμένους από τους λεγόμενους κορυφαίους, που δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία τους για το πολιτικό τους μέλλον.

Μία από τις σίγουρες μετακινήσεις στο στρατόπεδο της Ν.Δ. είναι εκείνη του Νίκου Δένδια από την Κέρκυρα στη Β’ Αθήνας, γεγονός που συνδέεται άμεσα τόσο με τις βλέψεις του υπουργού Ανάπτυξης (τοποθετήθηκε ήδη στο κάδρο με τα πρόσωπα που αναμένεται να απασχολήσουν έντονα το μέλλον της παράταξης, ενώ δεν ήταν τυχαίο ότι ζητούσε να αναλάβει επίμονα ένα «αβανταδόρικο» χαρτοφυλάκιο στον πρόσφατο ανασχηματισμό) όσο και με τους πόντους που κέρδισε σε εσωκομματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. «Θέλει να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του στο εσωκομματικό ακροατήριο και να κάνει το βήμα παραπάνω», τονίζουν άνθρωποι πέριξ του προκατόχου του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, εσχάτως δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν περί σκέψεων του κ. Δένδια για κάθοδό του στην Α’ Αθήνας, όπου θεωρεί πως θα τον ενισχύσουν ιδιαίτερα τα πεπραγμένα του στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και η πολύμηνη συζήτηση για το σενάριο διεκδίκησης από τον ίδιο του Δήμου της πρωτεύουσας. Η αποχώρηση του υπουργού από το νησί των Φαιάκων ανοίγει τον δρόμο για την εκλογική κάθοδο του πρώην υποψήφιου ευρωβουλευτή, Δημοσθένη Δαββέτα, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε άτυπη διελκυστίνδα με τον πολιτευτή Στέφανο Γκίκα.

Στη Β’ Αθήνας θα πολιτευθεί ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, που στις εθνικές εκλογές του 2012, ελέω της ιδιότητάς του ως εκπροσώπου τότε της Ν.Δ., απόλαυσε τον πολιτικό παράδεισο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο κ. Μιχελάκης έχει συστήσει εδώ και μήνες τους πρώτους πυρήνες του στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη μιας εξαντλητικής διελκυστίνδας μεταξύ του ίδιου και των άλλων δύο δημοσιογράφων που πολιτεύονται εκεί. Ο λόγος, βεβαίως, για τον διάδοχό του στο υπουργείο Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, και για τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, με τους οποίους στοχεύουν εν πολλοίς στο ίδιο κοινό.

ΜΕΤΩΠΑ

Η περιφέρεια του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα μέτωπα εσωκομματικών ζυμώσεων για τη Ν.Δ. με φόντο τις εθνικές εκλογές. Εκτός από τα ήδη υπάρχοντα βαριά «γαλάζια» ονόματα στην Α’ Αθηνών, ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα πως σε αυτά θα προστεθεί εκείνο του πρώην υποψήφιου δημάρχου της πρωτεύουσας με το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος, Αρη Σπηλιωτόπουλου. Ο τελευταίος, βλέποντας πως τα περιθώρια για επανεκλογή του στη Β’ Αθήνας στενεύουν επικίνδυνα, έχει αρχίσει να μελετά εναλλακτικές, σκεπτόμενος να αξιοποιήσει τα ερείσματα που απέκτησε στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας, μετά την εμπλοκή του στη μάχη της αυτοδιοικητικής κάλπης. «Είναι ξεκάθαρο ότι πολύ δύσκολα ο Αρης θα βρει χώρο στη Β’ Αθήνας. Αρα είναι λογικό να προβληματίζεται», επισημαίνουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έμπειροι κομματικοί παράγοντες, που ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο πρώην υπουργός.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση της Α’ Αθήνας είναι φυσικά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της αν δεν συμπεριληφθεί εκ νέου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι προνομιακοί συνομιλητές της «ψηλής» επιμένουν πως στο πίσω μέρος του μυαλού της πρώην υπουργού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Χανιά.
Στον αντίποδα, μαντήλι στην Α’ Αθήνας φαίνεται να κουνά ο Νότης Μηταράκης, που βάζει πλώρη για τον τόπο καταγωγής του, τη Χίο, προετοιμάζοντας εδώ και καιρό το έδαφος για την εκλογική του κάθοδο στο νησί. Μάλιστα, έχει έλθει σε επαφή τόσο με τοπικούς φορείς όσο και με τον πρώην βουλευτή του νησιού, Κωστή Μουσουρούλη.

Τρεις πρώην υπουργοί και τα… φλερτ τους

Στον κατάλογο των υπό μετακίνηση κορυφαίων της Ν.Δ. συμπεριλήφθηκαν και οι πρώην υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, με τον πρώτο να «φλερτάρει» με την Α’ Θεσσαλονίκης και τον δεύτερο με τη Β’ Αθήνας. Τελικά, το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να παραμένει στις καλένδες, κατόπιν σχετικής επιθυμίας τόσο των ίδιων όσο και του Μεγάρου Μαξίμου. Ειδικά στην περίπτωση του βουλευτή Ροδόπης, η «γαλάζια» ηγεσία είναι στα κάγκελα με τις κατά καιρούς δημόσιες διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», κομβικό ρόλο στην παραμονή Στυλιανίδη στην εκλογική του περιφέρεια έπαιξε το σημαντικό ποσοστό που κατέγραψε στον νομό το μουσουλμανικό κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, κάτι που στάθηκε αφορμή για το εκ νέου άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του άλλοτε προέδρου της ΟΝΝΕΔ και του συστήματος Σαμαρά. «Πρέπει να δείξεις ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό στην ευαίσθητη περιφέρειά σου», είναι το μήνυμα που εστάλη πρόσφατα στον κ. Στυλιανίδη μέσω τακτικού συνομιλητή του πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά τον κ. Λυκουρέντζο, με το πέρασμα του χρόνου διαπίστωσε πως οι πολιτικοί φίλοι που απέκτησε στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας, κυρίως στη διάρκεια της θητείας του ως γραμματέα της Ν.Δ., δεν ήταν εν τέλει αρκετοί για να του εξασφαλίσουν μία κοινοβουλευτική έδρα σε ένα τόσο δύσκολο εκλογικό μέτωπο. Την ίδια στιγμή, ο πάλαι ποτέ υπερυπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που τον ήθελαν να αφήνει το πολιτικό ναρκοπέδιο της Β’ Αθήνας για τον τόπο καταγωγής του, το Ρέθυμνο.

Στο ΠΑΣΟΚ μελετούν πλέον τις ισορροπίες

Μετακινήσεις και ανακατατάξεις θα υπάρξουν στον κυβερνητικό εταίρο της Ν.Δ., με τις διεργασίες να είναι πυρετώδεις. Αλλωστε, στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, το σύνολο της εσωκομματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εδώ και πολλούς μήνες έχει να κάνει όχι μόνο με προσωπικές επιδιώξεις, αλλά και με τις γενικότερες ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο ηγεσίας του Κινήματος και με τη συζήτηση περί ανασυγκρότησης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά, το όνομα της οποίας φιγουράρει σε κάθε δημοσίευμα σχετικό με κινήσεις αλλαγής στην ηγεσία του Κινήματος. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, από την Α’ Αθήνας και το «πράσινο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο συμμετείχε στις προ διετίας εθνικές εκλογές, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί, εξετάζει την πιθανότητα μετακόμισής της στη Β΄ Αθήνας, όπου, σύμφωνα με τις αναλύσεις του περιβάλλοντός της, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια εισόδου της στη Βουλή (δεδομένης και της δραστικής μείωσης της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ).

Στην ίδια περιφέρεια διαβλέπει το πολιτικό του μέλλον και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ήδη βολιδοσκοπεί τους συνομιλητές του αναφορικά με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Αρκαδία και να ανοίξει νέους ορίζοντες στη σταδιοδρομία του. Ανάλογα σχέδια επεξεργάζονται ακόμα δύο πρόσωπα που θεωρείται ότι θα διαδραματίσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα του Κινήματος. Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης (ο πρώτος εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία και ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη Λάρισα) αφήνουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να αναζητήσουν νέες συγκινήσεις σε μια πιο μεγάλη εκλογική περιφέρεια, που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις φιλοδοξίες και στοχεύσεις τους. Και εκείνοι καλοβλέπουν την περίπτωση της Β’ Αθήνας, ωστόσο κρατούν ακόμη στάση αναμονής, περιμένοντας τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν όχι μόνο εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντροαριστερά. Οπως και να ’χει, η μετακίνηση που θεωρείται σίγουρη είναι αυτή του Πύρρου Δήμα είτε στην Α΄ είτε στη Β΄ Αθήνας, αφού το ενδεχόμενο να συμμετάσχει εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο αθλητής-σύμβολο για τη χώρα μας φαντάζει τουλάχιστον «χλωμό». Ολα τα παραπάνω, βέβαια, θα εξαρτηθούν σε απόλυτο βαθμό από το αν θα προκύψει οποιουδήποτε τύπου κεντροαριστερή «Ελιά» και σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που αυτομάτως θα φέρει ουκ ολίγες καραμπόλες μεταξύ των κορυφαίων «πράσινων» στελεχών.

Keywords
νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, νέα, βουλευτες, το νησι, ντορα μπακογιαννη, εν λόγω, βουλη, deals, συριζα, κερκυρα, αθηνα, εκλογες, αρης, παραπολιτικα, χανια, υπουργοι, φλερτ, θεσσαλονικη, οννεδ, σαμαρας, ελλαδα, χατζηδακης, λαρισα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, βημα, εδρα, ηγεσια, νησι, ονοματα, οριζοντες, πλαισιο, ρεθυμνο, το βημα, τυχη, φημες, φλερτ, αγωνια, αιτωλοακαρνανια, αξιζει, αρκαδια, αρωμα, ατμοσφαιρα, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, εδαφος, υπαρχει, εν λόγω, ενστικτο, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, καγκελα, κομμα, μαξιμου, μηνες, ντορα, παντα, οδυσσεας, ονομα, οννεδ, πλωρη, ρολο, σαχινιδης, σεναριο, σιγουρη, συζητηση, σειρα, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, φυσικα, φθορα, φοντο, φωφη, φωφη γεννηματα, εθνικο, ευριπιδης, φιλοι, γκικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, παιχνιδι, θανος, βεβαιως
Τυχαία Θέματα