Έξι τρόφιμα που στο μέλλον θα κοστίζουν μία... περιουσία

Τι πιο απλό από το να πιεις ένα καφέ το πρωί ή να αλείψεις τη φρυγανιά σου με μέλι και να φας ένα μπολ δημητριακά; Υπάρχουν τροφές, τόσο κοινές, που στο μέλλον θα κοστίζουν πολύ ακριβά για να τις έχουμε και να τις χρησιμοποιούμε.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, έξι βασικές τροφές που αυτή τη στιγμή τις θεωρούμε δεδομένες, στο άμεσο μέλλον θα κοστίζουν αρκετά ακριβά. Σύμφωνα με το Business Insider,

πρόκειται για τον καφέ, τη σοκολάτα, τα δημητριακά, το μέλι, το αβοκάντο και το μοσχαρίσιο κρέας.

Πίσω από αυτή την αύξηση των τιμών κρύβονται οικονομικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η έλλειψη κάποιων ειδών, αυτομάτως μειώνει την προσφορά τους, εκτινάσσει τη ζήτηση και μετατρέπει το συγκεκριμένο είδος σε... χρυσάφι.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, ήδη, έχει αυξήσει την τιμή του καφέ και μέχρι το 2020 θα την ανεβάσει ακόμα περισσότερο. Η παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία -η χώρα του καφέ- επιδρά αρνητικά σε όλη την παγκόσμια αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για τα δημητριακά, για τα οποία οι ειδικοί αναφέρουν πως το 2030 θα τα πληρώνουμε στο σούπερ μάρκετ 30% πιο ακριβά, καθώς παράγονται από υλικά που ολοένα και περισσότερο γίνονται δυσεύρετα στη φύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα