Τρομοκρατική επίθεσης με δύο νεκρούς στη Δανία (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Δύο επιθέσεις έγιναν χτες στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη. Ο άντρας που εξαπόλυσε δύο επιθέσεις σε διαφορετικούς στόχους έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Ο δράστης ξεκίνησε την τρομοκρατική επίθεση «γαζώνοντας» με δεκάδες σφαίρες ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη, το Σάββατο το απόγευμα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση για το Ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης με θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης» και καλεσμένους τον Γάλλο πρέσβη στη Δανία, Φρανσουά Ζιμερέι, τον Σουηδό καλλιτέχνη, Λαρς Βιλκς, αλλά και την επικεφαλής των Femen, Ινα

Σεβτσένκο.


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Γάλλου πρέσβη άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως μέσα στο κοινό. Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει με ένα αυτοκίνητο, ένα Volkswagen Polo, το οποίο βρέθηκε τελικά κοντά στον τόπο της επίθεσης και ερευνάται από τις αρχές.
Οι πληροφορίες θέλουν στόχο της επίθεσης να είναι ο Σουηδός Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007. Ο Βιλκς έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.



Η δεύτερη επίθεση

Μερικές ώρες αργότερα από το περιστατικό στο πολιτιστικό κέντρο, ο ίδιος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έναν άντρα έξω από εβραϊκή συναγωγή. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, του Εβραϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Σκανδιναβικών Χωρών, Μίκαελ Γκέλβαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της συναγωγής τη στιγμή της επίθεσης και ότι ο «νεαρός άνδρας» που σκοτώθηκε από τα πυρά επέβλεπε τις εισόδους του κτιρίου.

Η αστυνομία εντόπισε τον ύποπτο των δύο επιθέσεων κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης τα ξημερώματα της Κυριακής και ανταπέδωσε τα πυρά, καθώς εκείνος άνοιξε πυρ. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως ο άντρας κατέληξε.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη και στα δύο περιστατικά με τους πυροβολισμούς και επίσης θεωρούμε ότι ο δράστης τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας (σήμερα) στο σταθμό Νόρεμπρο είναι υπεύθυνος και για τις 2 δολοφονικές επιθέσεις» επισήμανε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Τόρμπεν Μόλγκαρντ Τζένσεν, κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου.

Οι Αρχές θεωρούν ότι έδρασε μόνος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν το έχουν οριστικά επιβεβαιώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα