"Τρέχει" το Ελληνικό

Του Γ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ένθετο Moneypro

εφημερίδα Παραπολιτικά

Μια νέα εποχή ανοίγει για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Το σχέδιο της Lamda Development για αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προχωρά με γοργά βήματα και υπόσχεται να προσφέρει στην πρωτεύουσα και στους κατοίκους της ένα υπερσύγχρονο οικιστικό συγκρότημα και έναν νέο τρόπο ζωής.

Με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει στα χέρια του τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά,

της τάξης των 915 εκατ. ευρώ, οι εξελίξεις τρέχουν και οι περισσότεροι επικεντρώνουν πλέον στις μακέτες και στα φιλόδοξα σχέδια του Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της περιοχής. Η προαναφερθείσα προσφορά για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. ήταν 25% υψηλότερη από την αρχική, ενώ ξεπέρασε σε σημαντικό βαθμό τον πήχη των 750 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ο αποτιμητής του Δημοσίου. Το 33% του ποσού θα καταβληθεί αμέσως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Επιπλέον, η Lamda αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου. Σημειώνεται ότι η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Επίσης, στο τίμημα περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης ξεπεράσει το 15%.

Εκτός από το τίμημα, όμως, υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που «βάρυναν» στην τελική απόφαση: Με βάση την πρόταση της Lamda, θα υλοποιηθούν επενδύσεις με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη. Το project αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις προστιθέμενης αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ, γεγονός που εμπεδώνει την αντίληψη ότι η Ελλάδα αλλάζει ριζικά.

Η ανάπλαση του Ελληνικού, εκτός από τα επενδυτικά κεφάλαια που θα συγκεντρώσει, θα δημιουργήσει μέχρι και 50.000 θέσεις εργασίας την περίοδο ολοκλήρωσης του έργου. Με την έναρξη του project, θα προσληφθούν σχεδόν 6.000 εργαζόμενοι, ενώ ο όμιλος της Lamda θα ξεκινήσει αμέσως συνεργασία με τουλάχιστον 20 ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ.). Στην πενταετία, ο αριθμός των απασχολουμένων στο έργο θα αυξηθεί σε 10.000.

Η κεντρική ιδέα του Νόρμαν Φόστερ για το Ελληνικό είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει πολλές και διαφορετικές μορφές ανάπτυξης (εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, με δυνατότητες για άθληση και διασκέδαση), ενώ ταυτόχρονα να φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης. Επομένως, η αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων θα γίνει μέσα από ένα μείγμα χρήσεων, με σημαντική έκταση πρασίνου, σύγχρονες κατοικίες και υποδομές αναψυχής, όπως θεματικά πάρκα, και τουριστικής ανάπτυξης (ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λπ.). Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνονται εμπορικές δραστηριότητες και σύγχρονες υποδομές (π.χ. ερευνητικά κέντρα, εγκαταστάσεις υγείας κ.λπ.), ενώ η δόμηση θα είναι αρκετά πιο ήπια σε σχέση με τους γειτονικούς δήμους.

Με βάση την τεχνική πρόταση, η προτεινόμενη κάλυψη θα είναι αρκετά μικρότερη από το 35% που προβλέπεται στον Ν. 4062/2012. Ειδικότερα, θα καλύπτονται περίπου 700.000 τ.μ. έναντι 2.100.000 τ.μ. του νομικά επιτρεπτού. Επιπλέον, θα υπάρχουν συνολικά περί τα 1.500 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων (πράσινο, πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, παιδικές χαρές) και κοινωφελών χρήσεων/εγκαταστάσεων (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινωνικές υποδομές, πολιτιστικά κτίρια κ.λπ.).

Οι εγκαταστάσεις αυτές θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την παραλία και θα είναι προσβάσιμες σε όλους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού έχει τεθεί, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου έκτασης 2.000.000 τ.μ. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, με 15πλάσια έκταση από αυτή του Εθνικού Κήπου, ενώ θα ξεπερνά ακόμη και το Hyde Park. Το πάρκο θα περιλαμβάνει εννέα διακριτές θεματικές ενότητες, στις οποίες θα αναπτύσσονται διαφορετικές λειτουργίες αστικού πάρκου: κέντρο φύσης, κέντρο γλυπτικής, εκθεσιακοί-μουσειακοί χώροι, αθλητικός πόλος, στον οποίο θα δημιουργηθεί χώρος εγκαταστάσεων Ολυμπιακής Μνήμης, πόλος πρότυπων μεσογειακών καλλιεργειών και πόλος αττικής βλάστησης.

Στη διάθεση του κοινού αλλά και των περιοίκων θα βρίσκεται ακόμη μια πεντακάθαρη παραλία, με μήκος ακτογραμμής ενός χιλιομέτρου, και κτιριακά συγκροτήματα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα. Ενα από αυτά θα είναι το Marina Residential Tower, ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο, ορατό από παντού, με θέα την ακτογραμμή της πόλης και το ευρύτερο τοπίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα