Το ΙΚΑ "ξέχασε" 22 εκατ. ευρώ


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μαθήματα ακαταδίωκτου σε μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ και εν γένει του Δημοσίου παραδίδει ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που πρόσφατα απολογήθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς για την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση του σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, στη Βόρεια Ελλάδα. Τα χρέη της αλυσίδας καταστημάτων

στο ΙΚΑ υπερβαίνουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ και στην Εφορία τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτήν παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Παρά ταύτα, ο ιδιοκτήτης κατάφερε να μεταβιβάσει σούπερ μάρκετ και οφειλές σε άλλη εταιρεία και να κυκλοφορεί πλέον απαλλαγμένος από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος.
Ο κ. Σπυρόπουλος κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτος τέλεσης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, επειδή πριν από λίγους μήνες αποδέσμευσε λογαριασμό του επιχειρηματία, με την υποχρέωση από πλευράς του να πληρώσει δεδουλευμένα και να υπαχθεί σε ρύθμιση για τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Ομως, ο λογαριασμός δεσμεύθηκε εκ νέου, καθώς ο κ. Αρβανιτίδης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο διοικητής του ΙΚΑ, αθέτησε τα συμφωνηθέντα. Το ερώτημα που θέτει ευθέως η δικαστική Αρχή είναι πώς και γιατί το ΙΚΑ έκλεινε τα μάτια σε μια τέτοια περίπτωση χρέους, το οποίο εκτοξεύτηκε επί των μνημονιακών ημερών του Ρ. Σπυρόπουλου.
Μάλιστα, οι πρώην -πλέον- ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης είχαν διωχθεί προ διετίας για νόθευση προϊόντων (απορρυπαντικά, σαπούνια κ.λπ.), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πλειστηριασμού για ένα ακίνητό τους στη Βέροια. Παρά ταύτα, αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη ανεκτικότητα από τη διοίκηση του Ιδρύματος, το οποίο, αφού δέχτηκε τη ρύθμιση της αγοράστριας εταιρείας Καρυπίδης και παραμέρισε το τεράστιο κομμάτι των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, παρείχε ουσιαστικά στον επιχειρηματία δικαιώματα για την επόμενη μπίζνα του!

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ. Είναι ευνόητο ότι χρέος τέτοιας τάξης μεγέθους δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Διοικητικοί παράγοντες του ασφαλιστικού φορέα επισημαίνουν ότι ο 55χρονος Χ. Αρβανιτίδης από δεκαπενταετίας επιδίδεται στην… προσφιλή τακτική της ρύθμισης οφειλών και, αφού καταβάλλει μια-δυο δόσεις, μετά εγκαταλείπει την προσπάθεια, περιμένοντας την επόμενη ρύθμιση. Κι αυτό έχει συμβεί «καμιά τριανταριά φορές και βάλε», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Μάλλον τυχαία μεταξύ των δικηγόρων του είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και ο πρώην υφυπουργός και «κηπουρός» του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Αγγελος Τόλκας, κατέχων και σήμερα κυβερνητικό αξίωμα σε οργανισμό του Δημοσίου.
Στις αρχές Φεβρουαρίου η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση κατά των εργοδοτών για μη καταβολή δεδουλευμένων. Στην ουσία, το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο συνέδραμε την υπερασπιστική γραμμή του παλαιού συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, κ. Σπυρόπουλου. Το υπερασπιστικό του «οπλοστάσιο» απέκτησε το επιχείρημα της πίεσης από τη ΓΣΕΕ προκειμένου να επιτρέψει στον κ. Αρβανιτίδη να κάνει χρήση του λογαριασμού του προς όφελος των εργαζομένων. Η έρευνα, πάντως, δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να βεβαιώνεται ότι στο διάστημα που ο λογαριασμός της εταιρείας παρέμενε «ανοιχτός» δεν διακινήθηκαν άλλα ποσά σε λογαριασμούς τρίτων, πλην εργαζομένων και προμηθευτών.
Αναπάντητο από πλευράς του κ. Σπυρόπουλου παραμένει το ερώτημα γιατί το ΙΚΑ δεν κινήθηκε δυναμικά κατά του κ. Αρβανιτίδη, από τη στιγμή που γνώριζε την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Σπίτια, βίλες, αποθήκες, καταστήματα, logistics σε όλη την Ελλάδα -και όχι μόνο- παραμένουν ανέγγιχτα -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- από το ΙΚΑ και τις εφορίες. Στα μέσα της εβδομάδας διενεργήθηκε πλειστηριασμός για κτίριο έκτασης 5 στρεμμάτων στο Μακροχώρι Ημαθίας, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος και θα επαναληφθεί. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Σπυρόπουλο, που γίνονται ακόμη… μικρότερα, καθώς τα κρασιά της οικογενειακής του επιχείρησης προβάλλονται στις καλύτερες προθήκες των σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι κάβες των μπαταχτσήδων του ΙΚΑ προβάλλουν αρκούντως τη μεγάλη γκάμα του Κτήματος Σπυρόπουλου.

Οσμή σκανδάλων. Η περίπτωση της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία Αρβανιτίδη αποτέλεσε αφορμή για την ανακίνηση της διαχείρισης των ακινήτων του ΙΚΑ. Παράγοντες του Ιδρύματος τόνισαν στα «Π» ότι, ενώ το ΙΚΑ διαθέτει ένα σωρό κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, η διοίκηση στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο εξαώροφο κτίριο στην πλατεία Ομονοίας. Προσφάτως αποφασίστηκε η μεταστέγασή της από τον Ρ. Σπυρόπουλο στο «πράσινο κτίριο» της Αγ. Βαρβάρας Χαλανδρίου, με κόστος μετασκευής 1,6 εκατ. ευρώ. Εν μέσω δεινής οικονομικής συγκυρίας, το ΙΚΑ θα δώσει τόσα λεφτά για να μεταφερθεί στο Χαλάνδρι για δύο χρόνια και μετά να επιστρέψει στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού Πειραιώς, το κόστος ανακατασκευής του οποίου είναι άγνωστο. Μόνο τα αντισεισμικά έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο, αλλά κανείς δεν τα βλέπει (!), κοστολογούνται βάσει διαγωνισμού στα 13 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα