Το ΣτΕ "πάγωσε" τα έργα στο λιμάνι της Πάτρας

Αντισυνταγματικά έκρινε τα έργα στο νέο λιμάνι των Πατρών το Συμβουλιο της Επικράτειας, κάνοντας παράλληλα δεκτή την αίτηση του Δήμου Πατραίων.

Ο Δήμος Πατρέων προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί το νομοθετικό πλέγμα που επιτρέπει την κατασκευή του νέου λιμένα, κ.λπ., υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι με τις σχεδιαζόμενες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις διακόπτεται η συνέχεια των λειτουργιών της πόλης προς την πλευρά της θάλασσας και αποκόπτεται η πόλη και οι κάτοικοι της από το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ.

717/2015 απόφασή του έκρινε διπλά αντισυνταγματική την νομοθετική πορεία για την κατασκευή του νέου λιμανιού της Πάτρας. Μάλιστα, οι σύμβουλοι έκριναν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παρόμοια ζητήματα πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις της ΕΣΑΛ, οπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ακόμη, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές δεν μπορεί νόμος να κυρώνει αναδρομικά κανονιστικές διοικητικές αποφάσεις, όπως έκανε στην περίπτωση του λιμένα Πατρών. Συνεπώς ακύρωσε όλες τις αποφάσεις που καθόριζαν τους κανόνες κατασκευής, κ.λπ. του νέου λιμένα Πατρών.

Σ.Σ

Keywords
Τυχαία Θέματα