Το πρωί βουλευτές, το βράδυ στο σανίδι

Της Μαριάνθης Κουνιά - [email protected]

Το πρωί φορούν το σκούρο κοστούμι τους, περνούν το περιστύλιο της Βουλής και κάθονται στα βουλευτικά έδρανα για να λάβουν μέρος στις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη χώρα. Το βράδυ βάζουν το καλοραμμένο θεατρικό ρούχο τους, ανεβαίνουν στη σκηνή και γίνονται ένα με το θεατρικό κοινό.

Ο λόγος για τους εννέα καλλιτέχνες που διαθέτει η Βουλή,

ύστερα από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου, οι οποίοι κατάφεραν να εκλεγούν και να μπουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο με πολλή όρεξη για δουλειά. Η Αννα Βαγενά, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Αννα Χατζησοφιά, η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Γιώργος Πάντζας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Χαϊκάλης με τους ΑΝ.ΕΛ., ο Νίκος Ορφανός και ο Ιάσων Φωτήλας με το «Ποτάμι» και η Ελένη Γερασιμίδου με το ΚΚΕ διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, καθώς με διαφορετικά αιτήματα ο καθένας για θέματα του πολιτισμού και, κυρίως, του θεάτρου φιλοδοξούν να κάνουν πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες τους.

Μιλήσαμε με έξι από αυτούς για να μάθουμε πώς καταφέρνουν να συνδυάζουν την υποκριτική με το κοινοβουλευτικό έργο και σε τι διαφέρει το χειροκρότημα της πλατείας του θεάτρου από εκείνο μιας πολιτικής συγκέντρωσης. Το εντυπωσιακό είναι πως κανείς από αυτούς δεν άφησε το θέατρο για χάρη της πολιτικής. Απεναντίας, όλοι τους δραστηριοποιούνται παράλληλα και στους δύο χώρους. Ορισμένοι βρίσκονται αυτή την περίοδο στο σανίδι και άλλοι ετοιμάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα να επανέλθουν στη θεατρική σκηνή.


ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ - ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Δύο βουλευτές μαζί στη σκηνή

Από τη δεύτερη κιόλας μέρα μετά τις εκλογές άρχισε τα τηλεφωνήματα η γνωστή ηθοποιός Αννα Βαγενά, η οποία εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Λάρισας. Οπως η ίδια μας εξήγησε, έχει πολλή όρεξη για δουλειά μέσα στη Βουλή και είναι έτοιμη να κάνει πράξη όλα όσα πριν από λίγο καιρό υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της. «Φέτος αποφάσισα να συστρατευθώ με τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της ανάγκης μου να βοηθήσω να σταματήσει αυτή η κακή κατάσταση στη χώρα μας. Είμαι πολύ υπερήφανη που βρίσκομαι κοντά σε αυτήν την κυβέρνηση. Εχω βάλει στόχο τη λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου στο κέντρο της Λάρισας και τη δημιουργία μιας Διεθνούς Πολιτιστικής Κατασκήνωσης στην Κρανιά Ολύμπου. Ενας τρίτος στόχος μου είναι να βοηθήσω τα παράλια της Θεσσαλίας, γιατί πιστεύω πολύ στον πολιτιστικό τουρισμό», λέει με έμφαση για τα σχέδιά της.

Η Λαρισαία ηθοποιός, όμως, αν και καλείται να εργαστεί πια για το κοινωνικό σύνολο με ένα τόσο υψηλό αξίωμα όσο είναι αυτό της βουλευτού, θα συνεχίσει να εργάζεται στο θέατρο, που τόσο αγαπά. Κάθε Σαββατοκύριακο, έως τις 5 Απριλίου, πρωταγωνιστεί στον «Γάμο», το γνωστό έργο της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, ενώ μετά το Πάσχα ετοιμάζει μια ωραία θεατρική έκπληξη. Μαζί με τον Νίκο Ορφανό, που είναι επίσης βουλευτής με το «Ποτάμι», θα ανεβάσουν «Το Μπουφάν της Χάρλεϊ» και τον «Μάκη» του Βασίλη Κατσικονούρη. Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς μονολόγους σε μία ενιαία παράσταση.


ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ

«Θέλω να συνεχίσω να με βλέπω στη σκηνή»

Ηθοποιός με καριέρα που αριθμεί σχεδόν 35 χρόνια είναι ο Πάνος Σκουρολιάκος, που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένος στην… Αττική. Οπως μας λέει ο ίδιος, έχει ξεκινήσει ήδη να φτιάχνει πλάνο με τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί. Οσο για το θέατρο, δεν το αφήνει με τίποτα. Στα τέλη αυτού του μήνα ξεκινάει περιοδεία με τον μονόλογο «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ, σε πόλεις της επαρχίας, με πρώτους σταθμούς την Πάτρα και τη Ζάκυνθο, και το καλοκαίρι ετοιμάζει άλλη περιοδεία με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Στον Γαλατά ψιλή βροχή», που περιλαμβάνει ιστορίες και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. «Ενα είναι το σίγουρο, ότι δεν θα αφήσω το θέατρο σε καμία περίπτωση. Θα το εξασκώ παράλληλα με το βουλευτικό μου αξίωμα, όσο δεν θα επηρεάζει την εργασία μου στη Βουλή. Θέλω να συνεχίσω να με βλέπω πάνω στο σανίδι. Στην πολιτική μαθαίνω ακόμα. Εχω χρέος απέναντι στους ψηφοφόρους μου να κάνω το καλύτερο και να ασχοληθώ με τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Με ενδιαφέρουν όλα τα θέματα, αλλά κυρίως τα μεγάλα ζητήματα του πολιτισμού και, βέβαια, συνεργάζομαι και συνομιλώ ήδη με τον κ. Ξυδάκη», λέει στα «Π».


ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ

«Καταφύγιο και εξαγνισμός»

«Πρωτάκι» της Βουλής είναι ο γνωστός δικηγόρος της Πάτρας Ιάσων Φωτήλας, που οι πολίτες της περιοχής του χάρισαν μια βουλευτική έδρα με το «Ποτάμι». Ο κ. Φωτήλας προέρχεται από γνωστή πολιτική οικογένεια της αχαϊκής πρωτεύουσας, καθώς και ο παππούς, αλλά και ο πατέρας του υπήρξαν παλαιότερα βουλευτές Αχαΐας. Ομως, αν και η νομική και η πολιτική ήταν πάντα σημαντικά κομμάτια της ζωής του, άλλο ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής του. Από μικρό παιδί λάτρεψε το θέατρο. Αυτό είναι το καταφύγιό του, όπως ο ίδιος μας αποκαλύπτει σήμερα. Είναι η αγαπημένη του ασχολία, που τον ηρεμεί και τον εξαγνίζει. «Μικρός δεν τολμούσα να πω στους γονείς μου ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός και έτσι σπούδασα νομικά. Μετά, όμως, άρχισα να παίζω σε ερασιτεχνικούς θιάσους, ώσπου πριν από τέσσερα χρόνια ίδρυσα μαζί με άλλους τέσσερις φίλους μου τη δική μας θεατρική ομάδα που ονομάζεται “Υποκριτές”», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο θίασος αυτός κάνει τουλάχιστον δύο παραγωγές τον χρόνο σε διάφορους χώρους στην Πάτρα και έχει λάβει μέρος σε πολλούς θεατρικούς διαγωνισμούς, αποσπώντας πολλές διακρίσεις. «Την ημέρα είμαι δικηγόρος και το βράδυ γίνομαι ηθοποιός. Περιμένω πώς και πώς να έρθει η ώρα της πρόβας ή της παράστασης, γιατί έχω μεγάλο πάθος με το θέατρο», λέει στα «Π». Στις 18, 19 και 20 Μαρτίου θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου «Επίκεντρο» της Πάτρας, με το έργο «2 1/2 φόνοι και 1 bulldog».


ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

«Επανέρχομαι με κωμωδία»

Ο Παύλος Χαϊκάλης είναι βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων από το 2012 στην εκλογική περιφέρεια της Αττικής, αλλά αυτό δεν τον έκανε να σκεφτεί ούτε λεπτό να εγκαταλείψει τη μεγάλη καριέρα του στο θέατρο και την τηλεόραση. Εχει καταφέρει να συνδυάσει άψογα τη βουλευτική του ιδιότητα με τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες και έχει να επιδείξει αρκετά μεγάλο κοινοβουλευτικό έργο, αν και κάθε χρόνο τον συναντάμε σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές. Ο γνωστός ηθοποιός βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, και γνωρίζει σε βάθος όλα τα θέματα που αφορούν το κόμμα. Φέτος, από την αρχή της τηλεοπτικής σεζόν, πρωταγωνιστεί στο σίριαλ του ΑΝΤ1 «Συμμαθητές», για το οποίο θα συνεχιστούν τα γυρίσματα μέχρι το καλοκαίρι. Στο θέατρο μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο πρωταγωνιστούσε στο γνωστό μιούζικαλ «Annie» μαζί με την Αννα Παναγιωτοπούλου, τον Γιάννη Σαββιδάκη και τη Βίκυ Καγιά, το οποίο όμως είχε άδοξο τέλος, καθώς κανείς από τους συντελεστές δεν πληρώθηκε, με αποτέλεσμα το έργο να ρίξει νωρίς αυλαία. Ο Παύλος Χαϊκάλης ετοιμάζει για τον ερχόμενο χειμώνα μια καινούργια κωμωδία, σε κεντρικό θέατρο των Αθηνών, αλλά έως τότε έχει μπροστά του αρκετά νέα πολιτικά σχέδια, καθώς και έντονο κοινοβουλευτικό έργο, που καλείται να φέρει σε πέρας στη Βουλή.


ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ

«Ετοιμάζω κάτι νέο»

Μπορεί η ίδια να μην παίζει στο θέατρο, αλλά στο σανίδι και στα τηλεοπτικά πλατό έχει περάσει τη μισή ζωή της, αφού είναι μία από τις πιο γνωστές σεναριογράφους και σκηνοθέτιδες της Αθήνας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Χατζησοφιά έχει γράψει πολλά ελληνικά σίριαλ, τα περισσότερα εκ των οποίων μαζί με τον Χάρη Ρώμα, ο οποίος πρωταγωνιστούσε σε αυτά. Αν και έχει σπουδάσει οικονομικά, από νωρίς την κέρδισε η Τέχνη. Είναι μάχιμη πολιτικός και στη Βουλή καταπιάνεται με θέματα που αφορούν τα κοινωνικά κινήματα για τον πολιτισμό, το θέατρο, τον χορό, αλλά και τον κοινωνικό προσανατολισμό. Από την άλλη, όμως, δεν έχει εγκαταλείψει και τις δουλειές στο θέατρο και θα δούμε σύντομα τα νέα καλλιτεχνικά σχέδιά της να υλοποιούνται. Οπως η ίδια μας είπε, ετοιμάζει κάτι καινούργιο για τον χειμώνα, που όμως δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο.


ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

Περιοδεία στην Ελλάδα με τον «Φώντα»

Η Ελένη Γερασιμίδου είναι έμπειρη πια πολιτικός, αλλά παραμένει πάντα ηθοποιός. Δεν σταμάτησε ποτέ τη θεατρική της δραστηριότητα, παρά μόνο την περιόρισε λίγο, όπως λέει η ίδια. Από το 2012, οπότε και εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, έχει αποσυρθεί από τις μεγάλες θεατρικές παραγωγές και τα κεντρικά θέατρα της Αθήνας, για να αφοσιωθεί στο κοινοβουλευτικό της έργο. Ποτέ, όμως, δεν σταμάτησε το βασικό της επάγγελμα, που είναι αυτό της ηθοποιού. «Παράλληλα με τις θεατρικές δραστηριότητές μου, συνδυάζω και τις πολιτικές, δίνοντας λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα στις δεύτερες, γιατί η πολιτική θέλει μεγαλύτερη αφοσίωση. Εχω φτιάξει με τον σύζυγό μου, Αντώνη Ξένο, μια οικογενειακή επιχείρηση, ώστε να μπορούμε να ανεβάζουμε τις παραστάσεις που θέλουμε εμείς. Από τότε που έγινα βουλευτής έχω αρνηθεί πολλές προτάσεις σε μεγάλα θέατρα, γιατί δεν μπορώ να δεσμευτώ» αναφέρει στα «Π» η βουλευτής. Οσο για τα επόμενα σχέδιά της, το καλοκαίρι θα ξεκινήσει περιοδεία με τον «Φώντα» του Μήτσου Ευθυμιάδη, ένα από πιο γνωστά έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, με διαχρονική αξία και πολιτικούς συμβολισμούς. Για τον χειμώνα η Θεσσαλονικιά ηθοποιός αναζητεί έναν μικρό θεατρικό χώρο για νέες παραστάσεις που έχει προγραμματίσει.

Keywords
βουλευτες, βραδυ, πρωι, ανεξαρτητοι ελληνες, βουλη, θεατρο, αννα, συριζα, ΚΚΕ, εκλογες, τσιπρας, πασχα, πατρα, καλοκαιρι, επηρεάζει, χρεος, ιασων, καμμενος, ΑΝΤ1, αθηνα, νέα, ελενη, ελλαδα, θεσσαλονικη, αφοσίωση, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, βικυ σταματη, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, ελενη, μπουφαν, αυλαια, δουλεια, εδρα, εργασια, ηθοποιος, θιασος, καριερα, κωνσταντινουπολη, σμυρνη, τα νεα, τηλεοραση, τραγουδια, ωρα, αννα παναγιωτοπουλου, αννα, αττικη, αφοσίωση, βικυ, βικυ καγια, βρισκεται, γινονται, γονεις, γυρισματα, διαστημα, δικη, εδρανα, ειπε, εργα, εξι, επηρεάζει, τεχνη, ζακυνθο, ζωη, ζωης, ιδια, θεατρα, ιασων, κυβερνηση, κομμα, κρανια, κωμωδια, λειτουργια, μιουζικαλ, μικρο, μαρια, νικο, νομικη, ομαδα, παντα, οικογενεια, παιδι, παθος, προβληματα, σεζον, σιγουρο, συζυγο, συντομα, σιριαλ, σχεδια, σολωμου, φορα, δουλειες, ελληνικα, εμφαση, εννεα, ετοιμη, χωρα, μπροστα, ορφανος, παυλος, ρωμα, σκηνη, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα