Το "όχι" της αγοράς σε πρόωρες εκλογές

«Η Ελλάδα είναι άτυχη. Οι επικείµενες ευρωεκλογές είναι ένα… ατύχηµα για τη σταθερότητα της χώρας». Με αυτήν τη φράση ανώτερο στέλεχος µεγάλης πολυεθνικής στον χώρο των καταναλωτικών προϊόντων σκιαγραφούσε -σε ένα από τα καθιερωµένα χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ που οι επιχειρήσεις δίνουν για τους δηµοσιογράφους- την κατάσταση. Ηδη, πολλές είναι οι διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει από τις ελληνικές θυγατρικές τους να πληροφορηθούν την πολιτική κατάσταση, αλλά και τι θα σηµάνει ενδεχόµενη πρωτιά και µε διαφορά του κόµµατος

της Αριστεράς.

Σε µια περίοδο που το αίτηµα για χαµηλότερη φορολόγηση των εταιρειών φουντώνει και η αγορά δείχνει να έχει βρει τουλάχιστον έναν βηµατισµό και µια καλή επικοινωνία µε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία έχει δεχθεί τόσο πολλούς επιχειρηµατίες και µάνατζερ στο Μέγαρο Μαξίµου, ο φόβος της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί προβληµατισµό. Ας µην ξεχνάµε πως εταιρείες όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η «Κωτσόβολος» και η MediaMarkt, πληρώνουν ακόµα και σήµερα φόρους ίσους µε το 50% των τζίρων τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πολιτικός κύκλος που ανοίγει εν όψει των ευρωεκλογών προβληµατίζει την αγορά και αποτελεί την παράµετρο η οποία πλέον λαµβάνεται υπ’ όψιν στους σχεδιασµούς από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι το ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Κωτσόβολος-Dixons κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως «κάθε πολιτική εξέλιξη και οτιδήποτε µπορεί να επηρεάσει τον καταναλωτή και να τον οδηγήσει ακόµα και στο να µην κοιµηθεί καλά το βράδυ µπορεί να βλάψει την κατανάλωση». Παράλληλες συζητήσεις γίνονται και στον ΣΕΒ, ο οποίος, διά του προέδρου του, ∆ηµήτρη ∆ασκαλόπουλου, έχει ανοίξει ξεκάθαρα δίαυλο επικοινωνίας µε το κόµµα της Αριστεράς.

Και στον τουρισµό, πάντως, επικρατεί ο φόβος του «αναπάντεχου» πολιτικού ατυχήµατος σε µια περίοδο που διαφαίνεται αύξηση του τουριστικού ρεύµατος. Αν οι τουρίστες δουν τον Μάιο τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο και µε διαφορά και στην περίπτωση που ξεκινήσει ένα κλίµα εκλογολογίας µε πόλωση, πολλοί θα εξοµοιώσουν τη χώρα µας µε αυτές που βρίσκονται σε φάση πολιτικής αποσταθεροποίησης, όπως οι γειτονικές Αίγυπτος και Τουρκία. «Μια τέτοια συνθήκη θα προκαλέσει τριγµούς και ίσως η Ελλάδα χάσει πολλούς τουρίστες της λεγόµενης… τελευταίας στιγµής», αναφέρει ο γενικός διευθυντής µεγάλης ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας.

Ταυτόχρονα, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναµένεται κάµψη της τάξης του 15% µέσα στο επόµενο έτος, που δηµιουργεί κινητικότητα. Μια κάµψη, όµως, που θα ενταθεί, εάν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις. Βέβαια, υπάρχει και ακόµα µεγαλύτερο διακύβευµα. Ηδη, ως θετική αξιολογείται η πορεία επενδύσεων από µεγάλες επιχειρήσεις που αποφάσισαν να ανοίξουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Η Nestle θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραµµα 500 προσλήψεών της. Το ίδιο έχει δεσµευτεί να κάνει η Nokia Siemens Networks, όπως και οι Microsoft και Coca Cola. Οπως, όµως, πληροφορούµαστε, «όλα θα εξαρτηθούν από τη σταθερότητα της χώρας». Και αυτό διότι καµία εταιρεία -όσο θετικά κι αν βλέπει την Ελλάδα- δεν θα επενδύσει σε ένα περιβάλλον διαρκών ανατροπών και εκλογικών αιφνιδιασµών. Πολύ περισσότερο όταν διαβλέπει µια αρνητική στάση από µια κυβέρνηση µε κύριο κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρει…

Οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις και η οξεία ρητορική Τσίπρα δηµιουργούν κινητικότητα στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα