Συμφωνία για αλλαγή έδρας

Οταν ο Ευ. Βενιζέλος έλεγε από το Ζάππειο ότι «πρέπει να είμαστε ΠΑΣΟΚ και πίσω από το παραβάν», όχι μόνο υπαινισσόταν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε ψηφίσει στις ευρωεκλογές το σχήμα της «Ελιάς», αλλά και τον προειδοποιούσε πως, εάν δεν βάλει πλάτη στις εθνικές εκλογές,

θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις τελευταίες ημέρες στο παρασκήνιο έχουν δρομολογηθεί σοβαρές εξελίξεις, που ανατρέπουν την εντύπωση ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται στα μαχαίρια, κι ας σφάζονται για χάρη τους οι «φανατικοί» οπαδοί τους.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου ήρθαν σε συνεννόηση προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός να αλλάξει εκλογική περιφέρεια στις επόμενες εθνικές εκλογές και από την Αχαΐα να μεταπηδήσει στο Υπόλοιπο Αττικής, όπου ήταν υποψήφιος και το 2009.

Αρχικώς, η συζήτηση ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο έγινε για την εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, αλλά εκεί θα υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τις αντιδράσεις, δεδομένου ότι κατέρχονται ως υποψήφιοι οι «δελφίνοι» του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος, ενώ ετοιμάζεται και η Φ. Γεννηματά. Με βάση τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις, το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα δεν πρόκειται να εκλέξει βουλευτή στις επόμενες εθνικές εκλογές και ο Γ. Παπανδρέου «καίγεται» να μεταπηδήσει σε πιο ασφαλή περιοχή.

Το θέμα είναι πως στο Υπόλοιπο Αττικής το ΠΑΣΟΚ με τη χειρότερη εκλογική απόδοση θα βγάλει μία έδρα, την οποία θα καταλάβει ο Γ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός. Αν αναρωτιέστε γιατί τα τελευταία 24ωρα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει αρχίσει και... την πέφτει στον Ευ. Βενιζέλο, η απάντηση είναι πως έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται.

Eίναι πολλοί

Τουλάχιστον έξι πολιτικές κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που εμφορούνται από έναν ιδιότυπο ριζοσπαστισμό, με αποδοχή νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, επιχειρούν να έρθουν σε κομματική και κοινοβουλευτική συνεννόηση, με σκοπό την κοινή κάθοδό τους στις εθνικές εκλογές. Πολλοί που ανήκουν σε αυτές τις κινήσεις δεν θέλουν να εμφανιστούν σαν «ικέτες» στα ψηφοδέλτια του «Ποταμιού» του Στ. Θεοδωράκη και να του δώσουν το πλεονέκτημα των πρωτοβουλιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αλλοι δεν έχουν καμία διάθεση να χτυπήσουν την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει σωτηρία εάν συμπορευτούν με Βενιζέλο και ΠΑΣΟΚ. Εκείνος που κινεί τα νήματα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου, ο οποίος εσχάτως συγκρότησε τον Δημοκρατικό Σύνδεσμο.


Η αρχηγία


Στις παρασκηνιακές συζητήσεις που διεξάγονται για τη συγκρότηση μιας νέας «κεντροαριστερής συμμαχίας» πρωταγωνιστικό ρόλο, εκτός από τον Β. Οικονόμου, διαδραματίζουν και άλλα πρόσωπα του ευρύτερου χώρου: Ο Γ. Χατζημαρκάκης (φωτ.), ο Χρ. Αηδόνης, στελέχη από την ΕΔΗΚ, πρώην συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Κοινωνία Αξιών» του καθηγητή Μπουραντά, η «Ελλάδα Εμείς» του κ. Καρβούνη, οι «Δημοκρατικοί» των Πολυζωίδη Γιαννακόπουλου κ.ά. Η πλειονότητα των προαναφερθέντων αναμένουν τις αποφάσεις του προερχόμενου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Σπύρου Λυκούδη, καθώς επίσης, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τι θα πράξουν κάποιοι «ξεκρέμαστοι» βουλευτές, όπως οι Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Ν. Ανδρουλάκης, Κ. Μάρκου, Μ. Μπόλαρης και Π. Τατσόπουλος.

Εξορμήσεις

Ο Ευ. Βενιζέλος ενόψει του Συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης, που, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου, σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει περιοδείες σε διάφορους νομούς της χώρας. Αν οι εξορμήσεις αυτές έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, τότε κάτι ξέρει παραπάνω για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.


Δεν θέλουν



Για να ξέρετε, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα μόνο ένα πρόσωπο θεωρούν ικανό να κερδίσει την εμπιστοσύνη 180 βουλευτών ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε και ο Αντ. Σαμαράς να ολοκληρώσει την τετραετή του θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Στην Κουμουνδούρου εύχονται να μην αποδεχτεί ενδεχόμενη πρόταση που θα του γίνει από τον Αντ. Σαμαρά.

Ποιοι, θέλω να ξέρω ποιοι

Αφού όλοι συζητούν για αξιολόγηση και προσόντα, καλό θα ήταν να μάθουμε ποιοι κορυφαίοι συνδικαλιστές ή και πρώην υπουργοί προσελήφθησαν στα νιάτα τους ως «σκουπιδιάρηδες» και μετά λόγω κομματικής αβάντας έφτασαν στο σημείο να παριστάνουν τους σπουδαίους και τους τρανούς. Προσεχώς, περισσότερα...!!!

Η ουσία


Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης (φωτ.) και Ευ. Τσακαλώτος, επισκέφτηκαν τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη περί μεταφοράς των καταθέσεών του στο εξωτερικό στην περίπτωση που έρθει στην εξουσία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απλώς, ήταν μια καλή ευκαιρία για την Κουμουνδούρου να δικαιολογήσει την επαφή της με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, καθώς, εάν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί του. Υπενθυμίζεται ότι, πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση ο Γ. Στουρνάρας, ο Αλ. Τσίπρας είχε θέσει βέτο. Φαίνεται, όμως, ότι ο Αδ. Γεωργιάδης ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει η συνεργασία μαζί του.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η δικαστική κατάληξη που θα έχουν το επόμενο διάστημα οι υποθέσεις για κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα