Στρατιωτική συμμετοχή ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία κατά των Τζιχαντιστών

Μεγάλες πιέσεις για άμεση στρατιωτική συμμετοχή στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους άσκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, έπειτα από διήμερη επίσκεψη αξιωματικών του αμερικανικού στρατού στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, Τζον Άλεν,

και ο αναπληρωτής του Μπρετ ΜακΓκερκ, προσπάθησαν να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να συμμετάσχει στρατιωτικά κατά των εξτρεμιστών του ΙΚ που απειλούν τα σύνορά της Τουρκίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, μετά τις συνομιλίες των δύο πλευρών υπήρχε θετικό αποτέλεσμα.
Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης", ένα από τα στοιχεία της αμερικανικής στρατηγικής στη Συρία, όπως την παρουσίασε στις 10 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Εξάλλου, ο Άλεν και ο ΜακΓκερκ συναντήθηκαν στην Άγκυρα με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.
Επίσης η Χαρφ επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα για να συζητήσει με ομολόγους τους του τουρκικού στρατού.
Παράλληλα ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησε με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τη Λίσα Μόνακο, σύμβουλο του Ομπάμα για την τρομοκρατία, για να εξετάσουν "τρόπους για την επέκταση της ήδη στενής συνεργασίας στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και για την περαιτέρω ενσωμάτωση των μοναδικών ικανοτήτων της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό" εναντίον του ΙΚ.
Η Μόνακο υπογράμμισε «τη σημασία να επιταχυνθεί» η βοήθεια της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
Η σύμβουλος του Ομπάμα επέμεινε «στην ανάγκη να ενισχυθούν πιο γρήγορα οι ικανότητες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» και να γίνουν περισσότερα «για να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σύνορα» προκειμένου να εμποδίζεται η έλευση ξένων μαχητών στη Συρία.
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον το ΙΚ, που απειλεί τα σύνορά της καθώς πολιορκεί την κουρδική πόλη Κομπάνι.
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την αγανάκτησή της για την επιφυλακτικότητα του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ να δεσμευθεί στρατιωτικά στη Συρία.
«Η Τουρκία βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να συνεισφέρει στις προσπάθειες του συνασπισμού να νικήσει το ΙΚ», είχε επισημάνει η αμερικανική διπλωματία.

Keywords
Τυχαία Θέματα