Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας ΕΑΣ – Lockheed Martin (ΦΩΤΟ)

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας αμοιβαίως επωφελή και για τις δύο πλευρές (“win-win”) υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου, της ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά, του ΥΦΕΘΑ Γιάννη Λαμπρόπουλου και της στρατιωτικής ηγεσίας των Κλάδων, του προέδρου των ΕΑΣ Γιάννη Δεμίρη και άλλων παραγόντων του ΥΠΕΘΑ.

Βασικός πυρήνας της συνεργασίας αυτής είναι οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS του Ελληνικού

Στρατού και τα σχετικά προγράμματα που περιλαμβάνονται μεταξύ των 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που στις 30 Ιουλίου 2014 εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αφορούν εκσυγχρονισμό, συντήρηση, εκπαίδευση προσωπικού και βοήθεια στην απόκτηση επιπλέον συστημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 522 εκατ.ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν:

--Εκσυγχρονισμό των MLRS, προϋπολογισμού 157 εκατ. ευρώ.
--Προμήθεια σύγχρονων πυραύλων MLRS Μακρού Βεληνεκούς, προϋπολογισμού 211 εκατ. ευρώ.
--Προμήθεια σύγχρονων ρουκετών MLRS Μακρού Βεληνεκούς, προϋπολογισμού 154 εκατ. ευρώ

Στα εγκριθέντα από τη Βουλή περιλαμβάνεται επιπλέον και άλλο πρόγραμμα προμήθειας 40 μεταχειρισμένων MLRS από τις ΗΠΑ, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. Ευρώ, που προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω FMS από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Η συμφωνία από πλευράς ΕΑΣ υπογράφτηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Σωτήρη Χριστογιάννη, ενώ από Αμερικανικής ήταν ο αντιπρόεδρος της LM Missile & Fire Control International Joe Lee Garlant, παρουσία και των Ελλήνων αντιπροέδρων Ντένυ Πλέσσα και Κώστα Παπαδόπουλου.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα