Στο κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" το Υπουργείο Οικονομικών

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στα χαρτιά εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο πρόστιμο που επέβαλε ποτέ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθώς το Δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο έχει επιβληθεί το πρόστιμο αρνείται να το πληρώσει υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμο σε βάρος του.

Η υπόθεση ξεκινά το 2012 όταν τα στοιχεία περίπου 2,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων διέρρευσαν σε εισπρακτικές εταιρείες. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρενέβη και επέβαλε σε βάρος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών

Συστημάτων, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ για την διαρροή των προσωπικών στοιχείων. Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους της Αρχής είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ.

Ωστόσο σήμερα στη Βουλή, από την Επιτροπή Θεσμών, όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση της Αρχής, οι επικεφαλής της Αρχής αποκάλυψαν ότι το πρόστιμο δεν έχει εισπραχθεί καθώς η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρνείται να το πληρώσει. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες των ανθρώπων της Αρχής το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αίτημα ακύρωσης του προστίμου ενώ έχει εκφράσει την πρόθεση να μην πληρώσει το πρόστιμο λέγοντας ότι αυτό είναι αρμόδιο για τη βεβαίωση προστίμων και δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο εις βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε πληρωθεί το πρόστιμο είτε όχι, το κόστος θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους οι οποίοι θα βγουν διπλά ζημιωμένοι. Τόσο λόγω της διαρροής των προσωπικών τους στοιχείων όσο και λόγω του προστίμου το οποίος αφ΄ης στιγμής είναι σε βάρος του Δημοσίου θα φορτωθεί στην πλάτη των φορολογουμένων. Σύμφωνα πάντως, με τον βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο, από το 2001 προβλέπεται η αναγκαστική εκτέλεση προστίμων εις βάρος του Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορούσε στην παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από συγκεκριμένες εταιρείες εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ποινική διαδικασία, που εντοπίστηκε το 2012. Από τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων κλιμακίων ελεγκτών της Αρχής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε συνεργασία και με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε κάποιες περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων φυσικών προσώπων. Ο έλεγχος επεκτάθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η Αρχή έκρινε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν εφαρμόζει τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε στο συγκεκριμένο περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων και επέβαλε στη ΓΓΠΣ το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα