Σοφία Βιδάλη: Η άγνωστη ιδιοκτήτρια του protagon.gr

Του Χάρη Παπαβασιλείου-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Ο άγριος πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Σταύρου Θεοδωράκη λόγω της σκληρής αρθρογραφίας στην ιστοσελίδα «protagon.gr» εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας οδήγησε σε μια δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, η οποία αναφέρεται τακτικά στον κ. Καμμένο με απαξιωτικό τρόπο. Αφορμή για την απόφαση του κ. Καμμένου

να καταθέσει αγωγές κατά του δημοσιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη, αλλά και του επικεφαλής του «Ποταμιού», ζητώντας 1 εκατομμύριο ευρώ, ήταν ένα άρθρο με τίτλο «Π. Καμμένος. Εχουν αρχίσει και του μοιάζουν». Ο υπουργός Αμυνας στράφηκε και εναντίον του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς τον θεωρεί προφανώς ιδιοκτήτη του «protagon.gr». Ωστόσο, το «Ποτάμι» έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο αρχηγός του κόμματος έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στην ιστοσελίδα από την άνοιξη του 2014, όταν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για να ιδρύσει κόμμα.
Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, έσπευσε να επαναλάβει πως «σε ό,τι αφορά το “protagon”, ο κ. Θεοδωράκης το έχει μεταβιβάσει και δεν έχει ούτε μία μετοχή». Αυτό το οποίο δεν αναφέρθηκε ποτέ δημοσίως ήταν σε ποιο πρόσωπο μεταβιβάστηκε η συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη. Συνομιλητές του επικεφαλής του «Ποταμιού» λένε πως οι μετοχές του, που δεν ξεπέρασαν ποτέ το 50% της μετοχικής σύνθεσης, πέρασαν στα χέρια ορισμένων από τους νυν μικρομετόχους. Αλλες πληροφορίες επιμένουν πως ένα σημαντικό μέρος τους παραχωρήθηκε μεταξύ άλλων και στην κυρία Σοφία Βιδάλη, η οποία ασχολείται με το διαφημιστικό τμήμα του «protagon», δηλαδή -θεωρητικά- τη μοναδική πηγή εσόδων του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το βιογραφικό της κυρίας Σοφίας Βιδάλη, αναφέρει τα εξής: «Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά το 1/3 της ζωής μου το πέρασα στην Τήνο, καλοκαίρι πάντα! Είμαι παιδί με γαλλικά-μπαλέτο-πιάνο (εργόχειρο δεν έμαθα, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της μητέρας μου). Πρακτικό μυαλό, σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων, από μικρή όμως με μάγευαν οι διαφημίσεις στα περιοδικά και με αυτό ασχολήθηκα. Ξεκίνησα το 2000 από το μοναδικό “ΚΛΙΚ”, στις Εκδόσεις Τερζόπουλος, συνέχισα το 2006 με τα “Life & Style” και “Hello” στις Εκδόσεις Λυμπέρη και το 2007 “κατέληξα” στο κυριακάτικο περιοδικό “ET Weekly” της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”. Η εποχή των περιοδικών όμως τελείωσε (και όχι μόνο για μένα) και πλέον συνεχίζω με το Ιnternet και το protagon.gr! Στη διαφήμιση πάντα!».
Η Σοφία Βιδάλη είναι στο «protagon.gr» από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του και αποτελούσε πάντοτε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη σε έναν τομέα εξαιρετικά νευραλγικό για τη λειτουργία του site, ενώ τον διαδέχθηκε στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Πρόταγκον Α.Ε. (μέσα στο 2013), όταν εκείνος παραιτήθηκε. Η σχέση τους είναι αρκετά στενή και δεν περιορίζεται στο «protagon», αφού ο σύντροφός της είναι μάγειρας στο εστιατόριο «Αλάτσι», το αγαπημένο «παιδί» του κ. Θεοδωράκη. Μάλιστα, είναι ο άνθρωπος που σχεδόν κάθε μεσημέρι φρόντιζε στο γραφείο του κ. Στ. Θεοδωράκη να πηγαίνει φαγητό από το «Αλάτσι», που δείχνει προτίμηση στις αγκινάρες και στο σταμναγκάθι.
Οσον αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών του επικεφαλής του «Ποταμιού» σε μικρομετόχους, μπορεί να τον καλύπτει νομικά, ωστόσο οι περισσότεροι στη μικρή παρέα του «protagon» θεωρούν ότι ήταν μια κίνηση τυπικού χαρακτήρα. Η συντακτική ομάδα που είναι πλέον υπεύθυνη για τη λειτουργία του σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβει ότι ακόμα και σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει άποψη για τη λειτουργία του site, έστω κι αν είναι «αόρατος». Αυτό, ωστόσο, που αποτελεί το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση πώλησης του «protagon», καθώς πλέον ο κ. Θεοδωράκης, εφόσον έχει μεταβιβάσει, όπως ισχυρίζεται, το ποσοστό του, δεν θα έχει λαμβάνειν από τη νέα συμφωνία. Αλλωστε, κι ο ίδιος δεν παύει να το θεωρεί «παιδί» του.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ

Ηταν Τρίτη 13 Οκτωβρίου του 2009 όταν στο Διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή της η ιστοσελίδα «protagon.gr» με την υπογραφή του Σταύρου Θεοδωράκη και μιας ομάδας δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, συγγραφέων και σύνθημα «ιστορίες για να σκεφτόμαστε διαφορετικά». Εννέα μέρες νωρίτερα, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009, είχαν γίνει εκλογές και ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ιδιαίτερα καλές προσωπικές σχέσεις, είχε κερδίσει με ποσοστό 44% και είχε σχηματίσει μια κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία.
Ο ιδρυτής του «protagon.gr» ήταν από την πρώτη μέρα και ο μεγαλομέτοχός του. Οι άλλοι μέτοχοι ήταν -και συνεχίζουν να είναι- τα μέλη της λεγόμενης «ιδρυτικής ομάδας», που εμφανίζεται και σήμερα στην ιστοσελίδα (με ορισμένες προσθαφαιρέσεις από το 2009). Το ποσό που έβαλε ο καθένας ως αρχικό κεφάλαιο για τη συμμετοχή ήταν 3.000 ευρώ. «Απαγορευόταν» σε όποιον το επιθυμούσε να έχει περισσότερες μετοχές για λόγους «πολυφωνίας». Ανάμεσα στους πρώτους που στελέχωσαν το εγχείρημα ήταν ο Αρης Δαβαράκης, η Αναστασία Λαμπρία, ο Κώστας Γιαννακίδης, η Μαρία Χούκλη, ο Δημήτρης Καμπουράκης, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και άλλοι δεκαπέντε, οι οποίοι είχαν την υποχρέωση να γράφουν τακτικά. Ωστόσο, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με τη σύμφωνη γνώμη τους δεν εισέπραξαν ούτε 1 ευρώ από τις διαφημίσεις, που, λόγω των γνωριμιών του «μεγαλομετόχου» και της καλής πορείας του site, δεν ήταν λίγες.


Και ο Μεμής μπαίνει στο παιχνίδι

Στο διάστημα από το 2009 ως σήμερα η μετοχική σύνθεση του «protagon» άλλαξε με αποχωρήσεις και νέες εισόδους, οι αρκετοί άμισθοι συνεργάτες που γράφουν τα τελευταία χρόνια έλαβαν δύο φορές ένα ποσό της τάξεως των 1.000-2.000 ευρώ, ενώ οι μέτοχοι άρχισαν να μοιράζονται μετά το 2011 ποσά τα οποία δεν έφταναν στην αρχική συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις αρκετή γκρίνια. Η μόνιμη απάντηση που έπαιρναν ήταν αρχικά οι επενδύσεις στην τεχνολογία που έπρεπε να γίνουν και στη συνέχεια η οικονομική κρίση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα ημερών η μεταβίβαση της μεγάλης πλειοψηφίας των μετοχών του «protagon» στον γνωστό δημοσιογράφο και επί σειράν ετών διευθυντή στα «Νέα» Χρήστο Μεμή. Μέχρι να γίνει αυτό, πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης τύποις μπορεί να μην έχει κάποια σχέση με την ιστοσελίδα, ουσιαστικά όμως άπαντες τον θεωρούν «κεφαλή». Αλλωστε, κι ο ίδιος όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για το ενδεχόμενο πώλησης στον κ. Μεμή δήλωσε: «Γνωρίζω ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος επαφών με τον κύριο Χρήστο Μεμή. Τις μετοχές που είχα στο site τις έχω μεταβιβάσει από τις ευρωεκλογές. Η πρόταση που έχει κάνει ο κύριος Μεμής για την απόκτηση της ιστοσελίδας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ξέρω ότι έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η τελική αγορά. Αν είχε γίνει, σίγουρα θα το γνώριζα».

Keywords
protagon, protagon, σοφια, protagon.gr, γιώργος παπανδρέου, καμμενος, συμμετοχή, αθηνα, τηνος, καλοκαιρι, site, νέα, εκλογες, παπανδρεου, αρης, βιογραφικο, ελενα παπαβασιλειου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, σταυροι, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, οικονομικη κριση, γνωμη, θεμα, περιοδικα, αγκιναρες, αγορα, αρθρο, ανοιξη, ανθρωπος, αφορμη, γαλλικα, φαγητο, γινει, γιώργος παπανδρέου, διαστημα, διοικηση, δειχνει, διαδικτυο, εγχειρημα, ευρω, υπαρχει, εμφάνιση, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ετων, εφημεριδα, τεχνολογια, ζωης, θεοδωρακης, διαφημιση, εκδοσεις, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κυκλος, κυρια, κομμα, λειτουργια, μαρια, μυαλο, νερο, ομαδα, ουσιαστικα, παιδι, πετρουλακη, πηγη, πιανο, υπογραφη, σιγουρα, συνεχεια, συμμετοχή, τηνο, τμημα, τριτη, δημητρης, εννεα, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, μπαλετο, πληροφοριες, site, χερια, χουκλη
Τυχαία Θέματα