Σκληρή συμφωνία και δημοψήφισμα ή στάση πληρωμών στα δάνεια

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται η άποψη ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων τουλάχιστον στο 85% με 90% και είναι εφικτό και πιθανόν να υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας τις κόκκινες γραμμές που θέτει επίμονα η πλευρά των δανειστών εξετάζει σοβαρά πλέον δύο σενάρια.

Το ένα σενάριο είναι να πάει σε συμφωνία με τους όρους αυτούς που τίθενται από τους δανειστές, έχοντας κάνει το καλύτερο δυνατό στις διαπραγματεύσεις. Αμέσως, την συμφωνία

αυτή να την θέσει στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και το δημοψήφισμα να την επικυρώσει. Το δεύτερο σενάριο θεωρεί η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πάει σε συμφωνία με αυτούς τους όρους που θέτουν οι δανειστές και να μην πληρώσουν τις επόμενες δόσεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο από τις άγριες διαθέσεις βουλευτών και ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «νέα μνημόνια» και να αποδεχθεί μέτρα που θα επαναφέρουν τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς, ενώ η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί εμμέσως την ηγεσία να βάλει το δημοψήφισμα στο τραπέζι.

Στο κύριο άρθρο της, επίσης, σήμερα η εφημερίδα Αυγή γράφει ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και πως οι δανειστές γνωρίζουν πως εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις. Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ' αυτούς»

Keywords
Τυχαία Θέματα