Σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον της Κριμαίας

Για το μέλλον της Κριμαίας αποφασίζουν από το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι της περιοχής. Οι κάλπες άνοιξαν για το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν η χερσόνησος θα προσαρτηθεί στη Ρωσία, ή αν θα παραμείνει στην Ουκρανία αλλά με ενισχυμένη ανεξαρτησία.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

όμως δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις της Ουκρανίας και των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη μεταξύ τους.

Οι περίπου 1,5 εκατ. ψηφοφόροι έχουν δύο επιλογές: προσάρτηση στη Ρωσία ή ενισχυμένη ανεξαρτησία σε σύνδεση με την Ουκρανία. Απόφαση την οποία θα κληθούν να πάρουν υπό την πίεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν τον έλεγχο της ρωσόφιλης περιοχής.

Η πίεση όμως αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο. Το Σάββατο περίπου 60 ακόμη στρατιώτες, με έξι ελικόπτερα και τρεις τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν στην πόλη Στρίλκοβο, στην επαρχία Κέρσον της Ουκρανίας και Ουκρανοί στρατιώτες πήραν αμυντικές θέσεις, σύμφωνα με το CNN. Η γειτονική περιοχή της Κριμαίας θεωρείται κλειδί, καθώς από αυτή εφοδιάζεται με ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν πως η παρουσία τους εκεί σχετίζεται με την αποτροπή τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών.

Η ουκρανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις έχουν χαρακτηρίσει μη αποδεκτό το δημοψήφισμα στην Κριμαία, από την ημέρα που το κοινοβούλιο της χερσονήσου αποφάσισε για τη διεξαγωγή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα