Σε βάθος δεκαετίας οι έλεγχοι στα δάνεια των ΜΜΕ

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βαθιά το νυστέρι στη χαίνουσα πληγή των χρεών και των δανείων των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας για τον λόγο αυτό και τις εισαγγελικές Αρχές. Έτσι, σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε δύσκολη καμπή, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει περισσότερο νερό στον μύλο της σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Ο

αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης, στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης που παρήγγειλε με έγγραφό του ο αρμόδιος για θέματα διαφάνειας υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης (η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη), ζητά από τον Γιάννη Στουρνάρα, και συγκεκριμένα από την ΤτΕ, να συλλέξει από τις εμπορικές τράπεζες ανεξαιρέτως όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν πάρει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, σε βάθος δεκαετίας.

Αυτό που ερευνά είναι αν τα εν λόγω δάνεια δόθηκαν με εγγυήσεις και αν οι ρυθμίσεις που έγιναν στη συνέχεια πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Σε πολλά από αυτά, όπως λέγεται από δικαστικές πηγές, έχει γίνει ρύθμιση πάνω στη ρύθμιση. Θα πρέπει να ελεγχθεί, επομένως, αν μπορούσαν να γίνουν οι ρυθμίσεις, βάσει της πορείας και των πληρωμών, και, κυρίως, αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα μέλη των Δ.Σ. των ΜΜΕ και των τμημάτων χορήγησης δανείων των τραπεζικών ιδρυμάτων που ενέκριναν τα συγκεκριμένα δάνεια, εφόσον βεβαίως υπάρχουν αξιόποινα στοιχεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οπως προκύπτει από την απάντηση του Παναγιώτη Νικολούδη σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου (η οποία αναφερόταν στην πιθανότητα εισροής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ κεφαλαίων που ενδεχομένως να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, λόγω της συμμετοχής στο μετοχικό σχήμα των φυγόδικων Γ. Κυριακίδη και Ελ. Σκούφα), που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π», ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας για θέματα διαφάνειας έχει ζητήσει ήδη από τις 6 Μαρτίου με έγγραφό του προς τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Αθανασίου την ποινική έρευνα και αξιολόγηση της υπόθεσης δανειοδότησης των ΜΜΕ, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και πόρισμα που επεξεργάστηκε ειδική ομάδα υπό τις οδηγίες του υπουργού Επικρατείας για θέματα Τύπου, κ. Νίκου Παππά.

Ηδη, ο Γαληνός Μπρης, μετά τη διαβίβαση σχετικού εγγράφου από τον Παναγιώτη Νικολούδη, πραγματοποιεί αυτοπρόσωπη προκαταρκτική έρευνα για την τραπεζική χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αναζητώντας πλήρη στοιχεία για τον τρόπο λήψης δανείων τουλάχιστον από το 2002-2003 και εντεύθεν, προκειμένου να προλάβει την παραγραφή αδικημάτων, σε περίπτωση τέλεσής τους από τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ύψος των χορηγηθέντων δανείων υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ, την ώρα που μόνο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των κυριότερων ΜΜΕ για το 2014 ανέρχονται στα 380 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις ξεκίνησαν ενώ εκκρεμεί η λεπτομερής ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος για όλες τις τραπεζικές χορηγήσεις προς τα ΜΜΕ άνω των 500.000 ευρώ.

Η έρευνα δεν στέκεται στη συνάρτηση της καθαρής θέσης των επιχειρήσεων του κλάδου με τα δάνεια που έλαβαν, αλλά επεκτείνεται στον τρόπο κτήσης τους. Δηλαδή, στις εγγυήσεις, τις εξασφαλίσεις, τις υποθήκες-προσημειώσεις, τους δείκτες ιδίων και διαθεσίμων των δανειοληπτών, τις «αναμοχλεύσεις» που κατά καιρούς επιτύγχαναν, το χαρτοφυλάκιο των επιταγών που ενεχυρίαζαν, τις εγγυητικές επιστολές και άλλα σοβαρά στοιχεία των ισολογισμών τους. Τούτο διότι, βάσει των οικονομικών χρήσεων των εταιρειών, οι δείκτες ιδίων είναι αρνητικοί, οι ζημίες πολλαπλάσιες και, παρά ταύτα, οι αντίστοιχοι δείκτες βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων εμφανίζουν καλπάζουσα τάση. Περαιτέρω, ο κ. Μπρης δίνει μεγάλη έμφαση στα δάνεια που έχουν λάβει ως φυσικά πρόσωπα όσοι συμμετέχουν σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις, είτε ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων είτε ως μέτοχοι.

Ο Νίκος Παππάς

ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες απέστειλαν πλήρη κατάλογο δανείων ΜΜΕ στον εισαγγελέα, κοινοποιώντας την ενημέρωσή τους στην κεντρική τραπεζική Αρχή για δύο λόγους: α) αν προκύψουν ενδείξεις παράβασης της νομοθεσίας, θα κληθούν σε απολογία και τα στελέχη της τράπεζας που έδωσαν τα δάνεια, αλλά και της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ, επειδή δεν παρενέβησαν όταν διαπίστωσαν την παράβαση, και β) η ΤτΕ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και πλήθος άλλων διωκτικών Αρχών ανά τον κόσμο έχει καλύτερη εικόνα για την «οικονομική θέση» των επιχειρήσεων εντός κι εκτός Ελλάδος. Παρά ταύτα, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έως ώρας δεν έχει συνεργαστεί με τον οικονομικό εισαγγελέα, κάτι που επισήμως στηλιτεύτηκε πρόσφατα στη Βουλή από τον Νίκο Παππά. «Ελπίζω την επόμενη φορά ο κ. Στουρνάρας να είναι πιο συνεργάσιμος σε τέτοια θέματα», είπε ο υπουργός Επικρατείας, αφήνοντας αιχμές για τον διοικητή της ΤτΕ.

Ποιες οι υποχρεώσεις Mega και «Πήγασου»

Οι δανειακές υποχρεώσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, διαμορφώνονται ως εξής: Mega 120,860 εκατ. ευρώ, «Καθημερινή» 104,490 εκατ. ευρώ, «Πήγασος» 156,093 εκατ. ευρώ και Αττικές Εκδόσεις 19,019 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Mega ανέρχονται στα 102,9 εκατ. ευρώ από 88 εκατ. ευρώ το 2013. Το 48,7% των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά τον λογαριασμό των προμηθευτών και λοιπών πιστωτών και το 51,34% τα βραχυπρόθεσμα δάνεια. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αφορούν κυρίως ομολογιακό δάνειο ύψους 98.000.000 ευρώ που συνήψε η εταιρεία στις 18/12/2012. Σκοπός του ήταν η αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων και είχε εγγυήσεις και κυμαινόμενο επιτόκιο, βασιζόμενο σε Euribor 6μήνου, συν περιθώριο 6%, διάρκειας 48 μηνών. Οσον αφορά τον βραχίονα της οικογένειας Μπόμπολα στα ΜΜΕ, την Πήγασος Εκδοτική, η εταιρεία στις 11/03/2014 προέβη στη σύναψη προγράμματος εκδόσεως κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου, μετά συμβάσεων κάλυψης, το κεφάλαιο του οποίου ανέρχεται στα 80.000.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 80.000.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστης και τιμή έκδοσης στο άρτιο, με τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Αlpha Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 και του Ν. 3156/2003 ως ισχύουν. Εκ του ως άνω κεφαλαίου, ποσοστό 86,3% προορίζεται για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και ποσοστό 13,7% για την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών αναγκών. Στο σύνολο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Πήγασος Εκδοτικής Α.Ε. συμπεριλαμβάνεται: 1) Ομολογιακό δάνειο ύψους 20.000.000 ευρώ που είχε συνάψει η εταιρεία στις 21/12/2006 σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, 2) ομολογιακό δάνειο ύψους 10.000.000 ευρώ, που είχε συνάψει στις 19/05/2008, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Κύπρου), 3) το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου 6.487.810 ευρώ, που είχε συνάψει η εταιρεία στις 09/09/2008, σε συνεργασία με την Alpha Τράπεζα Α.Ε.

Ο Γ. Μπομπολας

Keywords
Τυχαία Θέματα