Σχέδιο... "απόδρασης" της Χρυσής Αυγής για τις Βρυξέλλες

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί ο γενικός γραµµατέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, να βρίσκεται για δεύτερο µήνα έγκλειστος στον Κορυδαλλό, όµως αυτό δεν σηµαίνει πως απέχει από τις πολιτικές εξελίξεις. Στα επισκεπτήρια που δέχεται κάθε Πέµπτη από τη σύζυγό του, Ελένη Ζαρούλια, ο «αρχηγός» συµµετέχει ενεργά στην

κοµµατική ζύµωση, ενώ µέσα από διαρκές διάβασµα και συγγραφή ετοιµάζει προσεκτικά τις επόµενες κινήσεις του.

Κάπως έτσι, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο κ. Μιχαλολιάκος µελετά δύο προτάσεις. Η πρώτη -και πιο πιθανή- αφορά την κάθοδο του ίδιου, αλλά και των δύο φυλακισµένων µαζί του συντρόφων του, κ.κ. Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, στις τρεις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του κόµµατος.

«ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ». Μια τέτοια κίνηση έχει να κάνει µε την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής κατ’ αρχάς να διεθνοποιήσει το θέµα των προφυλακίσεων των στελεχών της και να υπενθυµίσει τη στρέβλωση που υπάρχει στην Ελλάδα, αφού µη καταδικασµένοι πολίτες µένουν στις φυλακές επί µακρόν περιµένοντας τις δίκες τους.
Πολύ περισσότερο όταν µια ετυµηγορία γι’ αυτούς, ακόµη και αρνητική, που θα τους στερεί τα πολιτικά τους δικαιώµατα, θα χρειαστεί τουλάχιστον επτά χρόνια για να εκδοθεί από τον Αρειο Πάγο, γεγονός που θα προκαλέσει αµηχανία στις Βρυξέλλες. Εκτιµάται ότι το φαινόµενο µε τα τρία έδρανα που για «τεχνικούς λόγους» παραµένουν κενά στο ελληνικό Κοινοβούλιο πολύ δύσκολα µπορεί να επαναληφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µε το καταστατικό λειτουργίας που ισχύει εκεί, ενώ τα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόµµατα προβλέπεται να ισχυροποιηθούν στις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Είναι πολύ διαφορετικό να υπάρχει ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπηµα στη χώρα µας, που έχει µάθει να κυβερνάται µε πράξεις νοµοθετικού περιεχοµένου και να καταλύεται συχνά το Σύνταγµα, και εντελώς διαφορετικό στην Ευρώπη να µην καλύπτονται νόµιµα εκλεγµένες ευρωκοινοβουλευτικές θέσεις», τονίζει πηγή από το κόµµα.

ΝΕΑ ∆ΥΝΑΜΙΚΗ. Οι εισηγήσεις που δέχεται σχετικά ο κ. Μιχαλολιάκος είναι διαφορετικές. Μια οµάδα στελεχών του θεωρούν πως µια τέτοια πρόταση όντως θα δώσει νέα δυναµική στην υπόθεση άσκησης διώξεων εις βάρος του ιδίου και των άλλων δύο βουλευτών. Αλλωστε, εκτιµούν ότι το κατηγορητήριο περί «εγκληµατικής οργάνωσης» είναι διάτρητο και δεν στέκει σε ακροατήριο, αλλά και θα αποτρέψει τους «µηχανισµούς» της κυβέρνησης από το να οργανώσουν µια «γρήγορη» δίκη και µια προεξοφληµένη πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Η άλλη προσέγγιση προβάλλει το επιχείρηµα ότι στην προφανή περίπτωση εκλογής ευρωβουλευτών από το κόµµα, καθώς όλες οι δηµοσκοπήσεις δίνουν στη Χ.Α. διψήφια ποσοστά, η παρουσία στις Βρυξέλλες οφείλει να είναι συγκεκριµένη και δυναµική, µέσω φυσικής παρουσίας των εκπροσώπων του κόµµατος. Οπως διαµηνύει στέλεχος της Χρυσής Αυγής, «θα είναι απίστευτο το δώρο που θα δώσουµε στους… νίπτοντες τας χείρας τους Ευρωπαίους, αν επιλέξουµε να µην έχουµε φυσική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο. Θέλουµε, λοιπόν, τουλάχιστον τρεις ευρωβουλευτές µε πραγµατική και δυναµική παρουσία».

Μια άλλου τύπου ανησυχία που κυριαρχεί στις σκέψεις και τις συζητήσεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής είναι η πιθανότητα το Μαξίµου τις παραµονές των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, άσχετα αν υπάρξει τρίτη κάλπη για το εθνικό Κοινοβούλιο ή όχι, να προχωρήσει σε επίπεδο Αρείου Πάγου στην κήρυξη της Χ.Α. ως «εκτός νόµου». Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη µήπως αυτό συµβεί στο όριο των προθεσµιών για τη συµµετοχή πολιτικού σχηµατισµού στην εκλογική διαδικασία, ούτως ώστε ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής να µην προλάβει να εµφανισθεί στις κάλπες µε άλλη επωνυµία και καταστατικό. Φυσικά, η κυβέρνηση Ν.∆.-ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιχειρήσει κάτι τέτοιο µέχρι τώρα και δεν φέρεται να είναι στις προθέσεις της όχι µόνον για λόγους τάξης σε σχέση µε τη λειτουργία του πολιτεύµατος, αφού από το 1974 και µετά κανένας πολιτικός και κοµµατικός σχηµατισµός δεν έχει αποκλεισθεί από την εκλογική διαδικασία, αλλά και εξαιτίας πολύ συγκεκριµένων εκλογικών σκοπιµοτήτων. Εκτιµούν, δηλαδή, ο κ. Μιχαλολιάκος και οι συνεργάτες του εντός και εκτός φυλακής ότι η Ν.∆. και το Μαξίµου δεν θα προκρίνουν µια τέτοια στρατηγική αποκλεισµού της Χρυσής Αυγής, υπολογίζοντας ότι ένα µεγάλο µέρος των ψήφων διαµαρτυρίας που θα συγκέντρωναν θα κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουν την παρουσία του έναντι της Ν.∆.

Ζυµώσεις και για τις δηµοτικές

Το θέµα των ευρωεκλογών δεν είναι το µόνο που απασχολεί το ακροδεξιό κόµµα. Ηδη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη στάση που θα κρατήσει στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές, µε σενάρια επίσης να φέρουν είτε τον γενικό γραµµατέα της Χρυσής Αυγής είτε τον υπαρχηγό της, Χρήστο Παππά, να είναι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Αττικής, µε δεδοµένο ότι στον ∆ήµο Αθηναίων έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Ν. Μιχαλολιάκο η υποψηφιότητα του Ηλ. Κασιδιάρη. Εκτιµώντας, µάλιστα, πως η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πρωτεύουσα θα είναι ισχυρή και ενδεχοµένως να ξεπεράσει σε ποσοστά κατά πολύ την εθνική παρουσία του κόµµατος, κύκλοι από τη Χρυσή Αυγή δηλώνουν ότι «θα δοθεί ηχηρό µήνυµα στο κατεστηµένο, αφού ο κόσµος µε την ψήφο του θα πιέσει για την αποφυλάκιση του αρχηγού και των συντρόφων του».

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες σε Ευρωβουλή και δηµοτικές-περιφερειακές εκλογές θα ληφθούν, όπως διαµηνύει η κυρία Ελένη Ζαρούλια, προσωπικά από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και από το Πολιτικό Συµβούλιο του κόµµατος. Ολα, όµως, δείχνουν πως αναζητείται φόρµουλα συµµετοχής του αρχηγού ή των στελεχών του που βρίσκονται µαζί του στις φυλακές σε κάποια από τις δύο διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα