Σαν σήμερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος λέει "ΟΧΙ" στο σχέδιο Αννάν

Σαν σήμερα πριν δέκα χρόνια, στις 7 Απριλίου 2004, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος (1934 – 2008) απευθύνει το ιστορικό Διάγγελμα του «ΟΧΙ», ζητώντας από τους Έλληνες της Μεγαλονήσου να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το άθλιο Σχέδιο Αννάν, που θα υποδούλωνε και την ακόμη ελεύθερη περιοχή της Κύπρου στην Τουρκία!

Παρά

τις πιέσεις, παρά τους πακτωλούς χρημάτων σε ΜΚΟ, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές, ο τότε ηγέτης της Κύπρου είπε ευθερσώς «ΟΧΙ»:

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.

Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.

Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.

Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.

Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,

Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.

Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.

Σε καλώ να πείς στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.

Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλή Ανάσταση σε όλους

ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΝΑΝ

Με την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος κληρονόμησε το Σχέδιο Ανάν. Διαφωνούσε με το περιεχόμενο του. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησε, όπως όφειλε, να το διαπραγματευτεί με εποικοδομητική διάθεση και συναινετικές προτάσεις ώστε να πετύχει μια λύση λειτουργικής και βιώσιμης ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο.

Δυστυχώς, αυτό αποδείχτηκε μάταιο. Οι εμπνευστές του Σχεδίου, ακολούθησαν την πολιτική που είχαν από την αρχή σχεδιάσει. Ικανοποιώντας όλες τις απαράδεκτες επιδιώξεις της Άγκυρας, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση στο Σχέδιο Ανάν 5 όλων των τουρκικών απαιτήσεων που περιλαμβάνονταν στο γνωστό έγγραφο του Τούρκου πρέσβη Ziyal, επεδίωξαν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγο πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποδοχή του Σχεδίου Ανάν θα οδηγούσε σε οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και υπαγωγή της στον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ο λαός είχε τη δυνατότητα να κρίνει όλους τους πολιτικούς για την ευθυκρισία τους, για τη δυνατότητά τους να εκτιμήσουν τις παγίδες και τους κινδύνους για την πατρίδα μας, για την αντίσταση τους στις πιέσεις και τα κελεύσματα των ξένων. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, καθαρά, χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν με ένα ηχηρό "ΟΧΙ". Εξέφρασε τη συνείδηση και τη βούληση του κυπριακού λαού. Αγωνίστηκε, στην πρώτη γραμμή, μαζί με το λαό. Ετσι διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και διασφαλίστηκε η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ αποτράπηκε η νομιμοποίηση των συνεπειών της κατοχής και η μόνιμη διαίρεση της Κύπρου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος παράλληλα έκανε μυστικά όλα εκείνα τα βήματα για τον καθορισμό της Κυπριακής ΑΟΖ, που φέρανε προ τετελεσμένων την πανίσχυρη ανίσχυρη Τουρκία, καταφέροντας να ταυτίσει τα ξένα πετρελαϊκά συμφέροντα με τα Εθνικά Συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού, όταν στην Αθήνα δεν είχε ακόμη ακουστεί η λέξη «ΑΟΖ»!

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε σαν μεγάλος ηγέτης στις 12 Δεκμβρίου 2008.

Keywords
Αναζητήσεις
τα χριστουγεννα τοτε λασκαρηβουγιουκλακη
Τυχαία Θέματα