Ποιος είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης: η ιστορία του "πρωταγωνιστή" των ημερών

Του Διονύση Θανάσουλα

[email protected]

Στο βιογραφικό σημείωμα που έχει ανεβάσει ο ίδιος στο «Protagon» ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν παραθέτει κάποιο κατάλογο σπουδών σε φημισμένες σχολές.

Όπως έχει πει «ήμουν ένας μέτριος μαθητής που έκρυβε την εφημερίδα μέσα στα σχολικά τετράδια», γεγονός πάντως που δεν τον εμπόδισε καθόλου στο να χτίσει μια αξιοζήλευτη καριέρα τριών δεκαετιών στην δημοσιογραφία.

Στα σχολικά του χρόνια είχε πολύ κακούς δασκάλους σύμφωνα με δικά του λόγια-αν και θυμάται πάντα με αγάπη τον θεολόγο Αργύρη Τσακαλία, θείο των αδερφών

Ξηρού-επειδή εκείνη την εποχή οι εκπαιδευτικοί αντιμετώπιζαν την Αγία Βαρβάρα, μια περιοχή όπου ζούσαν πολλοί τσιγγάνοι, ως δυσμενή μετάθεση.

Σε αυτό το προάστιο της Αθήνας μεγάλωσε και ανδρώθηκε ο γεννημένος το 1963 στο χωριό Δραπανιάς των Χανίων Σταύρος Θεοδωράκης.

Παρόλο που από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε σαν μαθητευόμενος ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Πρώτη» χωρίς να φαντάζεται τη συνέχεια, «δούλευα κι’ αλλού» όπως τόνισε σε συνέντευξή του «γιατί δεν πίστευα ότι θα γίνω δημοσιογράφος. Πήγαινα και έκανα μεροκάματα σε χειρωνακτικές μικροδουλειές, όπως σε φορτηγά».

Δεν θα το κάνει για πολύ. Η δημοσιογραφία τον κερδίζει οριστικά και από το 1985 μέχρι το 2000 ο Θεοδωράκης θα θητεύσει σε αρκετά «μαγαζιά», χτίζοντας μεθοδικά μια πορεία που θα τον έβαζε αργότερα μέσα στα σπίτια εκατομμυρίων ελλήνων με τους περίφημους «Πρωταγωνιστές του».

Σταδιακά θα περάσει από τον «902», τον «Σκάι», την «Μεσημβρινή», την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και τα «Νέα».

Η εκπομπή του όμως που ξεκίνησε το 2000 στην κρατική ΝΕΤ και από το 2006 μεταπήδησε στο Mega, έφερε μια άλλη τηλεοπτική αισθητική στην μικρή οθόνη, εκτινάσσοντας και τη δημοτικότητά του.

Το κινηματογραφικό φιλμ, οι μουσικές με τις οποίες επενδύει την εκπομπή, το μοντάζ και η εκπληκτική φωτογραφία αλλά πάνω απ’ όλα η δική του οπτική ματιά σε «δύσκολα» θέματα την κάνουν να ξεχωρίζει.

Το εστιατόριο «Αλάτσι» που άνοιξε απέναντι από το «Χίλτον» είναι η άλλη του μεγάλη αγάπη. Θα γίνει σημείο αναφοράς για δημοσιογράφους, εκδότες, πολιτικούς και επιχειρηματίες, με τον ίδιο να δίνει συχνά το παρόν, σε βραδιές με φίλους.

Τα πρωτεία στην προσωπική ζωή του κατέχουν φυσικά η σύζυγός του και η κόρη του, τις οποίες κρατάει μακριά από την άσκοπη δημοσιότητα, ενώ το μεγάλο του πάθος είναι η συλλογή μολυβιών.

Από την περασμένη Τετάρτη ο Σταύρος Θεοδωράκης βούτηξε στην ελληνική πολιτική αρένα με ένα μανιφέστο γραμμένο από τον ίδιο, στον ρόλο του πολιτικού πλέον «πρωταγωνιστή» ευελπιστώντας ότι το «Ποτάμι» του δεν θα γυρίσει πίσω…

Keywords
Τυχαία Θέματα