Ποινές "χάδι" στους γιατρούς που ζητούν φακελάκια

Για... τα μάτια του κόσμου γίνεται όπως αποδεικνύεται κάθε φορά η φασαρία όταν ένας γιατρός πιάνεται να παίρνει φακελάκι από τους ασθενείς του. Κι αυτό γιατί τελικά οι ποινές που επιβάλλονται στις περιπτώσεις αυτές είναι ποινές χάδι που σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υπόλοιπους γιατρούς.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο 12 γιατροί έχουν διωχθεί ποινικά, αν και οι υποθέσεις που καταγγέλθηκαν ήταν πολύ περισσότερες.

Τι κι αν είναι σε όλους γνωστό, ότι αρκετοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έχουν κόψει… ταρίφα

και ζητούν από 400 έως και 2.000 ευρώ για να επισπεύσουν μια χειρουργική επέμβαση; Ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά έρχονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη, ενώ κι αυτοί που έρχονται πέφτουν στα μαλακά και τους επιβάλλονται ποινές… χάδι.

Χαρακτηριστική η περίπτωση γιατρού, ο οποίος συνελήφθη το 2011 να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ. Ο γιατρός καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη, όμως το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε παύση μόλις ενός έτους και του επέτρεψε να επιστρέψει στην θέση του μία μέρα μετά, κάνοντας συμψηφισμό με το διάστημα που βρισκόταν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεσή του.

Όσο για τις υποθέσεις που φτάνουν στη δικαιοσύνη; Τα τελευταία δύο χρόνια διώκονται για παθητική δωροδοκία χειρουργός στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, γυναικολόγος του ΓΝ Φιλιατών, γυναικολόγος του ΠΑΓΝΗ, γυναικολόγος του ΓΝ Αγίου Δημητρίου, ενώ έχουν συλληφθεί ΩΡΛ του ΝΙΜΤΣ για φακελάκι 2.000, μαστολόγος του ΓΝ Σάμου για φακελάκι 500 ευρώ, ορθοπεδικός του ΚΑΤ για φακελάκι 600 ευρώ, ορθοπεδικός του ΓΝ Κιλκίς για φακελάκι 400 ευρώ και καρδιοχειρουργός του Ευαγγελισμού για φακελάκι 500 ευρώ.

Μάλιστα, από τους 12 γιατρούς που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη τα δύο αυτά χρόνια, μόνο δύο καταδικάστηκαν τελικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα