Περισσότεροι από 1.750 μετανάστες νεκροί στη Μεσόγειο το 2015

Περισσότεροι από 1.750 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείουαπό τις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο αριθμός είναι 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, οπότε έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Η γαλλική Le Mondeγράφει σήμερα ότι ένας μετανάστης πεθαίνει κάθε δύο ώρες στις θάλασσες της Μεσογείου, σύμφωνα με καταγραφες της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα,

από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περίπου 1600 μετανάστες χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Συνολικά περίπου 35.000 μετανάστεςταξίδεψαν με πλοιάρια στη Μεσόγειο αναζητώντας μία καλύτερη τύχη σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με την Le Monde από τις αρχές του 2015 κάθε μήνα χάνουν την ζωή τους εν πλω 400 μετανάστες.

«Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1500 μετανάστες έχουν πεθάνει στα νερά της Μεσογείου μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας από τις αρχές του έτους», όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Το 2014, καταγράφηκαν συνολικά 3.500 θάνατοι μεταναστών την ώρα που 219.000πρόσφυγες και μετανάστες διέσχιζαν την Μεσόγειο για μία καλύτερη ζωή. «Με τα ναυάγια όπου χάνονται εκατοντάδες ζωές μεταναστών να διαδέχονται το ένα το άλλο, η Ε.Ε εμφανίζεται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στους πολίτες της που την κατηγορούν για αδράνεια και αναλγησία απέναντι σ΄ένα τόσο ευαίσθητο θέμα», επισημαίνει η «Le Parisien».

«Κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. χύθηκαν κροκοδείλια δάκρυα για τους αδικοχαμένους μετανάστες και πρόσφυγες» αναφέρει το γαλλικό περιοδικό «L' Express», επιρρίπτοντας ευθύνες στην ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία όπως αναφέρει ευθύνεται για τη φτώχεια και τα προσφυγικά ρεύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα