Περισσότερο talk και... λιγότερο show

Συνέντευξη στον Θανάση Φουσκίδη – Εφημερίδα Παραπολιτικά


Για όλους και για όλα μιλά στο «Secret» η δημοφιλής δημοσιογράφος Ελλη Στάη, αναφερόμενη τόσο στο «μαύρο» στην ΕΡΤ, επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, το οποίο χαρακτηρίζει αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όσο και στη συνεργασία της με την τηλεόραση του Alpha.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και την εκπομπή της, τονίζει ότι «με έχει εντυπωσιάσει για τη διείσδυση που έχει».

Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο, το διαφορετικό στίγμα που επιδιώκετε να δώσετε με την «Ιντριγκα»;
Η δική μου σταθερή επιδίωξη είναι η κλασική συνταγή του λόγου, με τη μορφή της πρόσωπο με πρόσωπο συζήτησης, των ερωτήσεων που ζητούν και τελικά έχουν απάντηση, μαζί με μια ψυχογραφική διερεύνηση του προσώπου που έχεις απέναντί σου, κάτι απολύτως απαραίτητο για να κατανοήσει κανείς το σύνολο μιας συζήτησης. Αυτή την περίοδο ειδικά, κατά την οποία ακούγονται πάρα πολλά σε καταιγιστικό ρυθμό, θεωρώ πως από το κλασικό τηλεοπτικό talk show πρέπει να κρατήσω δυνατό το talk και να αφήσω λιγότερο μέρος στο show.

Τελικά, σε αυτή τη φάση, προτιμάτε την ανκοργούμαν Ελλη Στάη ή τη σχολιάστρια;
Ενας έμπειρος «anchor» με τον δικό του τρόπο βάζει πάντα τον σχολιασμό σε αυτά που συμβαίνουν. Μπορεί να σηματοδοτήσει μαζί με την αντικειμενική παράθεση των γεγονότων και μια τοποθέτηση του πώς βλέπει αυτός τα πράγματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα απόλυτης ισορροπίας ανάμεσα στο αντικειμενικό του γεγονότος και το υποκειμενικό της γνώμης του παρουσιαστή, ώστε το ένα να μην αναιρεί το άλλο. Σε αυτή τη φάση, πράγματι, το να σχολιάζω τα μεγάλα γεγονότα χωρίς να παρουσιάζω τις ειδήσεις είναι αυτό που με εκφράζει περισσότερο. Επιδιώκω με σαφήνεια να δώσω έμφαση στον ρόλο του opinion maker και μέσα από το «Τhetoc.gr» και το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Πού αποδίδετε την πρωτιά του Alpha στο κομμάτι της ενημέρωσης;
Νομίζω ότι ο Alpha έχει μια συνέπεια στο ενημερωτικό κομμάτι του, το οποίο επιχειρεί να δυναμώσει. Και μη νομίζετε ότι αυτό είναι κάτι εύκολο και αυτονόητο. Αλλωστε, αυτό από το οποίο πάσχουν τα τελευταία χρόνια πολλά από τα ιδιωτικά κανάλια είναι η ασυνέπεια, που προκαλεί αναξιοπιστία στον τηλεθεατή. Η συνέπεια δεν σημαίνει άκαμπτη θέση στα γεγονότα και τα θέματα, σημαίνει όμως σταθερή σύνδεση με τις δημοσιογραφικές αρχές της πολύπλευρης ματιάς και κριτικής σε όλα τα γεγονότα. Φαντάζομαι ότι αυτό πρέπει να ήταν και το βασικό στοιχείο που έδωσε την πρώτη θέση στον Alpha τη βραδιά των εκλογών. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που επέλεξα σε αυτή τη φάση να συνεργαστώ με τον Alpha. Και, αν θέλετε, υπάρχει κι ένα πρόσθετο στοιχείο. Επειδή είμαι επαγγελματίας που ζητάω απόλυτα την προσωπική μου ανεξαρτησία στη δουλειά, μου την εξασφαλίζει.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κάνετε κάτι τόσο διαφορετικό, όπως το «Τhetoc.gr»;
Πάντα επιχειρώ καινούργια πράγματα. Δεν υπάρχει άλλωστε καμία εξέλιξη χωρίς αποφάσεις καινούργιες και χωρίς ανάληψη ρίσκου. Το Ιντερνετ είναι δεδομένο ότι είναι ο αχανής χώρος του ορατού και μη ορατού μέλλοντος και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχεις σήμερα δημοσιογραφικά, αν από κάποια σκοπιά δεν γνωρίζεις κι αυτό το Μέσο. Εξάλλου, λιγότερο ή περισσότερο, έχω περάσει από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ξεκίνησα από τις εφημερίδες και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχω γράψει ατελείωτα χιλιόμετρα. Η επιλογή να είναι το «The TOC» μια ηλεκτρονική πολυπλατφόρμα είναι επειδή μελέτησα το αχανές μέλλον και είδα ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις, όπως το web TV μέσα από τις Smart TV κ.λπ. Εναν χρόνο μετά το ξεκίνημα του «Τhetoc.gr», είμαι πράγματι πολύ χαρούμενη γιατί έχουμε δώσει μια τελείως διαφορετική οπτική στην ιντερνετική ενημέρωση, στο πλαίσιο της κλασικής πολιτικοκοινωνικής ειδησεογραφίας με την οποία ασχολούμαι κι εγώ τόσα χρόνια. Κάτι για το οποίο μας επιβραβεύουν και οι χρήστες μας. Αυτό τον μήνα θα κλείσουμε τους 2 εκατ. unique users, πράγμα που μας δίνει τη διάθεση να πάμε παρακάτω.

Ωστόσο, η φετινή σεζόν συνδυάστηκε και με τη ραδιοφωνική επιστροφή σας μέσω του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτή τη νέα προσπάθεια;
Αυτή η συνέργεια με το ραδιόφωνο, με δεδομένο ότι εκπέμπουμε από το στούντιο του «The TOC» και συνδεόμαστε στους 90,1 FΜ του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ δείχνει την αλληλοσυμπλήρωση των διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, αν βρεις τον έξυπνο τρόπο. Η ραδιοφωνική εκπομπή στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM με έχει εντυπωσιάσει για τη διείσδυση που έχει στα social media και αυτό επιβεβαιώνει τις δυνατότητες αυτών των συνεργειών, που σας έλεγα.

Εχετε υπηρετήσει επί πολλά χρόνια την κρατική τηλεόραση. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το πλάνο της νέας κυβέρνησης;
Ξεκίνησα τη δημοσιογραφική καριέρα μου τη δεκαετία του ’80 από την κρατική τηλεόραση κι έμεινα εκεί μέχρι τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών. Μετά από πολλά χρόνια πήγα απολύτως συνειδητά το 2011 ξανά στη δημόσια τηλεόραση. Η προσπάθειά μου ήταν μέχρι την ημέρα του «μαύρου» να συμβάλλω όσο μπορούσα σε αυτό που θα σηματοδοτούσε την ανεξάρτητη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Πράγμα απελπιστικά δύσκολο σε έναν φορέα που είχε εθιστεί να λειτουργεί ανορθολογικά. Η κορύφωση του ανορθολογισμού ήταν η απόφαση για το «μαύρο», που ταυτόχρονα σηματοδότησε και μια απόλυτα αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Τώρα στην επαναλειτουργία της θα ήθελα να δω τις προϋποθέσεις μιας πραγματικά ανεξάρτητης δομής και λειτουργίας, της εξυγίανσης και της αξιολόγησης. Από όσο παρακολουθώ, προς το παρόν, είμαστε ακόμα μακριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα