Παρουσία Πάνου Καμμένου η τελετή αποφοίτησης στη ΣΕΘΑ

Η τελετή αποφοιτήσεως των 68 σπουδαστών από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου, ο οποίος και επέδωσε τα πτυχία στους νέους αποφοίτους.

Στην τελετή, εκτός του ΥΕΘΑ, παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος

Βασίλειος Τελλίδης, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Παρασχόπουλος, ο Διοικητής Διοικήσεως Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού (ΔΔΜΝ) Αντιναύαρχος (Μ) Ηλίας Δημόπουλος ΠΝ, ο Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Μ) Γεώργιος Βορρόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των Πρεσβειών των αλλοδαπών σπουδαστών.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα όσα τόνισε ο κ.Καμμένος στην μακροσκελή ομιλία του προς τους νέους αποφοίτους της ΣΕΘΑ για διάφορα θέματα.

Επιγραμματικά σημειώνουμε:

• Αναφορά σε κρίσεις και επιλογή ηγεσιών στις ΕΔ. Θυμίζουμε ότι σε λίγους μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με την επιλογή νέων Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ενός Κλάδου, λόγω της «μετακομίσεως» του νυν Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μ.Κωσταράκου στις Βρυξέλλες ως προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ («Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας αυτής της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων με την έννοια που γινόταν μέχρι τώρα. Οι κρίσεις θα γίνονται από την ηγεσία των ΕΔ, χωρίς να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει το πού ανήκει πολιτικά ο καθένας. Μας ενδιαφέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του και μας ενδιαφέρει σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας να παίρνονται πολιτικές αποφάσεις. Σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, το στράτευμα να διοικείται από την ιεραρχία του, ως οφείλει.»

• Αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως στη ΣΕΘΑ, βελτίωση σχέσεων με ελληνικά πανεπιστήμια και σύναψη συνεργασιών της με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

• Απόφαση της η κυβερνήσεως και του ΥΕΘΑ «είναι η άμεση αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει μισθολογικά σε βάρος των ΕΔ και των στελεχών τους. Ήδη, τα χρήματα για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών με αποδεσμευμένους κωδικούς, δόθηκε από την πρώτη στιγμή το επίδομα της παραμεθορίου.»

• Περιγραφή του πως πρέπει να είναι ο Έλληνας αξιωματικός του σήμερα και του αύριο («Σήμερα, η στρατιωτική ισχύς δεν μετριέται τόσο πολύ από το πλήθος των μαχητών, όσο από την επιστημονική στάθμη των στρατευμάτων και η ποσότητα αντικαθίσταται από την ποιότητα. O καλός αξιωματικός πρέπει να είναι ένας επιστήμων υψηλής στάθμης. Ο σύγχρονος, επιτελικός και επιχειρησιακός, αξιωματικός πρέπει να είναι μαχητής και επιστήμονας. Πρέπει να σκέφτεται σύνθετα.»

• Ανάληψη από μέρους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μεγάλου μέρους της εκπαιδεύσεως στελεχών φίλων και συμμάχων χωρών. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Αιγύπτου.

• Ύπαρξη νέων απειλών. Οι παρούσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική καταδεικνύουν ότι «πλέον τα θέματα της τρομοκρατίας θα είναι θέματα άμυνας και παράλληλα οι απειλές με τη μετανάστευση η οποία χρησιμοποιείται πολλές φορές για τη διακίνηση παράνομων μέσα στους πρόσφυγες…οδηγεί στο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο σχεδιασμό σε σχέση με την ύπαρξη μέσα στις δυτικές κοινωνίες θυλάκων που μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθούν, να οργανωθούν, να συμπλεύσουν με το οργανωμένο έγκλημα και να αποτελέσουν μια μεγάλη απειλή.»

• Επίσημη εξαγγελία της εκμεταλλεύσεως των 32 δισ.ευρώ της ακινήτου περιουσίας των ΤΕΘΑ. Δεν πωλείται τίποτα, αλλά αξιοποιείται με στόχο τουλάχιστον το 5% της αντικειμενικής τους αξίας.

• Μελέτη για τη δημιουργία στο παλαιό στρατόπεδο της Μαλακάσας οικιών για τα στελέχη των ΕΔ. («Θα δοθούν χρήματα για να δημιουργηθούν δυνατότητες διαμονής σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα και για τα τρία Όπλα, αλλά παράλληλα, θα δώσουμε και χρήματα για την εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση των στελεχών των ΕΔ».)

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την 67η Εκπαιδευτική Σειρά της ΣΕΘΑ αποφοίτησαν συνολικώς 54 ανώτεροι αξιωματικοί των τριών Κλάδων των ΕΔ, ένας της ΕΛΑΣ, ένας του ΠΣ, τέσσερις αξιωματικοί από την Κύπρο, και από ένας αξιωματικός από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, δύο από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τέσσερις ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι.

Λ.Σ.Μ

Keywords
Τυχαία Θέματα