Παράδειγμα οι Κύπριοι

του Νίκου Σίμου

Κάποτε, ένας φίλος εφοπλιστής μου είπε καθώς μιλούσαμε για τους Κυπρίους: «Οι Κύπριοι δεν είναι έθνος, δεν είναι φυλή... Είναι επαγγελμα»!!!

Βεβαίως αυτό που ήθελε να πεί για τους Κυπρίους που είναι πιο Έλληνες από τους Ελλαδίτες καθώς και τη γλώσσα μας προσέχουν και την διδάσκουν σωστά και την ελληνική Ιστορία, χωρίς «συνωστισμούς» και άλλα ευτράπελα, είναι ότι κοιτάζουν επιχειρηματικά και οικονομικά πολύ το συμφέρον τους.

Φαίνεται όμως ότι αυτό τους βγαίνει σε καλό, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι την κρίση τη δική τους που επέφερε και κούρεμα καταθέσεων

για να σωθούν οι Κυπριακές Τράπεζες, την αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα και πιο σωστά από εμάς. Και κυρίως, πρώτον στέλνουν μηνύματα προς το Βερολίνο που τους συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον σκληρό τρόπο και, δεύτερον η κυπριακή κυβέρνηση δε΄λιχνει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, ενώ διαπιστώνεται και ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ του κυπριακού λαού..

Λ.χ. σε ένα e-mail που μου στείλανε με πληροφορούν ότι:

(α) Με προτροπή του Κυπρίου Προέδρου, της Εκκλησίας και των Δήμων κανένα γερμανικό προϊόν δεν πωλείται πλέον στην Κύπρο.

(β) Έχουν απαγορευθεί οι γερμανικές διαφημίσεις

(γ) Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μειωμένοι κατά 15%, σε αντίθεση με τους δικούς μας που είναι φουσκωμένοι και επιβαρύνονται και με τον φόρο ακινήτων. Το ίδιο μειωμένοι είναι και οι λογαριασμοί του νερού.

(δ) Δεν κόβεται το ρεύμα έστω και αν σημειώνονται καθυστερήσεις στην πληρωμή τοπυ σχετικού λογαριασμού.

(ε) Όλα τα μαγαζιά τροφίμων έχουν ρίξει τις τιμές κατά 25%. Εδώ αντιθέτως οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς, ελέω των καρτέλ που συνεχίζουν απτόητα και παρουσιάζεται το εξής θαύμα: Πέφτει ο πληθωρισμός!!!

(στ) Ακόμη και ο καφές στις καφετέριες είναι μειωμένος κατά 60%

(ζ) Τα σούπερ μάρκετς πωλούν μόνο ελληνικά προϊόντα και κάνουν συνε΄χως δώρα, του τύπου στο ένα παίρνεις κι άλλο ένα δωρεάν.

(η) Μειώθηκε σημαντικά και η τιμή της βενζίνης και από 1,50 το λίτρο πωλείται σήμερα ακόμη και προς 1,15 ευρώ.

Πέραν προφανώς της ιδιοσυγκρασίας και δομής των Κυπρίων ως λαού παίζει προφανώς ρόλο στη νοοτροπία τους ότι επί πολλά χρόνια είχαν διοίκηση πάνω σε βρεταννικά πρότυπα που διατηρείται ακόμη και μετά την αποχώρηση των Άγγλων. Αντιθέτως εμείς εξακολουθούμε να διατηρούμε τα πρότυπα των οθωμανικών αντιλήψεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα