Το τέχνασμα για τις ευρωεκλογές

Αληθεύει ότι ο Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ με την ομάδα των «58» στις ευρωεκλογές, ζήτησε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου η στενή του συνεργάτιδα Χ. Μανωλοπούλου;

Εκλογικό τέχνασμα, που φέρεται να σκαρφίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να αποφύγει την έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

στην κάλπη, συνιστά ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να ορίσει ως ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών. Ο λόγος για τον οποίο δεν θέλει οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν την ίδια ημέρα με την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, όπως προβλέπει ο νόμος του «Καλλικράτη», είναι για να μην αποτυπωθεί με ευδιάκριτη διαφορά στις κάλπες το δυσμενές αποτέλεσμα του «πράσινου» ψηφοδελτίου για την Ευρωβουλή από τους αντίστοιχους συνδυασμούς υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων, οι οποίοι σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά και να αθροίσουν πολλαπλάσιες δυνάμεις.


Για τον Ευ. Βενιζέλο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογήσει ένα αποτέλεσμα που θα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ ψήφων στην κάλπη για τις ευρωεκλογές, όπου ο ίδιος θα έχει και την ευθύνη επιλογής των υποψηφίων, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη της Αυτοδιοίκησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο. Εφόσον οι ευρωεκλογές διεξαχθούν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της Αυτοδιοίκησης και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, μπορεί να αιτιολογηθεί με την προβολή της αποχής. Διότι έχει παρατηρηθεί ότι στις επαναληπτικές εκλογές προσέρχονται να ψηφίσουν οι μισοί ψηφοφόροι από όσους πάνε στην πρώτη (κυρίως λόγω εξόδων), ενώ στις περιπτώσεις που οι δήμαρχοι ή οι περιφερειάρχες θα έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο είναι ζήτημα εάν οι πολίτες θα μετακινηθούν για να ψηφίσουν τους υποψηφίους για την Ευρωβουλή.

Απέτυχε

Κατώτερος των περιστάσεων αποδεικνύεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που του δόθηκε να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να κινητροδοτήσει τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Πέραν των προσωπικών δημοσίων σχέσεων που επιδιώκει να αναπτύξει με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, τίποτε άλλο δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα που να δημιουργεί την εντύπωση ότι η ελληνική προεδρία είναι «κτήμα του λαού» και όχι του υπουργού. Μαθαίνω, δε, ότι την ίδια εικόνα έχει και η Ελληνίδα επίτροπος στην Κομισιόν, Μαρία Δαμανάκη.

Πλάκα

Εκείνος που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την «αποχώρηση» του Πέτρου Τατσόπουλου από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα τον αποκαλούσε «μ@@@@@» και «προβοκάτορα». Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος πήγε και κάθησε στα έδρανα όπου καθόταν ο Π. Τατσόπουλος και, απευθυνόμενος στους συντρόφους του, είπε ειρωνικά: «Μπορώ να καθήσω εδώ. Δεν θα έρθει ο Τατσόπουλος».

Της Πόπης

Σίγουρα θα θυμάστε ότι το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ του μέλους της Κ.Ε. του κόμματος Αφροδίτης αλ Σάλεχ, επειδή ο δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου την είχε βρίσει σε διάλειμμα της εκπομπής της Πόπης Τσαπανίδου στον ΣΚΑΪ. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Αθανασίου ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση από τη συνάδελφό του, Σοφία Σακοράφα, και απ’ ό,τι μάθαμε της είπε ότι δεν γνώριζε ποια είναι η Αλ Σάλεχ, αλλά τα είχε πάρει εκείνη την ημέρα επειδή ο Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει «τσογλάνια» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποια στιγμή παγιδεύτηκε και από την Πόπη Τσαπανίδου. Μάλιστα, ακούστηκε να λέει ότι η γνωστή δημοσιογράφος του χρωστάει χάρη επειδή είχε αποτρέψει την απόλυσή της στο παρελθόν για έξι μήνες από μέσο όπου δούλευαν μαζί.

Διαφωνεί

Αν και διαφωνεί με το «φλερτ» που έχει αναπτύξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομάδα των «58», εν τούτοις δεν θέλει να πάρει θέση πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και περιμένει να κρίνει τους χειρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκ του αποτελέσματος. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που είναι στα κάγκελα και καραδοκεί να επιστρέψει με φόρα.

Αδιέξοδο

Βέτο για την ολοκλήρωση της συνεργασίας της Αγίου Κωνσταντίνου με το κόμμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου θέτει η ομάδα του «Αριστερού Δικτύου» της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το γεγονός, δε, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο καλές για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη τον υποχρεώνει να ζυγίσει εάν θα κλείσει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ και στην ομάδα των «58».

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Είναι στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά και εισηγείται στον πρωθυπουργό να κεφαλαιοποιήσει την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να αποδειχτεί ότι δεν είναι «φιλέλληνες», αλλά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες, όσοι ευρωβουλευτές της Αγγλίας του την έπεσαν στο Στρασβούργο για τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα