Πανεπιστήμια, μετά την καταστροφή…

Κατάντησε αβάσταχτη αυτή η «ρουτίνα»: Κατά καιρούς ντόρος μεγάλος στη δημόσιο σκηνή εξαιτίας κάποιας «έκτακτης» κατάστασης στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης .Βροχή τα παχιά λόγια «γνωστών»πολιτικών και «διάσημων» προσώπων ,ορθάνοικτα τα τηλεοπτικά «παράθυρα»,κραυγές ,στόματα ανοικτά από την κατάπληξη λόγω των όσων κακών μαστίζουν την παιδεία και μετά…τέλος.

Σε σημείωμα του προ ημερών από αυτή θέση αρθρογραφίας ,ο πολύπειρος δημοσιογράφος κα πολιτικός αναλυτής, Νίκος Σίμος, παρέθεσε τα στοιχεία που συνιστούν το κακό το οποίο πλήττει τους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πιάνουμε κι ‘εμείς

το νήμα. Ολοι ,κυβερνήσεις και κόμματα δεν έκαναν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ΤΙΠΟΤΕ ώστε α) να εμποδίσουν και σταθερά να αποθαρρύνουν την ελεεινής ποιότητας κομματικοποίηση ,τους λαϊκισμούς των εκάστοτε κυβερνώντων και τη φασιστική «αριστεροσύνη» που αναπτύχθηκε δια ροπάλου από «μαχητικές» φοιτητικές μικρο-μειοψηφίες και β)να εργασθούν συστηματικά για να εξασφαλισθεί υψηλή ποιότητα σπουδών για πανεπιστήμια που θα παρείχαν όχι μόνο επιστημονικές γνώσεις χρήσιμες επαγγελματικά για τους αποφοίτους ,αλλά και σπουδές που θα ασκούσαν τους νέους στην κατανόηση της αξίας του επιστημονικό ήθους και της μόρφωσης .

Η κατάσταση στα ΑΕΙ επιδεινώθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Πολιτικές ασυναρτησίες και δολιότητες ,πελατειακές πρακτικές με πανεπιστημιακά τμήματα έως και «στα όρη , στ’ άγρια βουνά». Η ποιότητα σπουδών έπεσε χαμηλά .Πολύ λίγες Σχολές κατάφεραν να ξεφύγουν απ την κατηφόρα. Καταλήψεις , εκδηλώσεις βίας μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους ,κακοποιήσεις διδασκόντων ,αλλά και κρυφές (;)σχέσεις πανεπιστημιακών με φοιτητικές «ομάδες»,επιμονή στο «άσυλο»,που έφτασε να προσφέρει «ασυλία» και σε λαθρεμπόρους και σε μικροπωλητές ναρκωτικών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους .Κατά καιρούς ,κάποιο ακραίο περιστατικό ,κάποια κυβερνητική απόφαση για αλλαγές ,μια ξεκάρφωτη «μεταρρύθμιση» ,ένα ατύχημα έφερναν θορυβωδώς το ζήτημα των πανεπιστημίων στην «επικαιρότητα».Μετά ,πάλι… ύπνος βαθύς .Οσο για την αξία των περισσότερων πτυχίων…άστα καλύτερα…

Σήμερα ,λοιπόν, με αφορμή μία βιαστική ,χωρίς σωστή μελέτη απόφαση της κυβέρνησης για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ ,χαλασμός! Κλειστά πανεπιστήμια ;Κανείς δεν σκέπτεται τα παιδιά; Τι ντροπή! Το φωνάζουν τώρα αυτό ΟΛΟΙ ! Σε σύγχυση η κυβέρνηση, « στα όπλα» η αντιπολίτευση τα ριζοσπαστικής αριστεράς, «στα κεραμίδια» οκ.Πελεγρίνης!

Ας μην ανησυχούμε ,όμως .Κι’ αυτό θα περάσει. Κι’ αργότερα βλέπουμε. Καημένη Παιδεία!...

Keywords
Τυχαία Θέματα