Όταν το χθες συναντά το σήμερα

Μνήμες του παρελθόντος σε συνδυασμό με το σήμερα δημιουργούνται από την προ ημερών συνάντηση στον Ατλαντικό ωκεανό του αντιτορπιλλικού κατευθυνομένων βλημάτων USS “Mitscher” (DDG-57), κλάσεως Arleigh Burke, με το αντίγραφο του γαλλικού ιστιοφόρου πολεμικού (φρεγάτα) με το ελληνικό όνομα “Hermione”!

Το γαλλικό ιστιοφόρο αποτελεί ακριβές αντίγραφο του ομώνυμου γαλλικού πολεμικού που το 1780 μετέφερε στην επαναστατημένη κατά των Βρετανών αποικιοκρατών Αμερική τον διάσημο Γάλλο στρατηγό Μαρκήσιο Λαφαγιέτ (General Marquis de Lafayette). Σκοπός

αυτού του ταξιδιού του Λαφγιέτ ήταν να ενημερώσει τον ηγέτη των Αμερικανών επαναστατών Τζωρτζ Ουάσιγκτον για την απόφαση της Γαλλίας να υποστηρίξει τους Αμερικανούς επαναστάτες, οι οποίοι μάχονταν κατά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο Λαφαγιέτ δεν περιορίστηκε απλώς σε ρόλο αγγελιαφόρου αλλά παρέμεινε στις ΗΠΑ και συμμετείχε και αυτός στον αγώνα, για το λόγο αυτό και εκτιμάται δεόντως στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού, καθώς διαδραμάτισε καθοριστικής σημασίας ρόλο στη μάχη του Γιορκτάουν, το 1781.

Φέτος λοιπόν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Ναυμαχία του Ακρωτηρίου της Βιρτζίνια, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, η Γαλλία εκπροσωπείται σε αυτούς με το ιστιοφόρο “Hermione”, που θα καταπλεύσει σε λιμάνια-πόλεις της Ανατολικής ακτής που διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, όπως το Γιορκτάουν, που επισκέφτηκε χθες, η Βαλτιμόρη, η Φιλαδέλφεια κ.λπ. ενώ το διήμερο 16-17 Ιουνίου θα καταπλεύσει στη Ανάπολη, όπου εδρεύει η φημισμένη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ.

Έτσι λοιπόν, μόλις το γαλλικό ιστιοφόρο εισήλθε στην αμερικανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων, το περίμενε το υπερσύγχρονο πολεμικό του Στόλου των ΗΠΑ για να το συνοδεύσει και να δοθεί έτσι η δυνατότητα για το πάντα ευπρόσδεκτο σε παρόμοιες περιπτώσεις …photo-oportunity!

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα