Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη χερσαία επιχείρηση της ΕΕ

Την επόμενη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, πραγματοποιείται στο Λάρισα, στο Αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Δυνάμεως που επιχειρεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EURFOR RCA) η τελετή περατώσεως της επιχειρήσεως αυτής στην προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή χώρα, την πρώτη χερσαία επιχείρηση της ΕΕ. Συμφώνως με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, το χερσαίο αυτό στρατηγείο της ΕΕ στην Λάρισα, θα διατηρηθεί με «πυρήνες» και δεν θα διαλυθεί, μετά την ολοκλήρωση της επιχειρήσεως.


Ήδη πραγματοποιήθηκε η τελετή αποχωρήσεως των συμμετεχουσών δυνάμεων στο Bangui της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, παρουσία των πολιτικών αρχών και ξένων διπλωματών, καθώς οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την επιστροφή των στρατευμάτων στις χώρες τους.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση EUFOR RCA πραγματοποιήθηκε, στις 10 Φεβρουαρίου 2014, μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2134/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ στις 1 Απριλίου 2014 τα πρώτα στρατεύματα της ΕΕ έφτασαν στο Bangui.

Έπειτα από ένα χρόνο παραμονής της EUFOR RCA στην περιοχή η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν θυμίζει σε τίποτα τις βίαιες ταραχές, που σκόρπιζαν οι ένοπλες ομάδες των Ex-Selekas (Μουσουλμάνων) και των AntiBalakas (Χριστιανών), την πείνα, τη δυστυχία και την ανεπάρκεια σε βασικά αγαθά, «με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα γενοκτονίας», κατά δήλωση του ΓΓ/ΟΗΕ, Ban Ki-Moon,.


Συμφώνως με τα στοιχεία, αποτέλεσμα της βίαιης εσωτερικής μεταναστεύσεως, τον Ιανουάριο του 2014 ήταν οι τουλάχιστον 922.000 πρόσφυγες. O αριθμός των προσφύγων ανήλθε στην πρωτεύουσα στους 450.000, σε 125 στρατόπεδα προσφύγων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού πληθυσμού του Bangui.
Σε ανθρωπιστικό επίπεδο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναπτύχθηκαν 105 διεθνείς ανθρωπιστικοί φορείς, υπό την κάλυψη των δυνάμεων της EURFOR RCA, στην πρωτεύουσα, επιτρέποντας έτσι στις υπόλοιπες Διεθνείς Δυνάμεις, της αποστολής του ΟΗΕ (MINUSCA) και της Γαλλικής Δυνάμεως (SANGARIS), να επιχειρήσουν απερίσπαστα σε όλη την έκταση της χώρας, εκτός της πρωτεύουσας, έχοντας τα «νώτα» τους καλυμμένα.


Αποτέλεσμα της βελτιώσεως της καταστάσεως ήταν, συμφώνως με τα προ μηνός στοιχεία του ΟΗΕ, η μείωση των προσφύγων στους 51.000 σε 34 στρατόπεδα. Επιπλέον 225.360 άνθρωποι φιλοξενούνταν σε συγγενείς και άλλοι 35.650 διέμεναν στα δάση. Η μείωση των προσφύγων στο Bangui κατά 82% το τελευταίο χρόνο, αποδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο, την επιτυχία της Επιχείρησης EUFOR RCA, κάτι που είχε τονίσει και με δηλώσεις του και ο επικεφαλής Γάλλος Υποστράτηγος Philippe Pontiès.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα