Οι τρεις διαμεσολαβητές για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με πυρετώδεις ρυθμούς και εντός της θερινής περιόδου φαίνεται πως θα κορυφωθούν οι διεργασίες και οι βολιδοσκοπήσεις βουλευτών από την κυβέρνηση, στο κυνήγι των 180 θετικών ψήφων οι οποίες απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποτραπούν πρόωρες εκλογές.

Το ιδεατό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής, στις αρχές

Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος διεργασιών, ώστε η κυβέρνηση να μπει σε φάση συζήτησης και ψήφισης Προϋπολογισμού απαλλαγμένη από το άγχος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς το παρόν, ο δρόμος δείχνει στρωμένος με αγκάθια. Κυρίως γιατί η ΔΗΜ.ΑΡ., την οποία κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούσαν δεδομένη, τώρα κάνει -δημοσίως- δεύτερες σκέψεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα και με την κυβέρνηση να μην έχει πλέον ξεκάθαρο δίαυλο επικοινωνίας αλλά ούτε σχέση εμπιστοσύνης με τη ΔΗΜ.ΑΡ., στο Μαξίμου δεν ρίχνουν πλέον το βάρος στο αν υπάρχει πιθανότητα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να στηρίξει «en bloc» μια κυβερνητική υποψηφιότητα, αλλά στο τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και, ενδεχομένως, μεμονωμένοι βουλευτές τόσο από τους ΑΝ.ΕΛ. όσο και από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι όλοι οι παραπάνω βουλευτές θα πρέπει να έχουν ισχυρή δικαιολογία, προκειμένου να στηρίξουν τη θετική ψήφο τους.

ΟΙ ΟΡΟΙ

Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί στον δημόσιο διάλογο μέχρι σήμερα, πρώτος όρος είναι η αλλαγή πολιτικής. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να ενταχθούν και οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση φορολογικών συντελεστών, παροχές και στροφή προς την κοινωνική πολιτική.

Ο δεύτερος τομέας, στον οποίο δίδεται μεγάλη βαρύτητα από την κυβέρνηση, είναι οι άνθρωποι, οι βουλευτές οι οποίοι θα αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή, ώστε να αποτελέσουν τη «γέφυρα» με τους υπό βολιδοσκόπηση συναδέλφους τους.

Αναμφισβήτητα, σε ένα τέτοιο εγχείρημα ρόλο θεωρείται πως θα έχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος έχει περάσει τόσο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες όσο και από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών πριν να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, κυρίως λόγω των καλών σχέσεων που εξακολουθεί να διατηρεί με πολλούς βουλευτές τόσο στο στρατόπεδο των ανεξάρτητων όσο και σε αυτό των ΑΝ.ΕΛ. Ηδη, με μια δήλωση-βόμβα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 την περασμένη Τρίτη, ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε σαφώς για βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι δεν αποκλείεται να βλέπουν με καλό μάτι μια υπό όρους θετική ψήφο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από πολλούς, άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν θεωρήθηκε γεύμα του Κώστα Μαρκόπουλου και της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ. Ελενας Κουντουρά στην κλειστή Βουλή, την περασμένη Παρασκευή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από κει και πέρα, οι βουλευτές τους οποίους φαίνεται πως θα «αναλάβει» να προσεγγίσει ο κ. Μαρκόπουλος είναι όλοι σχεδόν οι ανεξάρτητοι από την Κεντροδεξιά, με τους οποίους ο κ. Μαρκόπουλος ούτως ή άλλως μιλάει. Μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Γιάννης Κουράκος (με τον οποίον αποχώρησαν μαζί από τους ΑΝ.ΕΛ.), η Μίκα Ιατρίδη, ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος, αν και βρίσκεται πιο κοντά στον κ. Καμμένο, εξακολουθεί να διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Μαρκόπουλο. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο κ. Μαρκόπουλος θα είναι αυτός που θα αναλάβει να στήσει «γέφυρα» και με την τριάδα των Γιώργου Νταβρή, Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου και Χρυσούλας Γιαταγάνα, ενώ, όπως προαναφέραμε, τα γεγονότα και οι δηλώσεις μαρτυρούν ότι ήδη έχει λάβει μηνύματα και από άλλους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το Μαξίμου, ωστόσο, ακούει στα ονόματα των Βύρωνα Πολύδωρα και Νικήτα Κακλαμάνη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής όχι μόνο έχει κλείσει εδώ και καιρό τον δίαυλο επικοινωνίας με την κυβερνητική πτέρυγα, αλλά κόβει και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε απόπειρα προσέγγισής του. Από την άλλη, ο Νικήτας Κακλαμάνης μπορεί να συνομιλεί καθημερινά με αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές, αυτοί, ωστόσο, ανήκουν περισσότερο στο καραμανλικό μπλοκ, το οποίο ακόμα παρακολουθεί τις εξελίξεις… απαθές.

Ποιοι ανέλαβαν την Κεντροαριστερά

Στο στρατόπεδο των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι προέρχονται από την Κεντροαριστερά, δεδομένων των κακών σχέσεων με τον κ. Βενιζέλο, ρόλος «μεσολαβητή» φαίνεται πως θα ανατεθεί στον νυν υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Για όσους τυχόν το λησμονούν, ο κ. Λοβέρδος παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής και μάλιστα ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, γεγονός που του δίνει μεγαλύτερη άνεση να συνομιλήσει με βουλευτές όπως οι Θεόδωρος Παραστατίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Χρήστος Αηδόνης και, ενδεχομένως, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής του. Τέλος, ανάλογο ρόλο φαίνεται πως θα αναλάβει και ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Δικό του πεδίο δράσης θα είναι να βολιδοσκοπήσει πόσοι και ποιοι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. (π.χ., Γρηγόρης Ψαριανός) διάκεινται θετικά ως προς το να στηρίξουν μια κυβερνητική πρόταση. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, θεωρούν ότι οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. οι οποίοι στηρίζουν το εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς θα ήθελαν άνεση χρόνου ώστε να τρέξει το εγχείρημα. Και τέτοια άνεση χρόνου μπορεί να δώσει μόνο η αποτροπή πρόωρων εθνικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα