Οι προγραφές του Αλέξη Tσίπρα στα media

Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης θα ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, αφού, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, μέχρι σήμερα υπάρχει απουσία οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμίσθωση από το ελληνικό Δημόσιο των τηλεοπτικών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα το κράτος να ζημιώνεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το θέμα αυτό έχει θέσει άλλωστε κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας,

λέγοντας ότι το νομικό καθεστώς των αδειών είναι στον αέρα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να βάλει κανόνες λειτουργίας.

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασχολούνται με τα ΜΜΕ επιμένουν, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ότι θα επανεξεταστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει η Digea-Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. με το ελληνικό Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τη νομιμότητα του διαγωνισμού, αφού, όπως λέει, έγινε με έναν και μοναδικό ενδιαφερόμενο, την Digea.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Digea έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, ANT1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και Star, προκειμένου να εκπέμπεται ψηφιακό σήμα σε όλη τη χώρα.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ θα συστήσει και εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει τα οικονομικά της κρατικής τηλεόρασης την εποχή που έκλεισε, καθώς και το ποιοι και γιατί επεδίωξαν την αναστολή της λειτουργίας της. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες των media από τις τράπεζες για την ενίσχυση τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελεγχθούν και θα εφαρμοστεί ο νόμος. «Οι τράπεζες που σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υπό τη σκέπη του κράτους θα ελέγξουν κατά πόσον είναι νόμιμες οι συμβάσεις ή εάν πρόκειται απλώς για διευκολύνσεις (…) και στη συνέχεια θα ζητηθεί από τους επιχειρηματίες εκδότες ή ιδιοκτήτες τηλεοπτικών μέσων να αποπληρώσουν τα δάνεια, ειδάλλως θα καταγγελθούν οι συμβάσεις, όπως ορίζει ο νόμος», λένε από την Κουμουνδούρου.

Σχολιάζοντας μια τέτοια εξέλιξη, νομικοί κύκλοι έλεγαν «ότι η διαδικασία αυτή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους ενδιαφερόμενους, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις τους μπαίνουν στο κόκκινο και η χρηματοπιστωτική τους φερεγγυότητα εκμηδενίζεται. Φυσικά, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και δέσμευση ακινήτων».

«ΥΠΟΠΤΑ»

Σύμφωνα με όσα λένε στα «Π» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση της ΕΡΤ, έχουν καταγράψει τα εξής στοιχεία:

Αρκετό καιρό πριν από την αναστολή της λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης είχε σταματήσει η ανάπτυξή της για την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «ύποπτο», αφού η κρατική τηλεόραση διαθέτει θέσεις και πομπούς από τους οποίους θα μπορούσε να εκπέμπει το ψηφιακό σήμα με ελάχιστα χρήματα, και μάλιστα ως ο μοναδικός πάροχος.

Ενα ακόμα στοιχείο στο οποίο δίνουν σημασία στην Κουμουνδούρου είναι ότι «η Digea υπέγραψε συμφωνία για 15 χρόνια έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στον διαγωνισμό που έγινε δεν υπήρξε καμία άλλη εταιρεία και δεν δόθηκε καμία άλλη προσφορά. Σήμερα, για να εκπέμψει η ΝΕΡΙΤ χρειάζεται να πληρώσει ενοίκιο στην Digea, κάτι που είναι τουλάχιστον πρωτοφανές…».

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο από την ορκωμοσία μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πέσει μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες. Από τους 2.600 εργαζομένους που βρέθηκαν χωρίς δουλειά το 2013, οι 800 με 1.000 αναμένεται να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, αφού ή έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν πάρει μεγάλες αποζημιώσεις.

Για τα στελέχη που διαδραμάτισαν ρόλο στη ΝΕΡΙΤ, το μέλλον «μάλλον είναι αβέβαιο», ενώ για τους απλούς διμηνίτες εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις τους. Για αυτούς που έχουν προσληφθεί με το καθεστώς των συνεντεύξεων και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις μάλλον θα θεωρηθούν παράνομες, αφού, σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου, οι διαγωνισμοί αυτοί ήταν φωτογραφικοί.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Ενα άλλο μεγάλο κεφάλαιο αντιπαράθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση από τη Βουλή προβληματικών ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων περιουσίας του Δημοσίου. Οπως λένε χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου, θα επανεξεταστούν διαγωνισμοί στους οποίους υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, όπως, για παράδειγμα, η σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ.

Με το επιχείρημα μάλιστα ότι «πρόκειται για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρουν προς συζήτηση όλες τις συμβάσεις του Δημοσίου που θεωρούνται φωτογραφικές.

Ακόμα, δεν περνούν απαρατήρητες και οι δραστηριότητες των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, δεδομένου -όπως λένε στην Κουμουνδούρου- ότι «υπάρχουν περιπτώσεις συμβάσεων προ του 2009 που αποκαλύπτουν υπερβολικά μεγάλες αποδόσεις για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση κρίσιμων υποδομών», ενώ σε ό,τι αφορά τις κρατικές προμήθειες αναμένεται να υπάρξει λεπτομερής έλεγχος, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

"Τέρμα στο έκνομο καθεστώς"

H Ζωή Κωνσταντοπούλου υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας , ως η καθ’ ύλην αρμόδια τομεάρχης του κόμματος για θέματα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αναφορικά με τις προθέσεις του κόμματός της να συγκρουστεί με πάσης φύσεως συμφέροντα, τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση με συνέπεια διεκδίκησε διαφάνεια και θέσπιση κανόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στις φαύλες σχέσεις διαπλοκής και ανταλλαγής εξυπηρετήσεων στηρίζεται ένα κυβερνητικό, μιντιακό, οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο στη χώρα μας, που στραγγαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία και νοθεύει τους κανόνες της αχειραγώγητης και αντικειμενικής ενημέρωσης, της ισονομίας, της φορολογικής ισότητας και της ανεξάρτητης κυβερνητικής λειτουργίας. Καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε πάμπολλες χαριστικές ρυθμίσεις για οφειλόμενους φόρους ή για την άνευ όρων φωτογραφική αδειοδότηση τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Αποκαλύψαμε με στοιχεία, που δημοσιοποιήσαμε στη “Μαύρη Βίβλο της Ντροπής”, τη συστηματική άρνηση των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να εισπράξουν έστω και ένα ευρώ ως φόρο ή ως αντίτιμο για τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, που επί δεκαετίες χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικά, άνευ ανταλλάγματος, για το Δημόσιο, αλλά με ανεκτίμητο αντίδωρο σιωπής, παραπληροφόρησης και προπαγανδιστικής στήριξης των φίλιων κυβερνήσεων, σε μία αέναη ανακύκλωση εαυτών, αλλήλων και “ημετέρων” στο πολιτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό προσκήνιο. Αναδείξαμε τη μεθόδευση του “μαύρου” στην ΕΡΤ, που έπληξε στην καρδιά της τη Δημοκρατία και την ελευθερία λόγου και έκφρασης, εξασφάλισε προνομιακό πεδίο αποκλειστικής νομής του ψηφιακού φάσματος από τις ίδιες τηλεοπτικές επιχειρήσεις, μέσω φωτογραφικού διαγωνισμού, αντί εξευτελιστικού τιμήματος, και δρομολόγησε επιζήμιες για το Δημόσιο διαχειριστικές πράξεις, για τις οποίες επιχειρήθηκε να αμνηστευθούν οι υπεύθυνοι. Ως κυβέρνηση θα τερματίσουμε αυτό το έκνομο καθεστώς, που καταπνίγει την ενημέρωση και τροφοδοτεί τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Θα θέσουμε κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατικής αδειοδότησης και ποιοτικής λειτουργίας και θα δρομολογήσουμε διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας για τη μέχρι σήμερα διαχείριση των συναφών δημόσιων αγαθών και του δημόσιου χρήματος».

Keywords
media, media, αλέξης τσίπρας, ζωή κωνσταντοπούλου, συριζα, τσιπρας, μμε, παραπολιτικα, digea, alpha, alter, ant1, mega, star, ΕΡΤ, τραπεζες, εταιρεία, προσφορες, ΑΣΕΠ, βουλη, οπαπ, αθηνα, ΕΣΡ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, φορολογια 2013, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, ψηφιακο σημα, ανακυκλωση, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, εργασια, θεμα, μμε, οθονες, προγραμμα, τηλεοραση, alpha, ant1, mega, star, δημοσιο, δοθηκε, εγινε, ευρω, υπαρχει, ελευθερια, ενημερωση, εξελιξη, εποχη, εταιρεία, εφημεριδα, ζωη, υποθεση, διαγωνισμοι, κεφαλαιο, κυβερνηση, λειτουργια, μαυρο, μακεδονια, ορκωμοσια, πεδιο, προσληψεις, ρυθμισεις, ρολο, συζητηση, συνεχεια, στο κοκκινο, φυσικα, ψηφιακη, ψηφιακο, εξεταστικη, χωρα, καρδια, σημα, θεματα, θεσεις, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα