Η τραγική αποτυχία Μελισσαννίδη και Σαββίδη

Του Μανώλη Γαβαθιώτη

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια των «αυτοχρισθέντων» «εξυγιαντών» του ελληνικού ποδοσφαίρου, να αλώσουν την διοίκηση της ΕΠΟ, διά της προώθησης και επαναφοράς του πρώην προέδρου της κ. Βασίλη Γκαγκάτση. Τελικά και ενώ σήμερα το μεσημέρι έληξε η προθεσμία καταθέσεων υποψηφιοτήτων, ο κ. Γκαγκάτσης δεν κατέθεσε την δική του.

Ήταν μία εξέλιξη, όσο και αν φαίνεται «εξευτελιστική» για τον φιλοδοξούντα, τόσο και αναγκαία, λόγω των περιστάσεων πού είχαν διαμορφωθεί. Ο κ. Γκαγκάτσης, όσο και αν ενέτεινε τις

προσπάθειές του μετά την παραίτηση Σαρρή, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε μία παραπάνω από τις μισές από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ( ΕΠΣ ) πού έπρεπε βάση του Καταστατικού, να τον υποδείξουν, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα.

Ο «μαγικός» αριθμός, ήταν οκτώ σε σύνολο πενήντα έξι και ο κ. Γκαγκάτσης έμεινε με τις γνωστές τέσσερις, οι οποίες αποτελούν τον στενό πυρήνα των Ενώσεων πού είναι στο πλευρό του διαχρονικά.Δηλαδή, τις ΕΠΣ Κοζάνης, Κιλκίς, Κυκλάδων και Μακεδονίας.

Με αυτές τις τέσσερις ξεκίνησε, από το 2012 την «διαβρωτική» για την διοίκηση Σαρρή αντιπολιτευτική πολιτική, με αυτές τις τέσσερις έμεινε και τώρα, όταν χρειάστηκε να συμπληρώσει το όριο, έστω, των οκτώ, προκειμένου να έχει δικαίωμα να καταθέσει την υποψηφιότητά του.
Εκείνο πού είναι πραγματικά οδυνηρό για τον αποτυχόντα να είναι υποψήφιος, είναι ότι η προσπάθειά του δεν στηρίχθηκε ούτε από Ενώσεις πού θεωρούσε ότι θα ήταν πρόθυμες σύμμαχοί του.

Όπως για παράδειγμα την ΕΠΣ Ηρακλείου, όπου πρόεδρος είναι ο – και κουμπάρος του – κ. Τζώρτζογλου, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμπαραταχθεί με τον ( θεωρούμενο ότι εκπροσωπεί την υπό τους κ. κ. Μελισσανίδη και Σαββίδη «νέα τάξη στο ποδόσφαιρο» ) κ. Γκαγκάτση. Το ίδιο απογοητευτική ήταν και η στάση της ΕΠΣ Θεσσαλίας, η οποία βρίσκεται υπό την επιρροή και θεωρείται ότι απηχεί κυρίως τις απόψεις του δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου.
Η διοίκηση της συγκεκριμένης Ενωσης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον της διοίκησης Σαρρή. Την περασμένη όμως Παρασκευή, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της, αποφάσισε ομόφωνα να αποσύρει την προσφυγή, πράγμα βεβαίως πού κάθε άλλο παρά εξυπηρετούσε τα σχέδια του κ. Γκαγκάτση.

Τον αρνήθηκε ακόμα και ο ΠΑΟΚ !

Αν όμως η συμπεριφορά των Ενώσεων ήταν απογοητευτική, ακόμα περισσότερο ήταν η στάση των άλλων ΠΑΕ, πέραν των συγκεκριμένων «εξυγιαντικών». Πιο χαρακτηριστική ήταν η στάση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, του κ. Ιβάν Σαββίδη, στην οποία ανώτατο διοικητικό στέλεχος είναι και ο γιός του Βασίλη, κ. Μάκης Γκαγκάτσης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Ζακ Αγγελίδης σε συνάντηση πού είχε με κορυφαίο διοικητικό παράγοντα της ΕΠΟ τον εξέπληξε λέγοντάς του : «Και ποιος σας είπε ότι ο ΠΑΟΚ στηρίζει Γκαγκάτση ;»

Η αλήθεια είναι, ότι εκείνος ο οποίος ποντάριζε περισσότερα στην επάνοδο του κ. Γκαγκάτση στην ΕΠΟ ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος και «πατρονάρισε» τον προεκλογικό του αγώνα με κάθε τρόπο. Πολλοί πρόεδροι Ενώσεων, έχουν να λένε, μάλλον εύθυμα τις περισσότερες φορές, για κάποια τηλεφωνήματα πού δεχόντουσαν από γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών πού ανήκει στον συγκεκριμένο παράγοντα. Από τη μεριά του, ο κ. Ιβάν Σαββίδης δεν είχε αναμιχθεί περισσότερο, πέραν της αρχικής συμφωνίας του με τον κ. Μελισσανίδη ( στον χορό της Ποντιακής Ενωσης ) να στηρίξει και αυτός την υποψηφιότητα Γκαγκάτση.

Για τον πολυάσχολο κ. Σαββίδη όμως, η μόνη βοήθεια πού θα μπορούσε να προσφέρει ήταν να επηρεάσει την ΕΠΣ Μακεδονίας, η οποία όμως ούτως ή άλλως ήταν εξ αρχής με τον κ. Γκαγκάτση.
Λίγο μετά τα Χριστούγεννα και ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί το σκηνικό της πλήρους αποτυχίας της υποψηφιότητας Γκαγκάτση, από το κέντρο αποφάσεων πού τον υποστήριζε πάρθηκε η απόφαση αλλαγής στρατηγικής : Η στρατηγική ήταν πλέον να μην κατατεθεί υποψηφιότητα, να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Γκαρτζίκης, άνευ αντιπάλου, με την μόνη αντίδραση των Ενώσεων της πλευράς Γκαγκάτση το «λευκό» στην ψηφοφορία.
«Βλέπουμε πλέον τις εκλογές του 2016. Μέχρι τότε, θα προσπαθήσουμε να οργανωθούμε καλύτερα και να πάρουμε οπωσδήποτε τις εκλογές», ήταν σε γενικές γραμμές η απόφαση.

Το 2016 τριπλασιάζεται ο αριθμός των ψηφοφόρων !

Όμως, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τις εκλογές του 2016, πού θα είναι μάλλον απίθανο να μεταβάλλει το σημερινό καθεστώς. Η λεπτομέρεια αυτή έγκειται στο ότι το εκλογικό σύστημα τον Οκτώβριο του 2016 θα έχει αλλάξει θεαματικά. Συγκεκριμένα, οι ψήφοι από τις 56 πού είναι σήμερα θα έχουν διαμορφωθεί στον αριθμό 180, αφού σ’ εκείνες τις εκλογές η κάθε Ένωση θα διαθέτει τρεις αντί της μίας ψήφου, οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας θα έχουν από μία ψήφο και η Φούτμπολ Λιγκ τρείς.

Οι προσπάθειες πού θα πρέπει να καταβληθούν δηλαδή από οποιονδήποτε θελήσει να αλλάξει το διοικητικό στάτους της ΕΠΟ, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον … τριπλάσιες από αυτές πού χρειάζονταν σήμερα.

Η κατάληξη της προσπάθειας του κ. Βασίλη Γκαγκάτση να επανέλθει στην ΕΠΟ ως πρόεδρός της, είχε δραματική έως τραγική κατάληξη. Υστερα από δύο συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες, το μήνυμα πού εκπέμφθηκε προς αυτόν, είναι ότι για την ποδοσφαιρική οικογένεια δεν είναι αποδεκτός διοικητικά.

Και αν ρωτήσει κανείς τι σκοπεύει να πράξει από δω και πέρα, σχετικά με τις παραγοντικές του φιλοδοξίες, αν δηλαδή θεωρεί και αυτός ότι έχει πλέον τελειώσει για την διοίκηση της ΕΠΟ, την απάντηση μπορεί να δώσει μόνον ο ίδιος.

Σίγουρα πάντως, αποκλείεται να επαληθευτεί η φιλόδοξη δήλωση πού του αποδίδεται : «Αν για να ρίξω τον Σαρρή χρειάστηκαν είκοσι επτά μήνες, για να φάω τον Γκιρτζίκη δεν θα χρειαστούν πάνω από τρείς»

Keywords
Τυχαία Θέματα