Οι ΗΠΑ επιστρέφουν κλεμμένο πίνακα του Ματίς στη Βενεζουέλα

Ένας πίνακας ζωγραφικής του Γάλλου καλλιτέχνη Ανρί Ματίς, που εκλάπη πριν από μία δεκαετία περίπου, παραδόθηκε στις αρχές της Βενεζουέλας από Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο πίνακας «Odalisque in Red Pants» εντοπίστηκε σε μία μυστική επιχείρηση σε παραλία στο Μαϊάμι πριν από δύο χρόνια.

Ένας Αμερικανός και ένας Μεξικανός πολίτης συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για κλοπή.

Το έργο τέχνης, που βρισκόταν στη έκθεση του μουσείου σύγχρονης τέχνης

του Καράκας, αντικαταστάθηκε από ένα αντίγραφό του και έτσι πήρε αρκετό καιρό στους υπεύθυνους του μουσείου να καταλάβουν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ο πίνακας του Γάλλου ζωγράφου είχε αντικατασταθεί από ένα φθηνό αντίγραφο κάποια στιγμή μεταξύ του 1999 και του 2002.

Το 2003 οι υπάλληλοι του μουσείου σύγχρονης τέχνης του Καράκας αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί με το έκθεμα. Το πρωτότυπο βρέθηκε από μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μαϊάμι.

«Το έργο είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με κάποιες μικρές ατέλειες στις άκρες, αλλά είναι καλά», δήλωσε ο Joel Espinoza, υπάλληλος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας.

Ο πίνακας ζωγραφικής γύρισε στο...σπίτι του, στην Βενεζουέλα, την Δευτέρα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα εκτίθεται στο κοινό.

Η αξία του έργου «Odalisque in Red Pants», που αγοράστηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας από γκαλερί στην Νέα Υόρκη το 1981, υπολογίζεται πως είναι πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα